Ποιος είναι ο Λουκάς Παπαδήμος - iefimerida.gr

Ποιος είναι ο Λουκάς Παπαδήμος

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Λουκάς Παπαδήμος, που ανέλαβε από την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου την πρωθυπουργία στην κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, με την υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ, της Νέας Δημοκρατίας και του ΛΑΟΣ, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1947 και αποφοίτησε από το Κολέγιο Αθηνών.

Το πρώτο του πτυχίο ήταν στη Φυσική από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), απ' όπου αποφοίτησε το 1970. Στη συνέχεια, έκανε μεταπτυχιακά στην Ηλεκτρολογική Μηχανική και διδακτορικό στα Οικονομικά το 1978. Παράλληλα εργάστηκε ως βοηθός ερευνών και ειδικός επιστήμων στο ΜΙΤ.

Από το 1980, ο κ. Παπαδήμος ανέλαβε μια σειρά υψηλόβαθμων θέσεων στο εξωτερικό και στην Ελλάδα. Αρχικά, εργάστηκε ως οικονομικός εμπειρογνώμων στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και το 1985, επέστρεψε στην Ελλάδα όπου ανέλαβε οικονομικός σύμβουλος της Τράπεζας της Ελλάδος, θέση που διατήρησε μέχρι το 1993.

Το 1993 διορίστηκε υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και τον επόμενο χρόνο διοικητής της Τράπεζας θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι το 2002, οπότε αποχώρησε για να αναλάβει αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, θέση από την οποία αποχώρησε το 2010.

Ανάμεσα σε άλλα, ο κ. Παπαδήμος έχει διατελέσει μέλος του Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ιδρύματος (1994 – 1998) και πρόεδρος της Υποεπιτροπής Νομισματικής Πολιτικής της Επιτροπής των Διοικητών των Κεντρικών Τραπεζών της Ευρωπαϊκής Κοινότητας (1993 - 1995).

Ακαδημαϊκή καριέρα

Παράλληλα με την επαγγελματική του σταδιοδρομία, ο κ. Παπαδήμος ακολούθησε και ακαδημαϊκή καριέρα. Την περίοδο 1975 - 1984 ήταν επίκουρος και στη συνέχεια αναπληρωτής καθηγητής στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης ενώ το 1988 εξελέγη καθηγητής Οικονομικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το 2006 εξελέγη τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

Να σημειωθεί ότι από το 2010, ο κ. Παπαδήμος τοποθετήθηκε άμισθος οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Γεωργίου Παπανδρέου.

Εδώ και αρκετούς μήνες το όνομα του Λουκά Παπαδήμου εμφανιζόταν ως το επικρατέστερο για την πρωθυπουργία της χώρας στην περίπτωση που οδηγούμασταν σε κυβέρνηση συνεργασίας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ