-«Γιώργο φύγε» - «Θα πράξω το καθήκον μου...» - iefimerida.gr

-«Γιώργο φύγε» - «Θα πράξω το καθήκον μου...»

-«Γιώργο φύγε» - «Θα πράξω το καθήκον μου»
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μόνο μία είδηση προέκυψε από την χτεσινή πολύωρη συνεδρίαση του διευρυμένου Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, κι αυτό δεν αφορούσε την πολυαναμενόμενη διαδοχή καθώς ο Γιώργος Παπανδρέου δεν άνοιξε ούτε χτες τα χαρτιά του, αλλά ο χρόνος των... βουλευτικών εκλογών που πηγαίνουν για μετά το Πάσχα.

Ειδικότερα, στη χτεσινή συνεδρίαση όπου όλα τα κορυφαία στελέχη ζήτησαν να τοποθετηθεί ο Γιώργος Παπανδρέου για τη διαδοχή του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν ξεκαθάρισε τίποτα. Ουσιαστικά, το Πολιτικό Συμβούλιο συνεδρίαζε επί 12 ώρες για να μην πάρει καμία απολύτως απόφαση. Αντίθετα ο Γιώργος Παπανδρέου περιέπλεξε τα πράγματα αφού περιορίστηκε να πει αόριστα ότι θα πράξει το... καθήκον του ενώ παρέπεμψε στις διαδικασίες εκτεταμένου εσωκομματικού διαλόγου που φαίνεται ότι θα δρομολογηθούν στο εξής.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου του ΠΑΣΟΚ, Πάνο Μπεγλίτη, ο Γιώργος Παπανδρέου δεσμεύτηκε να φέρει ολοκληρωμένη εισήγηση στην νέα συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου την επόμενη Τετάρτη, όπου θα ζητήσει σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου ενώ στο βάθος προγραμματίζει και Συνέδριο! Είναι δε χαρακτηριστικό ότι ο Πάνος Μπεγλίτης, ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους τα ξημερώματα, απέφευγε να μιλήσει ευθέως για θέμα εκλογής νέου Προέδρου και μιλούσε απλώς για «ενδεχόμενη εκλογή» ενώ έλεγε ότι τέτοια διαδικασία (για νέο πρόεδρο) θα κινηθεί μόνο «εφόσον αποφασιστεί» από τα όργανα του Κινήματος....

«Γιώργο φύγε»

Και ενώ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κράτησε για την επόμενη εβδομάδα (ή και αργότερα) τις όποιες ανακοινώσεις, τα κορυφαία στελέχη τον σφυροκόπησαν ομαδικά ζητώντας να ξεκαθαρίσει άμεσα τις προθέσεις του. Οι δελφίνοι, που εκφράζουν πλέον ανοικτά τον προβληματισμό τους για την επόμενη μέρα, δεν φαίνεται να πείστηκαν ούτε όταν άκουσαν τον Γιώργο Παπανδρέου να δηλώνει πως «η πρωθυπουργία και η προεδρία του ΠΑΣΟΚ είναι δευτερεύον θέμα για τον ίδιο και πως θα συμβάλλει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Γι' αυτό το λόγο, ο Ευάγγελος Βενιζέλος ζήτησε να ανοίξουν άμεσα οι διαδικασίες για τη διαδοχή -μέχρι τις 15 Ιανουαρίου όπως είπε- ώστε να υπάρξουν «καθαρές λύσεις και σταθερή ηγεσία», ενώ αποκάλυψε ότι οι βουλευτικές εκλογές θα γίνουν μετά το Πάσχα, στα τέλη Απριλίου (αντίθετα με όσα έλεγε χτες η Νέα Δημοκρατία).

Παρόμοια στάση κράτησε και ο Ανδρέας Λοβέρδος, που απάντησε στην αποστροφή Παπανδρέου περί καθήκοντος, λέγοντας χαρακτηριστικά «ποιό από όλα τα καθήκοντα σας θα πράξετε κύριε Παπανδρέου; Η εισήγηση σας δεν ξεκαθάρισε τίποτα».

Αντίστοιχη ήταν η τοποθέτηση των υπολοίπων κορυφαίων με την Άννα Διαμαντοπούλου και τον Γιάννη Μίχα να ζητούν με τη σειρά τους να ανοίξουν άμεσα οι διαδικασίες διαδοχής και να αποσαφηνίσει ο Παπανδρέου τις προθέσεις του. Είναι χαρακτηριστικό ότι σχεδόν ούτε ένα στέλεχος από τα 36 που μετείχαν στη συνεδρίαση δεν πρότεινε ανοικτά στον Γιώργο Παπανδρέου να ηγηθεί ο ίδιος του ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές. Καλά λόγια είχε μόνο ο Χρήστος Παπουτσής που φέρεται να είπε ότι είναι «τιμή μας που έχουμε πρόεδρο τον Γιώργο Παπανδρέου» και τάχθηκε υπέρ του να γίνει η διαδοχή μετά το PSI.

Το θέμα δεν είναι ποιόν πρόεδρο θα έχουμε, αλλά ποίου κόμματος θα ηγείται, ανέφερε στην τοποθέτησή του ο Κώστας Σκανδαλίδης, προσθέτοντας ταυτόχρονα ότι ο Γιώργος Παπανδρέου έχει δικαίωμα να είναι υποψήφιος πρόεδρος. Ο κ. Σκανδαλίδης είπε ότι δεν είναι υπέρ «ούτε της διαρχίας, ούτε της μοναρχίας» και ζήτησε ισχυρό συλλογικό ΠΑΣΟΚ με ισχυρό πρόεδρο, ενώ ανέφερε ότι η εκλογή προέδρου πρέπει να έχει ολοκληρωθεί περί τα τέλη Ιανουαρίου, αρχές Φεβρουαρίου. Ζήτησε δε την συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, του Εθνικού Συμβουλίου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ ενώ δεν απέκλεισε και την σύγκληση έκτακτου Συνεδρίου.

Την σύγκληση «μικρού» Συνεδρίου για την εκλογή προέδρου ζήτησε και ο Απόστολος Κακλαμάνης ενώ έκανε λόγο και για «διάτρητο» Πολιτικό Συμβούλιο με διαφόρους που «βγαίνουν» στα ΜΜΕ. Σημειώνεται ότι κατά την έξοδό του από τη συνεδρίαση ο κ. Κακλαμάνης είπε προς τους εμβρόντητους δημοσιογράφους ότι «θα σας τρελάνει ο Παπανδρέου»...

Σκληρές εκφράσεις χρησιμοποίησε ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος που, με αφορμή την παραπάνω αποστροφή του Κακλαμάνη, έκανε λόγο για στελέχη που ακόμα και την ώρα της συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου στέλνουν μηνύματα στους δημοσιογράφους. Ο κ. Παναγιωτακόπουλος αναφέρθηκε ακόμα στους «πρωτοκλασάτους» που έπαιρναν μέρος στις αποφάσεις και οι οποίοι δεν δικαιούνται να ασκούν κριτική, ενώ ζήτησε και αυτός την σύγκληση Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ. Αξίζει να σημειωθεί ότι αναφερόμενος στον κ. Παπαδήμο, ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος είπε ότι είναι «πρωθυπουργός της Μέρκελ», ότι θέλει να κυβερνά χωρίς αμφισβήτηση και ότι θέλει να εμφανίζεται μαζί με τα στελέχη της κυβέρνησης ότι «οι αυθεντίες είναι εκεί και όλοι οι άλλοι είναι "τίποτα"».

Εκλογή προέδρου από τη βάση από βάση

Το μόνο πράγμα στο οποίο υπήρξε τελικά συναίνεση από όλα τα στελέχη που πήραν το λόγο ήταν η εκλογή νέου προέδρου από τη βάση του κινήματος. Αυτό τόνισε και ο Ευάγγελος Βενιζέλος λέγοντας ότι ο ίδιος έχει επιδείξει εμπράκτως τον σεβασμό του στις ανοιχτές διαδικασίες.

Τελικά, το Πολιτικό Συμβούλιο ολοκληρώθηκε στις 4 τα ξημερώματα με τη δευτερολογία του Παπανδρέου, όπου και πάλι απέφυγε να τοποθετηθεί σε όσα θέματα έθεσαν οι δελφίνοι. Στην ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο Πάνος Μπεγλίτης μίλησε απλώς για τις τρεις προτεραιότητες του ΠΑΣΟΚ αυτήν την περίοδο που είναι κατά σειρά, η χώρα και η οικονομική της ανόρθωση, η υποστήριξη στην κυβέρνηση Παπαδήμου και τέλος η ηγεσία του κινήματος.

Νέο Πολιτικό Συμβούλιο και στο βάθος... συνέδριο;

Ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ επιβεβαίωσε ότι θα γίνει νέο Πολιτικό Συμβούλιο στις 4 Ιανουαρίου όπου ο ΓΑΠ θα φέρει ολοκληρωμένη εισήγηση με ένα πλαίσιο για όλα τα ζητήματα και για τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν για το θέμα της ηγεσίας. Να σημειωθεί ότι ο κ. Μπεγλίτης άφησε να εννοηθεί ότι στο Πολιτικό Συμβούλιο ο ΓΑΠ θα κάνει εισήγηση για σύγκληση Εθνικού Συμβουλίου, για το οποίο δεν έχει ανακοινωθεί αν και πότε θα γίνει, και μετά θα γίνει Συνέδριο... Πάντως, το καταστατικό του κινήματος προβλέπει εκλογή προέδρου από τη βάση ένα μήνα πριν από την διενέργεια τακτικού συνεδρίου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ