Επισκεφθήκαμε οινοποιεία και επιλέξαμε 10+ ετικέτες για το εορταστικό τραπέζι, όχι μόνο κρασιά - iefimerida.gr

Επισκεφθήκαμε οινοποιεία και επιλέξαμε 10+ ετικέτες για το εορταστικό τραπέζι, όχι μόνο κρασιά

τσουγκριζουν ποτηρια κρασια
Στην υγειά μας! / shutterstock

Γεμάτα ποτήρια για τσούγκρισμα και ευχές τώρα τις γιορτές στο σπίτι ή σε κάποιο οινοποιείο.

Τα Χριστούγεννα, εποχή για απόδραση για πολλούς, μία επίσκεψη σε οινοποιείο, σε συνδυασμό με γευσιγνωσία, μπορεί να αποτελέσει εμπειρία. Αν πάλι μείνετε σπίτι, μπορείτε να γευτείτε σπουδαία κρασιά και αποστάγματα, μόνοι ή παρέα με φίλους στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πήγαμε σε οινοποιεία, επιλέξαμε ετικέτες για τις γιορτές

Μάλιστα, πολλά οινοποιεία ετοιμάζουν ξεχωριστές ξεναγήσεις και εκδηλώσεις ενόψει γιορτών. Για παράδειγμα, το Κτήμα Κυρ-Γιάννη ετοιμάζει δύο ξεχωριστά ρεβεγιόν για το μεσημέρι της Παραμονής των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Στην καρδιά του αμπελώνα με εκλεκτά κρασιά του Κτήματος από τη Νάουσα και το Αμύνταιο και εξαιρετικές γεύσεις. Παράλληλα, για όλο τον Δεκέμβριο πραγματοποιούνται θεματικές γευσιγνωσίες, food and wine συνδυασμοί, εκπλήξεις αλλά και ξεναγήσεις θα είναι στη διάθεση των επισκεπτών του Κτήματος στη Νάουσα.

Επιλέξτε ποτήρι και σας βοηθάμε να το γεμίσετε!

Κτήμα Γεροβασιλείου

Μια διάσπαρτη γκαλερί μέσα στον αμπελώνα. Κάπως έτσι θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το οινοποιείο Γεροβασιλείου, στις πλαγιές της Επανομής, λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Θεσσαλονίκη. Ο ιδιαίτερα φροντισμένος αμπελώνας που περιβάλλει το σύγχρονο οινοποιείο, όπου παράγονται τα γνωστά κρασιά του Κτήματος, είναι γεμάτος έργα τέχνης σημαντικών καλλιτεχνών (Μόραλης, Λάππας, Βαρώτσος, Τσόκλης) προορισμός για Έλληνες και ξένους επισκέπτες της περιοχής.

Αξίζει η επίσκεψη και στο μουσείο του Βαγγέλη Γεροβασιλείου, ιδιαίτερα η συλλογή ανοιχτηριών, που ξεκινά τη δεκαετία του '70, αριθμεί περισσότερα από 2.600 αντικείμενα και τον κατατάσσει σ' έναν από τους μεγαλύτερους συλλέκτες ανοιχτηριών στον κόσμο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

To ΑVATON του Γεροβασιλείου είναι ένα κόκκινο κρασί που συνοδεύει εξαιρετικά κόκκινα κρέατα, πικάντικες σάλτσες και κυνήγι. Άρωμα ώριμων φρούτων, σταφίδας και κακάο δημιουργούν ισορροπία με τις «ευγενικές» τανίνες και την επίγευση των μπαχαρικών. Παράγεται από τις ελληνικές γηγενείς ποικιλίες Λημνιό, Μαυρούδι και Μαυροτράγανο.

Οινογένεσις στη Δράμα

Μέσα σε μια μοναδική διαδρομή προς Δράμα δεν μπορείς παρά να εκπλαγείς μπρος στο καστρόσπιτο 4,000 τ.μ., εμπνευσμένο αρχιτεκτονικά από τα Παλαιά Μακεδονίτικα Αρχοντικά. Εδώ στεγάζεται το οινοποιείο Οινογένεσις που βρίσκεται στον Νομό Δράμας, επί της επαρχιακής οδού Δοξάτου - Αδριανής.

Το οινοποιείο εκτείνεται σε πέντε κτίρια που διαρθρώνονται σε τρία επίπεδα. Στο ισόγειο λειτουργεί ο χώρος παραγωγής, εμφιάλωσης και αποθήκευσης με διαρρύθμιση κατάλληλη, ώστε να διευκολύνονται οι εργασίες του οινοποιείου. Επιπλέον, είναι πλήρως εξοπλισμένος με τα πιο σύγχρονα παραγωγικά μέσα και ο οινολόγος, και ιδρυτής του κτήματος, Μπάκης Τσάλκος με την οικογένειά του έτοιμοι να μοιραστούν τα μυστικά του κρασιού τους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Δύο από τα κορυφαία ελληνικά κρασιά στο είδος τους
Δύο από τα κορυφαία ελληνικά κρασιά στο είδος τους

Εδώ βρίσκαμε το ιδανικό κόκκινο στιβαρό κρασί για τις πλούσιες γεύσεις του Χριστουγεννιάτικου τραπεζιού. Αριστο, διαχρονικό, μια σταθερή αξία στο χρόνο το «Χ» του Κτήματος Οινογένεσις στη Δράμα. Το λατινικό «Χ» σημαίνει Δέκα ή μια κλεψύδρα που κερδίζει τον χρόνο σιγά- σιγά, όπως και η παλαίωση των κρασιών αυτής της σειράς.

Πρόκειται για ένα αφιλτράριστο κρασί, Merlot με Ξινόμαυρο, που προτείνεται να το μεταγγίζετε σε καράφα πριν το απολαύσετε. Εντυπωσιάζει η όμορφη αρωματική πολυπλοκότητα στη μύτη και στο στόμα,με πολύ ενδιαφέροντα πικάντικα χαρακτηριστικά και μια κοσμοπολίτικη έκφραση που ξεπερνάει τα χαρακτηριστικά που τυπικά θα περιμέναμε από τις δύο ποικιλίες ξεχωριστά.

Τα αρώματα που μας προσφέρει σε συνεχείς εναλλαγές είναι σκούρα φρούτα, σοκολάτα, καπνός πίπας και γλυκό μπαχάρι, είναι δε φοβερά ενδιαφέρον το γεγονός ότι η μύτη του κρασιού εξελίσσεται- για την ακρίβεια, μεταμορφώνεται- όσο μένει στο ποτήρι, κι αυτό μαρτυρά την περίτεχνη πληθωρικότητά του. Σπουδαία επιλογή και το λευκό «Χ» και φυσικά για τους φίλους των ροζέ κρασιών οι «Φεγγίτες».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οινοποιείο Ρούβαλη στην Αιγιαλεία

Υψόμετρο, βράχια, μικροί επιλεγμένοι αμπελώνες, πεζούλες-μπαλκόνια που βλέπουν στον Κορινθιακό κόλπο, διαμορφώνουν τον ιδανικό τόπο για κρασί, στην Αιγιαλεία, «μία ανάσα» από την Αθήνα. Το βαρυτικό οινοποιείο, το πρώτο ελληνικό οινοποιείο της κατηγορίας του και ένα από τα λίγα παγκοσμίως, είναι χτισμένο πάνω σε βράχο σε 6 διαδοχικά επίπεδα και το κάθε ένα επίπεδο έχει τη δική του ξεχωριστή λειτουργία. Δρύινα γαλλικά βαρέλια και χειροποίητοι αμφορείς ειδικοί για την παλαίωση κρασιού θα βρούμε στο υπόγειο και φυσικά εκτός από τα κρασιά μακρόχρονης παλαίωσης, εδώ οινοποιούνται και τα γλυκά κρασιά, που προέρχονται από τα λιαστά σταφύλια του αμπελώνα.

Μια Μαυροδάφνη για το τραπέζι μας! Μια κορυφαία ελληνική ποικιλία, ταυτισμένη για δεκαετίες με γλυκά κρασιά (vins de liqueur), αναδεικνύει δυναμικά, τα τελευταία χρόνια, την ξηρή εκδοχή της και μετατρέπεται σε σημείο αναφοράς για το ελληνικό ερυθρό κρασί. Ιδανική έκφραση αυτής της τάσης, η Τσιγκέλω του οινοποιείου Ρούβαλη, βραβευμένη στον διαγωνισμό 50 Great Greek Wines, αξιοποιεί τον πλούτο και τις δυνατότητες της Μαυροδάφνης για να μας προσφέρει ένα πολυδιάστατο ερυθρό ξηρό κρασί.

Κόκκινα φρούτα, βότανα και «εξημερωμένες» τανίνες στο στόμα. Βαθυκόκκινη η Τσιγκέλω ωριμάζει σε χειροποίητους πήλινους αμφορείς, αμβλύνοντας έτσι τις τανίνες της και εξελίσσεται στη φιάλη αφιλτράριστη, κατακτώντας αρώματα δενδρολίβανου, δάφνης και ευκάλυπτου. Ένα κόκκινο που συνοδεύει περίφημα Vegan τραπέζι και πάστες θαλασσινών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κτήμα Βογιατζή

Το κτήμα Βογιατζή βρίσκεται στο Βελβεντό Κοζάνης, ανάμεσα στον ορεινό όγκο των Πιερίων και στη λίμνη Πολυφύτου. Οι συνθήκες που δημιουργεί η αύρα της λίμνης, δροσίζοντας τα αμπέλια κατά τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού, είναι ιδανικές για τη δημιουργία ενός ξεχωριστού αμπελώνα.

Νεαρός Τσαπορνάκος
Νεαρός Τσαπορνάκος

Ο Τσαπουρνάκος, μία από τις διάσημες ετικέτες του κτήματος, ανήκει στην οικογένεια του Cabernet Franc και διαθέτει όλη τη φινέτσα του. Μαζί με την εορταστική διάθεση έρχεται και ο Νεαρός Τσαπουρνάκος του 2023 για το τραπέζι των γιορτών. Η πρώτη εμφιάλωση του Kτήματος για τη σοδειά του 2023 είναι γεγονός και πραγματοποιείται κάθε χρόνο με ένα φρέσκο ερυθρό κρασί έτοιμο προς κατανάλωση. Νεαρός Τσαπουρνάκος, ένα φρέσκο ερυθρό κρασί δεξαμενής, τύπου Nouveau. Χαρακτηρίζεται από πορφυρό χρώμα με μωβ ανταύγειες. Ιδιαίτερο άρωμα που συνδυάζει αρώματα φρέσκων κόκκινων φρούτων και φυτικότητας. Στο στόμα είναι πλούσιο, στρογγυλό, με καλά ισορροπημένες τανίνες και μεγάλη αρωματική διάρκεια. Πολύ ελκυστικό κρασί, με ουσία και κομψότητα αποτυπώνει τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της ποικιλίας.

Κτήμα Σκούρα

Πάμε Πελοπόννησο. Το Κτήμα Σκούρα βρίσκεται στη βορειοανατολική πλευρά της Πελοποννήσου, στην Αργολίδα, μόλις λίγα χιλιόμετρα μακριά από την πόλη του Ναυπλίου, στο χωριό Μαλανδρένι.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αποτελεί μια υπερσύγχρονη οινοπαραγωγική μονάδα ανάμεσα σε αμπελώνες, με λιτή ελληνική αρχιτεκτονική, που σχεδιάστηκε με τέτοιον τρόπο έτσι ώστε να καλύψει δύο βασικούς σκοπούς: Την άψογη οινοπαραγωγική διαδικασία, με πολύ υψηλά στάνταρ σε όλα τα στάδια παραγωγής, εμφιάλωσης, ωρίμανσης και συντήρησης του κρασιού. Την επισκεψιμότητα, με χώρους ικανούς να φιλοξενήσουν, να μυήσουν, να εκπαιδεύσουν και να διασκεδάσουν τους επισκέπτες.

Ατού του Κτήματος ο Μέγας Οίνος
Ατού του Κτήματος ο Μέγας Οίνος

Ατού του Κτήματος ο Μέγας Οίνος, 80% Αγιωργίτικο και 20% Cabernet Sauvignon. Ένα βαθύ γκρενά κρασί, με βατόμουρα κεράσια, γαρίφαλα σε στόμα, πολύπλοκη μύτη, φινετσάτο ιδανικό για κρέατα και πολύπλοκες σάλτσες. Η επίγευση έχει μεγάλη διάρκεια. Ξεκίνησε το 1986, όντας το πρώτο χαρμάνι Αγιωργίτικου-Cabernet Sauvignon που κυκλοφόρησε ποτέ στην Ελλάδα. Ως game changer, ο Μέγας Οίνος τοποθέτησε το Κτήμα Σκούρα και την Πελοπόννησο στον οινικό χάρτη της χώρας εκείνης της εποχής, καθώς και στα χείλη ανθρώπων που αναζητούσαν ποιοτικό κρασί. Χρειάζεται τουλάχιστον 5 χρόνια ανάπαυση στη φιάλη και αντέχει παλαίωση πάνω από 20 έτη. Υπεύθυνοι για το DNA Μέγας Οίνος είναι οι ορεινοί μας αμπελώνες καθώς παρουσιάζουν ένα ομοιόμορφο προφίλ εδάφους με επικρατέστερο τον πηλό και το χαλίκι σε βάθος 10 εκ.

Αβέρωφ στο Μέτσοβο

Βόλτα στο χειμερινό Μέτσοβο και επίσκεψη στο οινοποιείο Κατώγι Αβέρωφ υπό τη διοίκηση του Αλέξανδρου Ιωάννου, εγγονού του Ευάγγελου Αβέρωφ, συνεχίζει την καλλιέργεια αμπελώνων στην περιοχή του Μετσόβου, με ιδιαίτερο στόχο την αναβίωση των αυτόχθονων ποικιλιών της περιοχής και δραστηριοποιείται έντονα στον χώρο του οινοτουρισμού.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Gardina (γκαρντίνα) απο το Κατώγι Αβέρωφ
Gardina (γκαρντίνα) απο το Κατώγι Αβέρωφ

Για αυτά τα Χριστούγεννα επιλέγουμε το νέο απόσταγμα του Κτήματος. Το Κατώγι Αβέρωφ κυκλοφορεί το Gardina, ένα απόσταγμα οίνου από γηγενείς ποικιλίες του Μετσόβου. Gardina (γκαρντίνα) στη βλάχικη τοπική διάλεκτο σημαίνει κήπος. Και το συγκεκριμένο απόσταγμα είναι εμπνευσμένο από το φυσικό περιβάλλον και αφιερωμένο σε αυτό.

Ένα τσίπουρο διαυγές, με καθαρό διακριτικό άρωμα βοτάνων και λουλουδιών (δεντρολίβανο και αγιόκλημα) μαζί με νότες καφέ και σοκολάτας. Έχει απαλή γεύση έντονης συμπύκνωσης και επίγευση μεγάλης διάρκειας. Ταιριάζει με μεζέδες από όλες τις γωνιές της Ελλάδας, σιροπιαστά γλυκά όπως μπακλαβάς και καρυδόπιτα και, φυσικά, ολοκληρώνει εντυπωσιακά ένα πλούσιο γεύμα.

Ο κήπος του Κατώγι Αβέρωφ φωλιάζει μέσα στα βουνά της Πίνδου. Αφουγκράζεται τη φύση, συνομιλεί με τα πουλιά και έχει για συντροφιά τα άγρια ζώα. Μέσα του, οι αυτόχθονες ποικιλίες των αμπελιών συνυπάρχουν με τα αγριολούλουδα, τα αιωνόβια δέντρα και τους αέρινους κλέφτες. Τον χειμώνα αντέχει στις μπόρες και στους ισχυρούς ανέμους. Υπομένει το χιόνι και περιμένει την άνοιξη για να αναγεννηθεί. Το καλοκαίρι απολαμβάνει τα λαμπερά πρωινά της ύπαρξης. Και έπειτα, το φθινόπωρο προσφέρει απλόχερα τα σταφύλια του για να γεννηθεί το Gardina.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το Κατώγι Αβέρωφ αναβιώνει τις ξεχασμένες τοπικές ποικιλίες Πυκνoάσσα, Γκουντάμπα, Βλαχαβόνα και Ντόπιο Πρώιμο Μετσόβου. Τις καλλιεργεί χειρωνακτικά και το φθινόπωρο γίνεται η συλλογή των σταφυλιών, που στη συνέχεια οινοποιούνται με ιδιαίτερη προσοχή. Το κρασί που προκύπτει αποστάζεται στις εγκαταστάσεις του αποσταγματοποιείου Κατώγι Αβέρωφ και εμφιαλώνεται για να ξεκινήσει το ταξίδι του, ώστε να μεταφέρει τα αρώματα του Μετσόβου σε όσους αγαπούν τα αποστάγματα.

Κτήμα Τέχνη Οίνου

Βρίσκεται στην καρδιά της οινοπαραγωγικής περιοχής της Δράμας, μιας περιοχής με ήρεμες κοιλάδες και επιβλητικά βουνά, εξαιρετικό μικροκλίμα και πλούσιο έδαφος, που διαμορφώνουν τον χαρακτήρα των κρασιών.

Το οινοποιείο, σχεδιασμένο από τον Γιάννη Καλαϊτζίδη, αποτελεί την καρδιά του Κτήματος «Τέχνη Οίνου», στις παρυφές του οικισμού στο Μικροχώρι Δράμας. Κτισμένο σε μοντέρνα γραμμή αλλά με αρκετά παραδοσιακά στοιχεία, αποτελείται από δύο κτιριακά συγκροτήματα που εκτείνονται στις δύο πλευρές του δρόμου και συνδέονται μεταξύ τους από ένα υπόγειο τούνελ όπου βρίσκονται τα εντυπωσιακά κελάρια.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επιλέγουμε το ροζέ του κτήματος, πίνεται ως απεριτίφ, αλλά διατηρεί το σώμα του και ως γαστρονομικό κρασί που μπορεί να συνοδέψει κάθε είδους πιάτο, ενώ ταιριάζει με τις σούπες της εποχής και τα πλατό τυριών. Ανοιχτό ροζέ χρώμα, με διακριτικά αρώματα από λευκόσαρκα κεράσια, φρούτα του δάσους, ροδοπέταλα.

Κυρ Γιάννης στη Νάουσα

Απολαύστε τη μαγευτική θέα των αμπελιών της Κυρ Γιάννη, στις πλαγιές του όρους Βέρμιο, περπατήστε ανάμεσα στα αμπέλια του Ξινόμαυρου, γνωρίστε τον εμβληματικό πύργο «Κούλα», γευθείτε τα κρασιά στον τόπο παραγωγής τους και γνωρίστε τη μοναδική οινική κληρονομιά του ιδρυτή του Κτήματος, Γιάννη Μπουτάρη, και τη συνέχεια - αναδημιουργία από τον Στέλλιο Μπουτάρη, οινοποιό 5ης γενιάς. Οι νέες επισκέψιμες εγκαταστάσεις σάς προσφέρουν την ευκαιρία για ξεχωριστές εμπειρίες οινικού τουρισμού.

Το Veroni Dry του Κτήματος Κυρ Γιάννη
Το Veroni Dry του Κτήματος Κυρ Γιάννη
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για wellcome drink στους καλεσμένους σας ή αμέσως μετά το γεύμα. Το κτήμα Κυρ Γιάννη έχει σπουδαία κρασιά που μπορούν να συνοδέψουν τα χριστουγεννιάτικα γεύματα, ωστόσο ανάμεσα στις ετικέτες θα βρούμε ένα μοναδικό γευστικό βερμούτ από ναουσαίικο κρασί και βότανα από το όρος Βέρμιο.

Το Veroni Dry, στην όψη είναι μέτριας έντασης, κεχριμπαρένιο. Τα αρώματα που αναδύονται είναι σύνθετα, με κυρίαρχα τα βοτανικά χαρακτηριστικά από το δεντρολίβανο, το φασκόμηλο, τις ρίζες φυτών, το χαμομήλι. Η αρωματική παλέτα συνεχίζει με στοιχεία εσπεριδοειδών όπως φλούδες πορτοκαλιού και νεραντζιού, από τη λουίζα, τον δυόσμο και το θυμάρι. Το στόμα, ημίξηρο με αισθητή οξύτητα και εξαιρετικά ενσωματωμένο αλκοόλ, διαδέχεται όλα τα παραπάνω βοτανικά χαρακτηριστικά, αφήνοντας τις υπόπικρες νότες του νεραντζιού και της κινίνης να χαρίσουν μια κομψή πολυπλοκότητα και μακρά επίγευση.

Κτήμα ΑΛΦΑ στο Αμύνταιο

Το Κτήμα ΑΛΦΑ βρίσκεται στην περιοχή Αμυνταίου Φλώρινας, στο βορειοδυτικό άκρο της Ελλάδας. Ένας από τους πιο σημαντικούς χώρους του οινοποιείου είναι το υπόγειο κελάρι, όπου φιλοξενούνται τα βαρέλια στα οποία παλαιώνουν τα κρασιά του Κτήματος, σε ιδανικές συνθήκες καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους. Ένα ειδικά σχεδιασμένο μονοπάτι έχει δημιουργηθεί για τον επισκέπτη ώστε να μπορεί να επισκεφθεί την υπόγεια κάβα περιμετρικά, χωρίς να ενοχλήσει τα κρασιά που ωριμάζουν σε ηρεμία, και η εμπειρία της επίσκεψης ολοκληρώνεται με γευστική δοκιμή των κρασιών σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους.

«Ωμέγα» ιδανικό για να συνοδέψει τα Χριστουγεννιάτικα γλυκά
«Ωμέγα» ιδανικό για να συνοδέψει τα Χριστουγεννιάτικα γλυκά
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για το τραπέζι των γιορτών επιλέξαμε το «Ωμέγα» που ταιριάζει υπέροχα με γλυκές γεύσεις και κυρίως lemon pie, όπως είπε χαρακτηριστικά ο οινολόγος Άγγελος Ιατρίδης κατά την οινογνωσία μας.

Ένας οίνος που συνδυάζεται αρμονικά με επιδόρπια που έχουν ως βάση τα φρούτα, κυδώνια ψητά στο σιρόπι τους, γαλακτομπούρεκο, ρεβανί σκέτο ή με παγωτό βανίλια, λουκουμάδες με μέλι. Επιλεγμένες λιχουδιές όπως μπλε τυριά όλων των ειδών, foie gras, τερίνες φτερωτού κυνηγιού. Η σύνθεσή του είναι Gewürztraminer 85% και Μαλαγουζιά 15%. Ένας επιδόρπιος οίνος πλήρους γεύσης με αρωματικά στοιχεία από τριαντάφυλλο και λουκούμι που συνεχίζει με νότες ώριμου αχλαδιού, βερίκοκου και τελειώνει με βοτανικά στοιχεία τυπικά του Gewürztraminer. Πολύπλοκο, με ευχάριστη μακρά επίγευση.

Κτήμα Θεόπετρα στα Μετέωρα

Με θέα τους βράχους των Μετεώρων και το σπήλαιο της Θεόπετρας, η οικογένεια Τσιλιλή δημιούργησε ένα boutique οινοποιείο στο οποίο ο άνθρωπος δημιουργεί, αντλώντας έμπνευση από το γύρω φυσικό περιβάλλον. Η οινοποιία-αποσταγματοποιία ΤΣΙΛΙΛΗΣ ιδρύθηκε το 1989. Με ένα βιολογικό αμπελώνα 200 στρεμμάτων γύρω από τα Μετέωρα και το προϊστορικό σπήλαιο της Θεόπετρας, στην Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη Μετέωρα, παράγονται ήρεμοι και αφρώδεις οίνοι, τσίπουρο και αποστάγματα σταφυλιού, αναδεικνύοντας τοπικές ποικιλίες σταφυλιών.

Το Dark Cave του Τσιλιλή, απολαύστε το σκέτο ή με έναν πάγο
Το Dark Cave του Τσιλιλή, απολαύστε το σκέτο ή με έναν πάγο
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ιδανικό για κλείσιμο ενός πλούσιου σε γεύσεις, εορταστικού γεύματος. Το Dark Cave του Τσιλιλή είναι ένα παλαιωμένο τσίπουρο 5 ετών από τη Θεσσαλία, 85% Μοσχάτο Αμβούργου - 15% Ροδίτης.

Η διαδικασία της ωρίμανσης γίνεται σε προσεκτικά επιλεγμένα γαλλικά και αμερικανικά δρύινα βαρέλια, όπου προηγουμένως έχουν παλαιώσει ερυθροί οίνοι, για τουλάχιστον 5 χρόνια. Τον τελευταίο χρόνο ένα ποσοστό του αποστάγματος περνάει από βαρέλια που είχαν χρησιμοποιηθεί παλαιότερα για την ωρίμανση κρασιού Vinsanto.

Το αποτέλεσμα είναι ένα απόσταγμα με εύρος από μελωμένα ποικιλιακά αρώματα, όπως αποξηραμένα δαμάσκηνα, σταφίδες, φλούδες περγαμόντου, πικάντικα αρώματα όπως βανίλια, σοκολάτα και μοσχοκάρυδο, σε συνδυασμό με ένα ρωμαλέο αλλά μαλακό σώμα, απαλό τελείωμα και φινετσάτη αρωματική επίγευση. Για να απολαύσετε το δυναμικό, πολύπλοκο χαρακτήρα του καταναλώστε το μόνο του ή με την προσθήκη λίγου πάγου.

CAIR στη Ρόδο

H CAIR φημίζεται για τη μεγάλη της παράδοση σε αφρώδη οίνο. Είναι από τις λίγες εταιρείες στον κόσμο που παράγει αφρώδες με τον παραδοσιακό τρόπο

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ



«Ανοιξε μία CAIR!» από τον αμπελώνα της Ρόδου. Οι φυσαλίδες είναι απαραίτητες για το τσούγκρισμα και τις ευχές των γιορτών. Σε κάθε φιάλη της CAIR αναβλύζει η ιστορία ενός ολόκληρου αιώνα. Από 100% Αθήρι, με λαμπερό κίτρινο χρώμα και αρώματα ώριμου βερίκοκου και κυδωνιού. Πλούσιες, λεπτές φυσαλίδες, επιλέξαμε την ξηρή εκδοχή, συνοδεύει το γεύμα ή πίνεται πριν και μετά, ενώ συνοδεύει υπέροχα ένα μελωμένο μελομακάρονο.

Μικρά Θήρα, Θηρασιά

Και ένα σπουδαίο λευκό, προσφάτως βραβευμένο από διεθνείς Master of Wine στα 50GGW. Στο οινοποιείο δεν είναι εύκολο να φτάσει κάποιος το κρασί όμως, από τα ακριβά της ποικιλίας, μπορεί να φτάσει εύκολα στο τραπέζι μας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μικρά Θήρα είναι το όνομα του νέου οινοποιείου, στο οποίο συμπράττουν τρεις προσωπικότητες του σύγχρονου ελληνικού κρασιού, ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου, ο Βασίλης Τσακτσαρλής και η Ιωάννα Βαμβακούρη. Πρόκειται για το πρώτο οινοποιείο της Θηρασίας, το νησί που έως τη μεγάλη ηφαιστειακή έκρηξη του 1600 π.Χ. αποτελούσε κομμάτι της Σαντορίνης.

Σαντορίνη όποτε μιλάμε για ένα Ασύρτικο, από τις κορυφαίες ετικέτες της ποικιλίας. Το TERRASEA είναι μια διαφορετική έκφραση της ίδιας ποικιλίας αφού τα σταφύλια προέρχονται αποκλειστικά από τη Θηρασιά. Ένα κρασί με φωτεινό χρώμα στο ποτήρι, αρώματα ξινόμηλου, αχλαδιών και γκρέιπ φρουτ. Ελαφρά αλμυρή επίγευση και βότανα στο στόμα, είναι ο ιδανικός συνδυασμός για ένα λευκό με προσωπικότητα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ