ΓΑΠ: Τελευταία ευκαιρία για εθνική συνεννόηση - iefimerida.gr

ΓΑΠ: Τελευταία ευκαιρία για εθνική συνεννόηση

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στην έξοδο ωθούν τον Πρωθυπουργό εκδότες, στελέχη του αλλά και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, λίγα 24ωρα πριν την κρίσιμη σύνοδο Κορυφής της Κυριακής.

Οι πάντες αναζητούν διακομματική – τουλάχιστον δικομμματική – λύση, συμπεριλαμβανομένου και του ίδιου του Γιώργου Παπανδρέου ο οποίος κάνει μια ακόμη – ίσως την ύστατη – προσπάθεια εθνικής συνεννόησης. Χθες το βράδυ κάλεσε στο μέγαρο Μαξίμου δύο από τους ισχυρότερους εκδότες της χώρας τον Σταύρο Ψυχάρη (ΔΟΛ) και τον Φώτη Μπόμπολα (Πήγασος) όπου παρουσία του υπουργού Επικρατείας Ηλία Μόσιαλου συζήτησαν τις πολιτικές εξελίξεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι το "Βήμα" στο κύριο άρθρο του χθες υποδείκνυε στον ανώτατο πολιτειακό άρχοντα, τον πρόεδρο της Δημοκρατίας να προχωρήσει σε σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Προφανώς δεν επελέγη τυχαία η ημέρα δημοσιοποίησης του, αφού το ραντεβού με τον Πρωθυπουργό ήταν κλεισμένο εδώ και μέρες... Πάντως ο κ. Παπανδρέου θα δει τα επόμενα 24ωρα και τους υπόλοιπους μεγαλο-εκδότες.

Σήμερα το απόγευμα στις 7 ο Πρωθυπουργός θα έχει κατ' ιδίαν συνάντηση με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνη Σαμαρά. Ορισμένες πηγές εκτιμούσαν ότι κατά την συνάντηση Παπανδρέου-Σαμαρά ο Πρωθυπουργός θα θέσει ευθέως θέμα σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής ενότητας αν και στο άτυπο υπουργικό που έγινε χθες στο Μαξίμου υπό την προεδρία του δεν υπεννόησε κάτι σχετικό. «Δίνουμε μια κρίσιμη εθνική μάχη για να αποτρέψουμε μια εθνική καταστροφή αλλά και να βάλουμε τις βάσεις για μια διαφορετική Ελλάδα.Να βάλουμε τέλος στα ελλείμματα και να περάσουμε σε πλεονάσματα» είπε ο κ. Παπανδρέου στους υπουργούς του για να προσθέσει: «Αναλάβαμε πολύ μεγαλύτερο βάρος από αυτό που μας αναλογεί, αρωγός μας η μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας οι προσπάθειες της είναι άθλος». Επανέλαβε ότι «πολλοί επιχείρησαν να είμαστε ο αποδιοπομπαίος τράγος παρά τα συστημικά προβλήματα και πέραν της Ελλάδας».

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «έχουμε φτάσει σε ένα σημείο-καμπή μετά τις αποφάσεις του Ιουλίου που διαπραγματευτήκαμε και πετύχαμε» και τόνισε ότι «στόχος είναι να καταλήξουμε σε μια οριστική λύση να τελειώνουμε με την αβεβαιότητα για το μέλλον της χώρας». Χαρακτήρισε ως "ατού" της ελληνικής πλευράς την «συνεχή και σκληρή διαπραγμάτευση και τις θυσίες του ελληνικού λαού». Ενώ για μια ακόμη φορά επεσήμανε ότι »λόγω των κρίσιμων εσωτερικών στιγμών πρέπει το εσωτερικό μέτωπο να είναι αρραγές, δεν περισσεύει κανείς».

Ο κ. Παπανδρέου χθες έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον οποίο ενημέρωσε για την «κρίσιμη μάχη, τις διαπραγματεύσεις και τις αποφάσεις» που θα ληφθούν την ερχόμενη Κυριακή, στο Σύνοδος Κορυφής. Σύμφωνα με πληροφορίες στη συνάντηση αυτή τέθηκε και θέμα τόσο της συγκυβέρνησης όσο και της σύσκεψης υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όλων των πολιτικών αρχηγών αλλά εκτιμήθηκε ότι δεδομένης της στάσης που έχουν κρατήσει οι περισσότεροι εξ αυτών (ορισμένοι ίσως αρνούνταν καν να παραβρεθούν) δεν θα είχε ουσιαστικό αποτέλεσμα. Έτσι προτιμήθηκε να επαναληφθεί η μέθοδος των κατ' ιδίαν συναντήσεων κατά τις οποίες ο κ. Παπανδρέου θα θέσει με δραματικό τρόπο τα δεδομένα και θα ζητήσει εθνική συμπόρευση με κάθε τρόπο ώστε να προσέλθει ενισχυμένος στη Σύνοδο Κορυφής. Μέχρι αργά χθες το βράδυ οι λοιποί αρχηγοί δεν είχαν ενημερωθεί για ραντεβού με τον Πρωθυπουργό.

Εξερχόμενος του προεδρικού μεγάρου, ο κ. Παπανδρέου έκανε μια σαφή αναφορά στην εθνική ενότητα: «Αυτό το οποίο είναι απαραίτητο είναι να κατανοήσουμε όλοι ότι δεν περισσεύει κανείς. Τη μάχη, τη δίνουμε όλοι. Είναι ευθύνη όλων μας απέναντι στην πατρίδα, απέναντι στον Ελληνικό λαό, να δείξουμε αρραγές μέτωπο, ενότητα, ψυχραιμία και νηφαλιότητα, για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα την Κυριακή» είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Παπανδρέου, έκανε λόγο για στιγμές «κρίσιμες για την Ευρώπη, για τους ευρωπαϊκούς λαούς, οπωσδήποτε για την ίδια την Ελλάδα και τον Ελληνικό λαό». Τόνισε δε ότι πρέπει «επιτέλους να μπορέσουμε να δώσουμε τέλος σε αυτή την κρίση, που έχει δημιουργήσει τεράστια ανασφάλεια και αβεβαιότητα για όλους μας" και επεσήμανε ότι "είναι αυτονόητο ότι χτίζουμε πάνω στις θετικές αποφάσεις του Ιουλίου».

Νωρίτερα κατά τον καθιερωμένο διάλογο που είχαν ο Πρωθυπουργός με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μπροστά στις κάμερες ο κ. Κ. Παπούλιας τον υποδέχθηκε με την φράση «δύσκολη εβδομάδα». Ο κ. Παπανδρέου πλειοδότησε λέγοντας ότι «ίσως είναι η πλέον κρίσιμη εβδομάδα για την Ευρώπη και, βεβαίως, για την Ελλάδα, με αποφάσεις που θα καθορίσουν την τύχη της ευρωζώνης». Τόνισε την ανάγκη να ληφθούν «σοβαρές αποφάσεις στην Ευρώπη» επισημαίνοντας ότι «είμαστε οι πρώτοι που χτυπιόμαστε από την κρίση αυτή». Προέβλεψε δε ότι «παρά τις δικές μας δυσκολίες και αδυναμίες που θεραπεύουμε, εάν δεν υπάρξουν και οι συνολικές και οριστικές λύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θα συνεχιστεί αυτή η ανασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή της Ευρώπης και της ευρωζώνης». Για το σκοπό αυτό ο κ. Παπανδρέου επεσήμανε με έμφαση ότι όλοι οι παράγοντες της ελληνικής πολιτικής ζωής πρέπει να δείξουν «αίσθημα ενότητας, και ευθύνης, δείχνοντας ότι πρώτα εμείς θέλουμε τις μεγάλες αλλαγές, ώστε να μπορούμε να πάμε σ' αυτή τη διαπραγμάτευση στις 23 Οκτωβρίου και με το κεφάλι ψηλά και με πολύ ισχυρή διαπραγματευτική δύναμη, για να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε το καλύτερο για την Ελλάδα».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ