Πέθανε ο Γιώργος Μπόμπολας: Από την αντιστασιακή ΕΠΟΝ, στο τιμόνι της Ελλάκτωρ και του «Πήγασου» - iefimerida.gr

Πέθανε ο Γιώργος Μπόμπολας: Από την αντιστασιακή ΕΠΟΝ, στο τιμόνι της Ελλάκτωρ και του «Πήγασου»

μπομπολας γιωργος
Ο Γιώργος Μπόμπολας / Εικόνα αρχείου: EUROKINISSI
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

O Γιώργος Μπόμπολας έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 94 ετών, έχοντας αφήσει το στίγμα του στους τομείς των κατασκευών και των μέσων ενημέρωσης.

Ένας δραστήριος επιχειρηματίας, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή ύστερα από βραχεία νοσηλεία για κάταγμα που υπέστη στο πόδι, ενώ η υγεία του ήταν ήδη επιβαρυμένη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τη Μεγάλη Πέμπτη η κηδεία του Γιώργου Μπόμπολα

Για τον θάνατό του εξέδωσε ανακοίνωση και το νοσοκομείο «Ιασώ», στο οποίο νοσηλευόταν. Όπως αναφέρει το «Ιασώ», ο Γιώργος Μπόμπολας εισήχθη στο νοσοκομείο με κάταγμα ισχίου και υποβλήθηκε σε χειρουργείο την Παρασκευή 7 Απριλίου. Λόγω των πολλαπλών οργανικών προβλημάτων, ο ασθενής νοσηλεύθηκε και στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου.

Μετά από νοσηλεία οκτώ ημερών, ο Γιώργος Μπόμπολας απεβίωσε. Η κηδεία του θα γίνει τη Μεγάλη Πέμπτη στη 1 μ.μ. στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών.

Η συμμετοχή στην ΕΠΟΝ

Η διαδρομή που οδήγησε τον Γιώργο Μπόμπολα στο «τιμόνι» μέσων ενημέρωσης και στην κατασκευή εκ των πλέον εμβληματικών έργων στη χώρα δεν είναι μια ίσια γραμμή.

Γεννήθηκε τον Φλεβάρη του 1928 στον Πειραιά, έχοντας καταγωγή από τη Μεσσηνία και τη Λακωνία. Ο πατέρας του Γιώργου Μπόμπολα ήταν αντάρτης του Ελληνικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού, συμμετέχοντας ενεργά στην Εθνική Αντίσταση. Αντιστασιακή δράση ανέπτυξε, ωστόσο, και ο ίδιος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Γιώργος Μπόμπολας σε ηλικία 14 ετών συνελήφθη από τους Γερμανούς λόγω συνθημάτων που έγραφε υπέρ της Αντίστασης σε δρόμους της Καστέλλας. Στη συνέχεια εντάχθηκε στις τάξεις της ΕΠΟΝ.

Ο νεαρός Γιώργος Μπόμπολας επέλεξε να σπουδάσει πολιτικός μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Η προσπάθειά του όμως να πιάσει δουλειά στο υπουργείο Δημοσίων Έργων έπεσε στο κενό, καθώς είχε «φακελωθεί» ως κομμουνιστής.

Η στροφή στον ιδιωτικό τομέα και η γέννηση της «ΑΚΤΩΡ»

Ο Γιώργος Μπόμπολας αναγκάστηκε τότε να στραφεί στον ιδιωτικό τομέα το 1997 και ίδρυσε την πρώτη του κατασκευαστική εταιρεία με την ονομασία «Τεχνοδομή». Συνεταίρος του ο Ευάγγελος Κουλουμπής, ο οποίος αργότερα θα διατελούσε υπουργός Δημοσίων Έργων.

Ακολούθησε η συγχώνευση με την Ελληνική Τεχνοδομική ΑΕ το 1999, από την οποία προέκυψε η ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Το «βιογραφικό» της ΕΛΛΑΚΤΩΡ είναι ιδιαίτερα εκτενές. Μεταξύ άλλων, στα έργα που έχει αναλάβει είναι η Αττική Οδός, η γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου, το Μουσείο Ακρόπολης, το ΟΑΚΑ, το Ολυμπιακό Χωριό, οι βιολογικοί καθαρισμοί Ψυττάλειας και Θεσσαλονίκης, πλήθος ΧΥΤΑ και πολλά ακόμη τμήματα δρόμων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η είσοδος στα μίντια και η «Πήγασος»

Ο Γιώργος Μπόμπολας στη συνέχεια έστρεψε το βλέμμα του στα μέσα ενημέρωσης, ιδρύοντας τον όμιλο Πήγασος Εκδοτική.

Από τον Πήγασο προέκυψε η εξαγορά της εφημερίδας «Έθνος». Ο Γιώργος Μπόμπολας αγόρασε τον τίτλο του «Έθνους» το 1978 από το σχήμα Κυριαζή-Νικολόπουλου και έγινε η πρώτη έγχρωμη ταμπλόιντ εφημερίδα που κυκλοφόρησε στην Ελλάδα.

Διευθυντής ανέλαβε ο Αλέκος Φιλιππόπουλος, με άμεσους συνεργάτες τον Δημήτρη Βάρο και τον Νίκο Νικολαΐδη.

Το «Έθνος» του Γιώργου Μπόμπολα στήριξε σθεναρά τον Ανδρέα Παπανδρέου, όμως το 1988-1989 στράφηκε εναντίον του, όταν ξέσπασε το σκάνδαλο Κοσκωτά.

Από το 2015 και μετά ο όμιλος φέρεται ότι αντιμετώπισε οικονομικά προβλήματα, με συνέπεια να ξεκινήσουν κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι, που παρέμεναν επί μήνες απλήρωτοι. Το ίδιο έτος ο Γιώργος Μπόμπολας παρέδωσε τη σκυτάλη του «Πήγασου» στον Φώτη Μπόμπολα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η έκδοση του «Έθνους» ανεστάλη το 2017 και τα τρία βασικά έντυπα της Πήγασος («Έθνος», «Έθνος της Κυριακής», «Ημερησία») βγήκαν σε πλειστηριασμό.

Να σημειωθεί ότι στην «Πήγασος Εκδοτική» ανήκε και το 25% του τηλεοπτικού σταθμού MEGA καθώς και πλήθος περιοδικών και ιστοσελίδων. Ο Γιώργος Μπόμπολας, μέσω της «Πήγασος», είχε και μερίδια στο Καζίνο Πάρνηθας, στην Αττική Οδό και στα ορυχεία χρυσού της Χαλκιδικής.

Οι κατηγορίες για την «ΚGB»

Τη δεκαετία του '80 ο Γιώργος Μπόμπολας κατηγορήθηκε ότι ενεργούσε ως πράκτορας σοβιετικών μυστικών υπηρεσιών (KGB) από τον Παύλο Αναστασιάδη, ανταποκριτή της βρετανικής συντηρητικής εφημερίδας «Daily Telegraph». Τις ίδιες κατηγορίες εξαπέλυσε και το γνωστό βρετανικό περιοδικό Economist.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Γιώργος Μπόμπολας με δικηγόρο τον Στάθη Αλεξανδρή (υπουργό του Ανδρέα Παπανδρέου) ξεκίνησε έναν δικαστικό «μαραθώνιο» και εν τέλει δικαιώθηκε.

Ο Αναστασιάδης καταδικάστηκε για συκοφαντική δυσφήμηση από την ελληνική Δικαιοσύνη, ενώ ο Economist υποχρεώθηκε από τη βρετανική Δικαιοσύνη να πληρώσει χρηματική αποζημίωση και να ζητήσει συγγνώμη από τον Μπόμπολα.

Το «αντίο» στην Ελλάκτωρ

Ένα χρόνο μετά τα γεγονότα στον «Πήγασο» ήρθε η ρήξη με την οικογένεια Καλιτσάντση. To 2018 ανακοινώθηκε επίσημα ότι η πλευρά Καλλιτσάντση απέκτησε το 5,2% του μεγάλου κατασκευαστικού ομίλου, ελέγχοντας το μεγαλύτερο ποσοστό (15,58%).

Ο Γιώργος Μπόμπολας με τον Πέτρο Μολυβιάτη το 2009
Ο Γιώργος Μπόμπολας με τον Πέτρο Μολυβιάτη το 2009
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο θάνατος της Άννας Μπόμπολα

Ο Γιώργος Μπόμπολας ήταν παντρεμένος με την Άννα Μπόμπολα, με την οποία απέκτησαν τρία παιδιά, τη Μαρία, τον Λεωνίδα και τον Φώτη.

Τον Οκτώβριο του 2013 η Άννα Μπόμπολα άφησε την τελευταία της πνοή, μετά από μάχη με τον καρκίνο. Ήταν η ημέρα που έκλεινε ένα κεφάλαιο πενήντα ετών κοινού βίου.

Η Άννα Μπόμπολα είχε γεννηθεί στην Αθήνα το 1934. Πατέρας της ήταν ο επιχειρηματίας Λεωνίδας Ορφανουδάκης από την Κρήτη και μητέρα της η Φωτεινή Κάτσαρη. Υπήρξε αυτοδίδακτη ζωγράφος με μια κλίση στα αφαιρετικά τοπία, τα οποία είχε εμπνευστεί από την ελληνική φύση. Είχε εκθέσει στη Νέα Υόρκη, τη Μόσχα και τη Βενετία και έργα της βρίσκονται στα Μουσεία Πούσκιν της Μόσχας και Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ