Ακόμη και η μέτρια χρήση «έξυπνου» κινητού τηλεφώνου μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ποιότητα της διατροφής και το σωματικό βάρος των εφήβων, σύμφωνα με μια μεγάλη νοτιοκορεατική επιστημονική μελέτη.
Όσο περισσότερο χρόνο αφιερώνει μέσα στη μέρα ένας έφηβος στο κινητό, στο smartphone του, τόσο περισσότερο ρέπει σε ανθυγιεινές συμπεριφορές, σύμφωνα με την έρευνα.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια Χάνα Οχ του Πανεπιστημίου της Κορέας, που έκαναν τη σχετική διαδικτυακή παρουσίαση στο διεθνές συνέδριο για θέματα επιστήμης της διατροφής «Nutrition 2021 Live Online», ανέλυσαν στοιχεία για περισσότερους από 53.000 εφήβους, 12 έως 18 ετών.
Τα αποτελέσματα που προέκυψαν από τη νέα μελέτη
Η μελέτη συσχέτισε τις υγιεινές διατροφικές συμπεριφορές (π.χ. κατανάλωση φρούτων και λαχανικών), καθώς και τις ανθυγιεινές (παράλειψη πρωινού, κατανάλωση «φαστ φουντ», τηγανητών, ποτών με ζάχαρη κ.α.), με τον χρόνο ημερήσιας χρήσης του κινητού τηλεφώνου.
Διαπιστώθηκε ότι οι έφηβοι που περνούσαν περισσότερες από πέντε ώρες στο κινητό τους καθημερινά ήταν πιθανότερο να διατρέφονται με ανθυγιεινό τρόπο, σε σχέση με όσους συνομηλίκους τους αφιέρωναν λιγότερες από δύο ώρες τη μέρα στο smartphone τους.
«Ενώ προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η παρακολούθηση τηλεόρασης αποτελεί σημαντικό παράγοντα που αυξάνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας στα παιδιά και στους εφήβους, λίγα πράγματα είναι γνωστά σχετικά με τις επιπτώσεις του χρόνου μπροστά από μια οθόνη smartphone πάνω στη διατροφή και στην παχυσαρκία. Τα δεδομένα μας δείχνουν ότι τόσο ο χρόνος χρήσης του έξυπνου κινητού τηλεφώνου όσο και το είδος του περιεχομένου που βλέπει ο έφηβος σε αυτό μπορούν να επηρεάσουν τη διατροφή και την παχυσαρκία στους εφήβους», δήλωσε η Οχ.
Όπως αναφέρεται στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η παχυσαρκία τείνει να αυξηθεί σε πολλές χώρες. Τα παχύσαρκα παιδιά είναι πιθανότερο να είναι παχύσαρκοι και ως ενήλικοι, αντιμετωπίζοντας έτσι μεγαλύτερο κίνδυνο για καρδιοπάθειες, διαβήτη και άλλα προβλήματα υγείας.
Οι αιτίες για τη συσχέτιση κινητού τηλεφώνου-διατροφής, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι ποικίλες, όπως το επιθετικό και παραπλανητικό ψηφιακό μάρκετινγκ ανθυγιεινών τροφίμων, η «αφηρημένη» κατανάλωση τροφίμων κατά τη χρήση του κινητού, ο ανεπαρκής ύπνος, η ελλιπής σωματική άσκηση κ.α.
Από την άλλη, επισήμαναν ότι τα smartphones μπορούν να αξιοποιηθούν για να βελτιωθεί η υγεία των εφήβων, για παράδειγμα μέσω ψηφιακών εφαρμογών (apps) που βοηθούν στην παρακολούθηση της σωστής διατροφής.