«Η καρδιά πεθαίνει τελευταία»: Διαβάζουμε πρώτοι το μυθιστόρημα της Μάργκαρετ Άτγουντ - iefimerida.gr

«Η καρδιά πεθαίνει τελευταία»: Διαβάζουμε πρώτοι το μυθιστόρημα της Μάργκαρετ Άτγουντ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το μέλλον διαγράφεται δυσοίωνο. Στο νέο μυθιστόρημα της πολυβραβευμένης Μάργκαρετ Άτγουντ ταλαιπωρημένοι άνθρωποι προσπαθούν να επιβιώσουν μετά από την οικονομική και κοινωνική κατάρρευση.

Η Μάργκαρετ Άτγουντ, μια από τις πιο σημαντικές μορφές της σύγχρονης αγγλόφωνης λογοτεχνίας, ξεχωρίζει για την αιχμηρή και προφητική ματιά της. Τα βιβλία της ωστόσο δεν ανήκουν στο χώρο της επιστημονικής φαντασίας. Η Άτγουντ δεν γράφει για κόσμους πολύ μακρινούς και πολύ διαφορετικούς, δεν ενδιαφέρεται τόσο για την επιστημονική και τεχνολογική εξέλιξη, όσο για την ανθρώπινη φύση, την κοινωνία, τις κοινωνικές σχέσεις, τα αποτελέσματα της παγκοσμιοποίησης και της καταστροφικής εκμετάλλευσης του πλανήτη. Όπως κατά καιρούς έχει δηλώσει και η ίδια, στα βιβλία της κυριαρχεί μια «θεωρητική φαντασία» η οποία αφορά όχι όσα φαντάζεται κανείς και είναι απίθανο να συμβούν, αλλά γεγονότα και καταστάσεις που μπορούν πράγματι να συμβούν. Το μέλλον για το οποίο μιλάει η συγγραφέας είναι απολύτως ρεαλιστικό –κι αυτό είναι που κάνει τα βιβλία της να διαβάζονται με τόσο ενδιαφέρον. Η Ατγουντ κοιτάζει προς το μέλλον για να μιλήσει για τη δική μας κοινωνία και τις σημερινές συνθήκες ζωής.

Η ΚΑΡΔΙΑ ΠΕΘΑΙΝΕΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ
«Ο Σταν και η Σαρμέιν, έχοντας χάσει τις δουλειές τους, αναγκάζονται να ζουν στο αυτοκίνητό τους, εκτεθειμένοι σε συμμορίες και κινδύνους. Πρέπει οπωσδήποτε κάτι να γίνει για να αλλάξει η κατάσταση και πρέπει να γίνει γρήγορα. Το Σχέδιο Ποζιτρόνιο στην πόλη της Χρονοκράτησης φαίνεται να είναι η απάντηση στις προσευχές τους. Εκεί κανείς δεν είναι άνεργος και όλοι έχουν ένα άνετο, καθαρό σπίτι για να ζήσουν τον μισό χρόνο. Τον υπόλοιπο οι κάτοικοι της Χρονοκράτησης αφήνουν τα σπίτια τους και γίνονται τρόφιμοι της Φυλακής Ποζιτρόνιο. Στην αρχή δεν τους φαίνεται και τόσο μεγάλη θυσία, ειδικά όταν το αντάλλαγμα είναι στέγη και τροφή. Όταν, όμως, η Σαρμέιν εμπλέκεται σε σχέση με τον άνδρα που μένει στο σπίτι τους το διάστημα που εκείνη και ο Σταν είναι στη φυλακή, τα πράγματα θα πάρουν ανησυχητική τροπή, θέτοντας σε κίνδυνο ακόμα και τη ζωή του Σταν. Κάθε μέρα που περνά, το Ποζιτρόνιο μοιάζει περισσότερο με αυτοεκπληρούμενη προφητεία, παρά με προσευχή που εισακούστηκε»

Κυκλοφορεί την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2016 από τις εκδόσεις Ψυχογιός

Διαβάστε εδώ τις πρώτες σελίδες του βιβλίου

Σελίδες 1-5

Σελίδες 6-46

Σελίδες 47-92

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ