Μέσα στην Εβραϊκή Συναγωγή Τρικάλων -Με τα σπάνια αντικείμενα της εβραϊκής παράδοσης [εικόνες] - iefimerida.gr

Μέσα στην Εβραϊκή Συναγωγή Τρικάλων -Με τα σπάνια αντικείμενα της εβραϊκής παράδοσης [εικόνες]

Εβραϊκή Συναγωγή Τρικάλων
H Εβραϊκή Συναγωγή Τρικάλων
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τις πρώτες επισκέψεις οργανωμένων εκδρομέων από κάθε γωνιά του πλανήτη δέχεται η Εβραϊκη Συναγωγή στα Τρίκαλα.

Πάντα με βάση τα πρωτόκολλα που ισχύουν για την πανδημία, αναμένεται να δεχθεί πλήθος κόσμου η ανακαινισμένη Εβραϊκή Συναγωγή των Τρικάλων, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών που ανέδειξαν το καλαίσθητο πέτρινο κτίριό της.

Όπως τονίζει στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Τρικάλων κ. Ιακώβ Βενουζίου, οι προτάσεις από γραφεία ταξιδιών, για επισκέψεις στην Συναγωγή είναι πολλές, και αναμένεται να αυξηθούν όταν υποχωρήσει η πανδημία. Παράλληλα η εκπαιδευτική Κοινότητα της πόλης των Τρικάλων έχει αγκαλιάσει μέχρι τώρα τη νέα Συναγωγή, καθώς έχουν πραγματοποιηθεί μαζικές επισκέψεις μαθητών και εκπαιδευτικών, όπου γίνεται ενημέρωση για την τοπική εβραϊκή κοινότητα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ανακαινισμένη Εβραϊκή Συναγωγή των Τρικάλων

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Συναγωγή είναι Ρωμανιώτικου ρυθμού και για το λόγο αυτό ονομάζεται «Καλ Γιαβανίμ», δηλαδή των Ελλήνων Εβραίων.

ΣΥΝΑΓΩΓΗ
Τις πρώτες επισκέψεις οργανωμένων εκδρομέων από κάθε γωνιά του πλανήτη δέχεται η Εβραϊκη Συναγωγή στα Τρίκαλα

Πρόκειται για ένα από τα λίγα, σπάνια και πολύτιμα δείγματα αρχιτεκτονικής και διαρρύθμισης Ρωμανιώντικου τύπου. H κατασκευή του κτιρίου, σύμφωνα με στοιχεία της Ισραηλιτικής Κοινότητας Τρικάλων, ξεκίνησε περίπου το 1925 και ολοκληρώθηκε το 1930. Μοναδική ιδιαιτερότητα της Συναγωγής Τρικάλων είναι ότι διαθέτει δύο Άμβωνες (Τεβά), έναν στο κέντρο -αντικριστά προς το Εχάλ- και έναν υπερυψωμένο στον δυτικό τοίχο. Αυτή την περίοδο, προσθέτει ο κ. Βενουζίου ετοιμάζουμε το εκθετήριο, που θα περιλαμβάνει σπάνια και μοναδικά αντικείμενα της εβραϊκής παράδοσης, τα οποία φυλάσσονται για πολλές δεκαετίες αφού κάποια από αυτά έχουν καταγεγραμμένες ημερομηνίες πάνω από εκατό χρόνια.

πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Τρικάλων κ. Ιακώβ Βενουζίου,
Ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Τρικάλων κ. Ιακώβ Βενουζίου
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από τα ωραιότερα κτήρια της πόλης των Τρικάλων

Η Συναγωγή είναι από τα ωραιότερα κτίρια της πόλης των Τρικάλων και είναι καταχωρημένη σε διεθνείς τουριστικούς καταλόγους και λευκώματα παγκόσμιων εβραϊκών μνημείων ως συναγωγή μοναδικής ομορφιάς και μνημείο λαμπρής ιστορικής και πολιτισμικής ελληνοεβραϊκής παράδοσης.

Μετά από προσεκτικές και μελετημένες παρεμβάσεις, και χρηματοδότηση από δωρεές και το Γερμανικό Προξενείο στη Θεσσαλονίκη, η Εβραϊκή Συναγωγή άλλαξε όψη εσωτερικά και εξωτερικά, προστέθηκαν καινούργιοι χώροι. Μεγάλη είναι η συμβολή, σύμφωνα επίσης, με τον κ. Βενουζίου, του προέδρου του ΚΙΣΕ και προέδρου της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης που επίσης κατέχει την θέση του αντιπροέδρου του παγκόσμιου εβραϊκού Συμβουλίου κ. Δαβίδ Σαλτιέλ.

συναγωγή
Πρόκειται για ένα από τα λίγα, σπάνια και πολύτιμα δείγματα αρχιτεκτονικής και διαρρύθμισης Ρωμανιώντικου τύπου. H κατασκευή του κτιρίου, σύμφωνα με στοιχεία της Ισραηλιτικής Κοινότητας Τρικάλων, ξεκίνησε περίπου το 1925

Όλες οι Ισραηλιτικές Κοινότητες και εβραίοι της Ελλάδος και του εξωτερικού, προσθέτει συνέβαλαν οικονομικά επίσης για το έργο αυτό. Εκτός από την Συναγωγή ο επισκέπτης μπορεί να επισκεφθεί και το Μνημείο Ολοκαυτώματος για τους 139 νεκρούς των στρατοπέδων συγκέντρωσης, μια πρωτοβουλία του δήμου Τρικκαίων. Στην αρχή της παλιάς συνοικίας των τρικαλινών Εβραίων, στον πεζόδρομο της οδού Πλούτωνος, ένα δάκρυ από τρένο, παραπέμπει στο μνήμη και στη μακρά διαδρομή των τρικαλινών και άλλων Ελλήνων Εβραίων και μη, με τα «τρένα του θανάτου», σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Εξαιρετικά συγκινητική ήταν η ατμόσφαιρα στην αποκάλυψη Μνημείου Ολοκαυτώματος, που έγινε τον Νοέμβριο του 2018, όπου οι εκδηλώσεις απετέλεσαν σημείο αναφοράς, τόσο από την Ελλάδα, όσο και από χώρες του εξωτερικού: διοργανώθηκαν από την ιταλική πρεσβεία και τον δήμο Τρικκαίων, την Ελληνική Αντιπροσωπεία στον IHRA (Διεθνής Συμμαχία Μνήμης Ολοκαυτώματος), το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος και το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος, με τη συνεργασία και την υποστήριξη των Ισραηλιτικών Κοινοτήτων Θεσσαλονίκης και Τρικάλων, της Ιταλικής Σχολής Αθηνών και του Κέντρου Ερευνας - Μουσείου Τσιτσάνη. Έτσι παρέστησαν πρέσβεις και εκπρόσωποί τους από 14 χώρες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι φωτογραφίες είναι του Αποστόλη Ζώη για χρήση από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ