Συγκυβέρνηση με φαβορί τον Παπαδήμο και στο βάθος εκλογές - iefimerida.gr

Συγκυβέρνηση με φαβορί τον Παπαδήμο και στο βάθος εκλογές

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Χρειάστηκαν τρεις δραματικές ημέρες αλληλοκατηγοριών και αντεγκλήσεων, μερικά τελεσίγραφα από την Ε.Ε., εκατοντάδες «απειλητικά» δημοσιεύματα στα διεθνή ΜΜΕ, αλλά μόλις μία ώρα με τον Κάρολο Παπούλια για να τα βρουν οι Γιώργος Παπανδρέου και Αντώνης Σαμαράς και να καταλήξουν σε κυβέρνηση συνεργασίας προκειμένου η χώρα να μην πέσει στο κενό.

Η προγραμματισμένη για τις 8.30 χτεσινή συνάντηση των δύο αρχηγών διήρκεσε κάτι παραπάνω από μία ώρα και το τελικό ανακοινωθέν ικανοποιούσε και τις δύο πλευρές. Τη ΝΔ που ήθελε διακαώς την ρητή παραίτηση Παπανδρέου και εκλογές σύντομα, αλλά και το ΠΑΣΟΚ που ήθελε κυβέρνηση για την ψήφιση και εφαρμογή της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου και όχι εκλογές μέσα στο 2011.

Επικρατέστερος πρωθυπουργός, όπως είχε αναφέρει το iefimerida.gr, φέρεται να είναι ο οικονομολόγος κ. Λουκάς Παπαδήμος, πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας και αντιπρόεδρος της ΕΤΚ, ένα πρόσωπο που θεωρείται κατάλληλο για να φέρει εις πέρας τις δύσκολες διαπραγματεύσεις για το νέο σχέδιο διάσωσης και τη νέα δανειακή σύμβαση, μαζί με τον Ευάγγελο Βενιζέλο που θα παραμείνει κατά πάσα πιθανότητα υπουργός Οικονομικών και αντιπρόεδρος στη νέα κυβέρνηση. Επίσης, αντιπρόεδρος στη κυβέρνηση συνεργασίας φέρεται να αναλαμβάνει και ο κ. Σταύρος Δήμας, πρώην επίτροπος Περιβάλλοντος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ποιοι θα μετέχουν στο νέο κυβερνητικό σχήμα

Στη νέα κυβέρνηση θα μετέχουν, εκτός της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ο ΛΑ.Ο.Σ. και η Δημοκρατική Συμμαχία. Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr, ο Αντώνης Σαμαράς αρχικά ζήτησε να μην μετέχουν τα δύο μικρότερα κόμματα στην κυβέρνηση συνεργασίας, ωστόσο μεταπείστηκε μετά από παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Τα δύο κόμματα συζήτησαν -και θα συζητήσουν στη διάρκεια της ημέρας- για το ποια υπουργεία θα αναλάβουν. Η Νέα Δημοκρατία φέρεται να ζήτησε το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, αλλά και θέση στο οικονομικό επιτελείο. Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, βέβαιη θεωρείται η παραμονή των κκ. Λοβέρδου και Διαμαντοπούλου στις θέσεις τους.

Εκλογές στις 19 Φεβρουαρίου

Αργά χτες το βράδυ, μετά τη συνάντηση των δύο αρχηγών, αντιπροσωπείες των δύο κομμάτων συναντήθηκαν στο γραφείο του αντιπροέδρου κ. Βενιζέλου για να συζητήσουν τις λεπτομέρειες της συμφωνίας των κ. Παπανδρέου και Σαμαρά.

Όπως αναφέρει το ανακοινωθέν, «υπήρξε προσέγγιση» για όσα πρέπει να γίνουν ενώ ορίστηκε και η ημερομηνία των εκλογών που θα γίνουν την 19η Φεβρουαρίου.

Ακυρώθηκε η σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο

Να σημειωθεί ότι στο χτεσινό ανακοινωθέν της Προεδρίας της Δημοκρατίας γινόταν λόγος για σημερινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Κάρολο Παπούλια ώστε να υπάρχει συνταγματική νομιμοποίηση των αποφάσεων. Ωστόσο, τόσο το ΚΚΕ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσαν ότι αρνούνται να συμμετάσχουν, οπότε η σύσκεψη ακυρώθηκε.

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα συναντήσει μόνο ο ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ