Όλα τα σενάρια για την επόμενη μέρα στην κυβέρνηση - iefimerida.gr

Όλα τα σενάρια για την επόμενη μέρα στην κυβέρνηση

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με τη συνάντηση Παπανδρέου-Παπούλια, ξεκινούν από σήμερα οι κρίσιμες διεργασίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής συνεννόησης όπως ανήγγειλε χτες ο ίδιος ο πρωθυπουργός στη Βουλή, την ίδια ώρα που βρίσκονται σε εξέλιξη πυρετώδεις διαβουλεύσεις και όλα τα σενάρια είναι ανοικτά.

Η χώρα έχει μπει σε μια ιδιότυπη και «πρωτότυπη» διαδικασία, όπως είπε και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος με φόντο την ανάγκη να υπάρχει ισχυρή εκπροσώπηση στο Eurogroup της Δευτέρας ώστε να προχωρήσει η ψήφιση και εφαρμογή της νέας δανειακής σύμβασης και να αποτραπεί η χρεοκοπία, όπως ζητούν ανοικτά πλέον από την Ε.Ε.

Η ελληνική Βουλή, με 153 υπέρ και 145 κατά, έδωσε χτες ψήφο εμπιστοσύνης στον Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος όμως είπε ότι θα προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση ευρύτερης ενότητας, χωρίς να αποκλείει κανένα ενδεχόμενο, παρότι από την ομιλία του φάνηκε ότι θα παραδώσει την πρωθυπουργία σε άλλο πρόσωπο.

Κυβέρνηση με Βενιζέλο

Το επικρατέστερο σενάριο, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσίευσε χτες το iefimerida.gr, είναι ότι το πρόσωπο αυτό θα είναι ο κ. Βενιζέλος ο οποίος μιλώντας στη Βουλή αναφέρθηκε σε νέα κυβέρνηση «ευρύτερης ενότητας» με ορίζοντα τον Φεβρουάριο ενώ απαρίθμησε και τις δέκα προτεραιότητες αυτής της νέας κυβέρνησης, για την οποία δεν γνωρίζουμε ούτε τη σύνθεση ούτε από ποιες πολιτικές δυνάμεις θα στηριχτεί.

Ήδη από χτες, ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να συναινέσει σε μια τέτοια κυβέρνηση, ζητώντας και πάλι κυβέρνηση τεχνοκρατών με χρονικό ορίζοντα 6 εβδομάδων, η οποία θα εγκρίνει τη δανειακή σύμβαση -την οποία δεσμεύεται ότι θα ψηφίσει, όχι όμως και τα εφαρμοστικά μέτρα- και θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές. Επιπλέον, ο κ. Σαμαράς ζητά η ψήφιση της σύμβασης να μην γίνει με αυξημένη πλειοψηφία, καθώς θεωρεί ότι αυτό σημαίνει οτι η Βουλή συναινεί σε εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας.

Αν η Νέα Δημοκρατία, όπως φαίνεται, εμμείνει στην άρνησή της τότε η προσπάθεια του πρωθυπουργού, για σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας, ναυαγεί και μένει να φανεί με ποιά πρόσωπα και με ποιων κομμάτων την υποστήριξει θα σχηματιστεί η νέα κυβέρνηση.

Εδώ υπάρχουν δύο υποσενάρια. Το πρώτο λέει ότι εφόσον η Δημοκρατική Συμμαχία και ο ΛΑ.Ο.Σ. έχουν εκδηλώσει την πρόθεση να συζητήσουν με τον κ. Παπανδρέου για τη νέα κυβέρνηση, τότε μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση «προθύμων». Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Καρατζαφέρης είπε χτες στο MEGA ότι αν βρεθεί το κατάλληλο πρόσωπο θα συμμετάσχει στην νέα κυβέρνηση ακόμα και χωρίς την συμμετοχή της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ωστόσο, αν ΛΑ.Ο.Σ. και Δημοκρατική Συμμαχία υπαναχωρήσουν, τότε δεν αποκλείεται καθόλου να οδηγηθούμε σε μονοκομματική κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ. Σε αυτήν την περίπτωση ο κ. Παπανδρέου θα συγκαλέσει την κοινοβουλευτική ομάδα η οποία θα εκλέξει πρωθυπουργό τον κ. Βενιζέλο, ενώ ο κ. Παπανδρέου θα παραμείνει πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Να σημειωθεί δε πως ορισμένοι φοβούνται ότι δεν είναι απίθανο να παραμείνει πρωθυπουργός ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου. Σύμφωνα με το σενάριο αυτό, που συγκεντρώνει πολύ λίγες πιθανότητες, ο κ. Παπανδρέου έκανε τακτικό ελιγμό και αν ναυαγήσει κάθε προσπάθεια δημιουργίας κυβέρνησης θα παραμείνει πρωθυπουργός. Ωστόσο, ο ίδιος ο πρωθυπουργός είπε χτες στη Βουλή ότι δεν παίζει παιχνίδια. Αν συμβεί πάντως αυτό, αναμένεται σφοδρή αντίδραση από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ (Ανδρέας Λοβέρδος, Βάσω Παπανδρέου, Δημήτρης Λιντζέρης, Νάσος Αλευράς, Ευα Καϊλή) που είχαν ζητήσει από τον κ. Παπανδρέου να παραιτηθεί για να διευκολυνθεί η συγκρότηση κυβέρνησης «εθνικής ενότητας».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ