Βενιζέλος: Αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ ως τις 15 Ιανουαρίου - iefimerida.gr

Βενιζέλος: Αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ ως τις 15 Ιανουαρίου

loberdos
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τελεσίγραφο στον Γιώργο Παπανδρέου να ξεκινήσει άμεσα την διαδικασία για την αποχώρηση του από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ έστειλαν απόψε Βενιζέλος- Λοβέρδος.

Ειδικότερα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος ζήτησε στο Πολιτικό Συμβούλιο αλλαγή ηγεσίας μέχρι τις 15 Ιανουαρίο . Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης απαίτησε «καθαρές λύσεις και σταθερη ηγεσία» για να έχουν τελειώσει όλα ως τη συγκεκριμένη ημερομηνία. Ουσιαστικά η παρέμβαση Βενιζέλου αποτελεί τελεσίγραφο στον ΓΑΠ που οδηγεί ενδεχομένως και σε ανοικτή σύγκρουση. Παράλληλα τόνισε ότι οι προσεχείς βουλευτικές εκλογές προγραμματίζεται να γίνουν στο τέλος Απριλίου μετά το Πάσχα.
«Ο πολιτικός ορίζοντας της κυβέρνησης έχει πλέον αποσαφηνιστεί», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε: «Οι εκλογές θα γίνουν μετά το Πάσχα, στα τέλη Απριλίου».

Παράλληλα επισήμανε ότι ο ίδιος έχει επιδείξει εμπράκτως τον σεβασμό του στις ανοιχτές διαδικασίες και έχει αποδείξει τι σημαίνει ενωτική στάση, ενώ έχει διατυπώσει έγκαιρα τις προτάσεις του για το ανοιχτό κόμμα.

Την πρότασή του για να μην υπάρξει η εσωστρέφεια, ο κ. Βενιζέλος τη συνόδευσε και με τις υποχρεώσεις του ως σημαντικού στελέχους της κυβέρνησης, εκτιμώντας ότι ο ίδιος θα δυσκολευτεί να ηγείται της προσπάθειας σε διαδικασίες όπως το PSI και, ταυτόχρονα, να μετέχει σε εσωκομματικές διαδικασίες.

Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Και τώρα, πείτε μου τι θέλετε να κάνω. Να ασχοληθούν κάποιοι με την Κυβέρνηση και την διαπραγμάτευση, όπως εγώ που έχω την ευθύνη του Υπουργείου Οικονομικών και κάποιοι με την επόμενη μέρα του ΠΑΣΟΚ; Δεν το βρίσκω σωστό και δίκαιο, κάποιοι να αναλαμβάνουν το βάρος των δύσκολων χειρισμών και αποφάσεων και κάποιοι να φλερτάρουν, υποτίθεται, με το μέλλον». Και πρόσθεσε: «Άρα, σε κάθε περίπτωση, πρέπει η κατάσταση να αποσαφηνιστεί τώρα, με καθαρό τρόπο, καταστατικά οργανωμένο, ευρύτερης αποδοχής, με σεβασμό σε όλους, χωρίς να χρειάζεται κανείς να πιεστεί ή να εκβιαστεί».

Και πρόσθεσε: «Άρα, σε κάθε περίπτωση, πρέπει η κατάσταση να αποσαφηνιστεί τώρα, με καθαρό τρόπο, καταστατικά οργανωμένο, ευρύτερης αποδοχής, με σεβασμό σε όλους, χωρίς να χρειάζεται κανείς να πιεστεί ή να εκβιαστεί».

Αιχμηροί ήταν με τον κ. Παπανδρέου και οι Ανδρέας Λοβέρδος και Μιχάλης Χρυσοχοίδης αφού με παρεμβάσεις τους τον κάλεσαν να ανοίξει άμεσα την διαδικασία αντικατάστασης του στη ηγεσία του κόμματος αντιδρώντας με αυτον τον τρόπο στην προσπάθεια του ΓΑΠ να κερδίσει επιπλέον χρόνο και να μην θέσει ο ίδιος ζήτημα διαδοχής. Ο Ανδρέας Λοβέρδος απαντώντας στην αόριστη αποστροφή του Παπανδρέου κατα την διάρκεια ομιλίας του ότι «θα πράξει το καθήκον του», του είπε :«Ποιό από όλα τα καθήκοντα σας θα πράξετε κύριε Παπανδρέου; Η εισήγηση σας δεν ξεκαθάρισε τίποτα. Επικρατεί μια ασάφεια που δεν συμφέρει κανέναν . Σε αυτό το πλαίσιο, ο Ανδρέας Λοβέρδος ζήτησε να ανοίξει η διαδικασία διαδοχής τον Φλεβάρη. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης ο οποίος ζήτησε απο τον Παπανδρέου να ανοίξει άμεσα την διαδικασία αντικατάστασης του.

Επικριτικός ήταν και ο Γιάννης Μίχας ο οποίος ζήτησε να ανοίξουν άμεσα οι διαδικάσιες για την ανάδειξη νέου προέδρου στο ΠΑΣΟΚ, ενώ το ίδιο αίτημα διατύπωσε και η Άννα Διαμαντοπούλου.

Ειδικότερα η κ. Διαμαντοπούλου ζήτησε την αποσαφήνιση των προθέσεων του Γιώργο Παπανδρέου σχετικά με τον προσωπικό του ρόλο, ώστε, όπως είπε, «ο καθένας να εκτιμήσει τη στάση του». Η υπουργός Παιδείας, ζήτησε επίσης από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ «να καταθέσει την πρόταση του για το άνοιγμα των διαδικασιών, σύμφωνα με το καταστατικό με συντεταγμένο και ολοκληρωμένο τρόπο».

Ανέφερε επίσης ότι «η παράταξη έχει υποστεί συντριπτικό κάταγμα στην ιδεολογία και στην πολιτική της» και ζήτησε μια «νέα πολιτική διακήρυξη», η οποία «προϋποθέτει αυτοκριτική ουσίας, εσωτερική κάθαρση και καθαρούς στόχους». Η υπουργός Παιδείας υπογράμμισε ότι «δεν αρκεί απλά η αλλαγή ηγεσίας, πόσο μάλλον όταν το σύνολο των στελεχών έχουν συμμετάσχει ο καθένας με τις απόψεις, τις ικανότητες και τις επιδόσεις του όλη την προηγούμενη περίοδο».

Από τον κ. Παπανδρέου ζήτησε επίσης «να εγγυηθεί και να διασφαλίσει το αδιάβλητο κάθε διαδικασίας». Μίλησε, εξάλλου, για νέα ηγεσία, με πολιτικό πλαίσιο, σαφείς στόχους και πολλά νέα πρόσωπα, που θα δώσουν δύναμη στον πολιτικό φορέα που εξέφραζε και εκφράζει το δυναμικό Κέντρο και την υπεύθυνη Αριστερά.
Όπως είπε η κ. Διαμαντοπούλου, «αυτό μπορεί να σημαίνει αυτοδιάλυση και επανίδρυση, ευρύτερες συμμαχίες, σε καμία περίπτωση όμως αυτό που ζούμε σήμερα».

Νωρίτερα, ο Γιώργος Παπανδρέου έκανε έναν απολογισμό της διακυβέρνησής του, χωρίς να πει λέξη σχετικά με τις προθέσεις του για την επόμενη ημέρα στο κόμμα. «Θα πράξω το καθήκον μου» φέρεται να είπε προαναγγέλοντας ότι το Πολιτικό Συμβούλιο θα συνεδριάσει την άλλη εβδομάδα, με κανονική σύνθεση. Στην συνέχεια μίλησε ο Γραμματέας του κόμματος Μιχάλη Καρχιμάκης. Ο Δημήτρης Ρέππας τόνισε ότι «δεν μπορούμε να κλείνουμε PSI και δανειακή και να έχουμε υποψηφίους προέδρους. Άρα να έρθει νωρίτερα η διαδικασία». Στην γραμμή Βενιζέλους κινήθηκε και ο Παντελής Οικονόμου.

Στην συνεδρίαση παίρνουν μέρος περίπου 40 στελέχη του ΠΑΣΟΚ καθώς ο Γιώργος Παπανδρέου απόφάσισε την διεύρυνση του καλώντας κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους, μέλη του υπουργικού συμβουλίου κ.α. Οπως ανέφεραν νωρίτερα, στελέχη της Ιπποκράτους, ο κ. Παπανδρέου «είναι έτοιμος να μιλήσει» και πρόσθεσαν χαρακτηριστικά ότι «αντί να μαθαίνουμε από τις τηλεοράσεις τι γίνεται ή τι θα γίνει στο ΠΑΣΟΚ, ας μιλήσουμε κι εμείς».

Μεταξύ των συμμετεχόντων στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, διακρίναμε κατά σειρά προσέλευσης, τους Βασίλη Έξαρχο, Νίκο Σηφουνάκη, Χρήστο Πρωτόπαπα, Πάνο Μπεγλίτη, Πέτρο Ευθυμίου, Μαριλένα Κοππά, Φίλιππο Σαχινίδη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Μανώλη Μπετενιώτη, Ρεγγίνα Βάρτζελη, Γιάννη Μαγκριώτη, Χρήστο Παπουτσή, Θεόδωρο Πάγκαλο, Κώστα Πανταζή, Φώφη Γεννηματά, Χάρη Καστανίδη, Φίλιππο Πετσάλνικο, Άννα Διαμαντοπούλου, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, Δημήτρη Ρέππα, Ανδρέα Λοβέρδο, Απόστολο Κακλαμάνη, Παντελή Οικονόμου, Γιώργο Κουτρουμάνη, Έφη Χαλάτση, Γιώργο Παναγιωτακόπουλο, Συλβάνα Ράπτη, Σωκράτη Ξυνίδη, Πάρη Κουκουλόπουλο, Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, Νίκο Σαλαγιάννη, Τόνια Αντωνίου, Κώστα Σκανδαλίδη, Κώστα Ασκούνη, και Ευάγγελο Βενιζέλο.



Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ