Μίκαελ Σουμάχερ: Πώς ο θρύλος της F1 που οδηγούσε με 350 χλμ., χτύπησε κάνοντας σκι -Η ζωή του 10 χρόνια μετά - iefimerida.gr

Μίκαελ Σουμάχερ: Πώς ο θρύλος της F1 που οδηγούσε με 350 χλμ., χτύπησε κάνοντας σκι -Η ζωή του 10 χρόνια μετά

Ο Μίκαελ Σουμάχερ φοράει ένα καπέλο διακοσμημένο με επτά αστέρια, ένα για κάθε νίκη του στο παγκόσμιο πρωτάθλημα.
Ο Μίκαελ Σουμάχερ φοράει ένα καπέλο διακοσμημένο με επτά αστέρια, ένα για κάθε νίκη του στο παγκόσμιο πρωτάθλημα / Φωτογραφία: AP Photo/Luca Bruno
ΣΟΦΙΑ ΠΑΦΤΟΥΝΟΥ

Ήταν ένα ηλιόλουστο πρωινό στις Άλπεις, καθώς ο Μίκαελ Σουμάχερ (Michael Schumacher) και ο γιος του, Μικ (Mick), βγήκαν πριν από δέκα χρόνια, από το πολυτελές σαλέ τους έτοιμοι να πάρουν τα βουνά.

Για έναν άνθρωπο που ήταν ο βασιλιάς της ταχύτητας στη Formula 1, οι πίστες του σκι πρόσφεραν στον καλύτερο οδηγό αγώνων της γενιάς του, άλλη μια ευκαιρία για μια συναρπαστική έκρηξη αδρεναλίνης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μίκαελ Σουμάχερ: Πώς έγινε το ατύχημα κάνοντας σκι

Ένας καταξιωμένος σκιέρ, ο επτά φορές 44χρονος παγκόσμιος πρωταθλητής, και ο 14χρονος γιος του ξεκίνησαν για την πίστα σκι Combe de Saulire στο αποκλειστικό γαλλικό θέρετρο Meribel.

Πλάνα από την κάμερα του κράνους του Γερμανού οδηγού, αποκάλυψε ότι δεν έτρεχε με υπερβολική ταχύτητα για τις ικανότητές του, όταν λίγα λεπτά αργότερα, τα πέδιλα του σκι του, χτύπησαν έναν βράχο που κρυβόταν εν μέρει κάτω από το φρέσκο χιόνι και τον εκτόξευσαν 3,5 μέτρα με το κεφάλι σε έναν δεύτερο ογκόλιθο.

Ο αντίκτυπος της σύγκρουσης, λίγο μετά τις 11 το πρωί της 29ης Δεκεμβρίου 2013 ήταν τόσο έντονος που χώρισε το κράνος του στα δύο και τον άφησε σε κώμα για 250 ημέρες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στα όσα αναφέρθηκαν για τον σπουδαίο Γερμανό πιλότο της F1, ξεχωρίζουν οι δηλώσεις της συζύγου του, Κορίνα Σουμάχερ, η οποία αποκάλυψε πως ο Μίκαελ είχε αμφιβολίες για την ποιότητα του χιονιού, πριν αποφασίσει τελικά να κάνει σκι, λίγο πριν από το τραγικό ατύχημα που είχε.

Αδερφός του Μίκαελ Σουμάχερ: «Τίποτα δεν είναι όπως παλιά»

Τώρα ο μικρότερος αδερφός του Ραλφ παραδέχτηκε ότι ο θρύλος της F1 μπορεί να μην αναρρώσει ποτέ εντελώς, παρά το γεγονός ότι έχει λάβει προηγμένη ιατρική περίθαλψη. «Τίποτα δεν είναι όπως παλιά», είπε.

Ο Ραλφ, ο οποίος επίσης έτρεξε και κέρδισε έξι Grand Prix της F1, δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα Bild αυτή την εβδομάδα: «Η ζωή είναι άδικη μερικές φορές. Εκείνη η μέρα είχε πολλή κακή τύχη. Αυτή η μοίρα άλλαξε την οικογένειά μας».

«Ο Μάικλ δεν ήταν μόνο ο αδερφός μου. Όταν ήμασταν παιδιά ήταν επίσης προπονητής και μέντοράς μου. Μου έμαθε τα πάντα για τους αγώνες καρτ. Μπορεί να υπάρχει διαφορά ηλικίας επτά ετών, αλλά ήταν πάντα δίπλα μου», πρόσθεσε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο Michael Schumacher, αριστερά, και ο μικρότερος αδελφός του Ralf
Ο Michael Schumacher, αριστερά, και ο μικρότερος αδελφός του Ralf / Φωτογραφία: AP Photo/Teh Eng Koon

Τις προάλλες, ο φίλος του Michael F1, Perry McCarthy, ο άνθρωπος πίσω από τον αρχικό χαρακτήρα μυστηρίου του Top Gear, The Stig, είπε ότι η μοίρα του ήταν «απελπιστικά σκληρή», προσθέτοντας: «Είναι απίστευτο που κάποιος τόσο ξεχωριστός μπορεί να πληγωθεί τόσο πολύ ενώ κάνει σκι. «Είναι τόσο σκληρό που ο Μάικλ βρέθηκε στο λάθος μέρος τη λάθος στιγμή», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας στον ιστότοπο αθλητικών στοιχημάτων OLBG, ο Perry είπε: «Κανείς δεν ξέρει ακριβώς τι θα είχε κάνει ο Michael, αλλά η αίσθηση μου είναι ότι θα είχε κάνει κάτι για την ανθρωπότητα».

«Αισθάνομαι ότι είχε αυτή την ικανότητα και νομίζω ότι θα είχε διατηρήσει την αγάπη του για τη F1, αλλά θα είχε συνειδητοποιήσει ότι υπάρχουν πολύ μεγαλύτερα πράγματα στη ζωή και είχε την ευκαιρία να αλλάξει τα πράγματα».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο Michael Schumacher ποζάρει με τον Πλούτo μπροστά από ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο στη Disneyland του Παρισιού στις 16 Δεκεμβρίου 1994
Ο Michael Schumacher ποζάρει με τον Πλούτo μπροστά από ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο στη Disneyland του Παρισιού στις 16 Δεκεμβρίου 1994 / Φωτογραφία: AP Photo

Μίκαελ Σουμάχερ: Τι συνέβη μετά το ατύχημα στο σκι

Μεταφερόμενος με αεροπλάνο στο νοσοκομείο, ο Μάικλ υποβλήθηκε σε δύο σωτήριες επεμβάσεις για την αφαίρεση θρόμβων αίματος από τον εγκέφαλό του. Οι γιατροί είπαν αργότερα, αν δεν ήταν το κράνος, θα είχε πεθάνει ακαριαία.

Ο Michael, ο οποίος είναι παντρεμένος με την 54χρονη Corinna, τέθηκε σε ιατρικά προκληθέν κώμα για να προσπαθήσουν να μειώσουν το πρήξιμο.

Στη δεκαετία που ακολούθησε, ο σούπερ σταρ της F1 δεν έχει εμφανιστεί στο κοινό και οι ενημερώσεις για την υγεία του, ήταν ακανόνιστες. Σε αυτό το κενό έχουν μπει αβάσιμες φήμες και εικασίες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η οικογένειά του έχει παραμείνει σε μεγάλο βαθμό σιωπηλή για την κατάστασή του και πρόσβαση δίνεται μόνο στα πιο κοντινά του πρόσωπα.

Ο πρώην συνάδελφος του Michael στη Ferrari, Luca Badoer, ένας από αυτούς που επιτρέπονταν τακτικές επισκέψεις, αποκάλυψε: «Μόνο λίγα άτομα επιτρέπεται να το επισκέπτονται. Η Corinna αποφασίζει ποιος επιτρέπεται να τον δει. Η οικογένεια θέλει να διατηρήσει ένα είδος μυστικότητας σχετικά με αυτό και σέβομαι τη θέλησή τους. Όλα αυτά τα κάνουν για το καλό του Μάικλ».

Ο Μίκαελ Σουμάχερ με την σύζυγό του Κορίνα
Ο Μίκαελ Σουμάχερ με τη σύζυγό του, Κορίνα

Ο γιος του, Μικ Σουμάχερ, 24 ετών σήμερα, ο οποίος του μοιάζει πολύ, έχει περιγράψει τον πατέρα του ως το «είδωλό» και το «πρότυπό» του. Είναι επίσης οδηγός αγώνων και αγωνίστηκε στη F1 για τη Haas πριν χάσει τη θέση του για τη σεζόν του 2023 από τον Nico Hulkenberg.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το 2024 θα μετακομίσει στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Αντοχής, όπου ο μπαμπάς του αγωνίστηκε με τη Sauber-Mercedes πριν κάνει το ντεμπούτο του στα Grand Prix το 1991, για να αγωνιστεί για το Alpine.

Τον Ιούλιο οι θαυμαστές του διάσημου οδηγού, συγκινήθηκαν όταν ο Μικ οδήγησε τη Mercedes του Michael στο Φεστιβάλ Ταχύτητας του Goodwood στο Δυτικό Σάσεξ φορώντας το εμβληματικό κόκκινο κράνος του πατέρα του και το αγωνιστικό κοστούμι.

Ο Μικ είπε τότε: «Θα είναι θεαματικό να τρέχω, με το αυτοκίνητο του μπαμπά μου του 2011, το W02 — ακόμα κι αν είναι μόνο μια μικρή διαδρομή».

Mick Schumacher
Mick Schumacher / Φωτογραφία: AP Photo/Kamran Jebreili
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εξαγοράζοντας τη συμπάθεια του κοινού για τον Michael, τον Απρίλιο, ένα γερμανικό περιοδικό έδωσε μια άγευστη «συνέντευξη» με τον τραυματισμένο οδηγό που δημιουργήθηκε από την τεχνητή νοημοσύνη.

Το εξώφυλλο του Die Aktuelle έδειξε μια φωτογραφία του να χαμογελά, με έναν τίτλο πολλά υποσχόμενο, «Michael Schumacher, η πρώτη συνέντευξη».

Αλλά στην πραγματικότητα η συνομιλία γράφτηκε με ένα εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης. Η οικογένεια απείλησε να κινηθεί νομικά και ο συντάκτης του Die Aktuelle απολύθηκε.

Μίκαελ Σουμάχερ: Ο σούπερ σταρ της Formula 1

Ο Μίκαελ Σουμάχερ που ονομάστηκε ο πρώτος δισεκατομμυριούχος του αθλητισμού από το περιοδικό Euro-business, έφερε επανάσταση και εκτόξευσε τη φήμη των αγώνων αυτοκινήτου.

Κατά τη στιγμή της αποχώρησής του το 2012 κατείχε ρεκόρ για τις περισσότερες νίκες στη F1 (91), pole positions (68) και τερματισμούς στο βάθρο (155).

Γεννημένος από γονείς εργατικής τάξης στο Hurth της Δυτικής Γερμανίας, κέρδισε το πρώτο του πρωτάθλημα καρτ σε ηλικία έξι ετών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κάνοντας το ντεμπούτο του στη F1 το 1991, κέρδισε επτά τίτλους οδηγών, ρεκόρ που ισοφάρισε ο Sir Lewis Hamilton το 2020.

Μακριά από την πίστα - όπου τον περιέγραφαν ως «τελειομανή» - ο Michael ήταν, σύμφωνα με τη μάνατζερ Sabine Kehm, «αφοσιωμένος στην οικογένειά του».

Το 1995 παντρεύτηκε την πρωταθλήτρια ιππασίας και ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των ζώων Corinna Betsch (Κορίνα Μπετς). Απέκτησαν δύο παιδιά, την Τζίνα-Μαρία το 1997 και τον Μικ το 1999.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αποφεύγοντας τα φώτα της δημοσιότητας, η οικογένεια ζούσε σε ένα νεόκτιστο αρχοντικό με ιδιωτική παραλία στη λίμνη της Γενεύης στην Ελβετία. Έχουν επίσης ένα ράντσο αλόγων στην Ελβετία και ένα άλλο στο Τέξας.

Ο Μάικλ κάποτε περιέγραψε τον γάμο του ως «απόλυτη αρμονία», προσθέτοντας: «Έχουμε το ίδιο όραμα για το πώς θέλουμε να περάσουμε τη ζωή μας».

Τον Απρίλιο του 2014, τρεις μήνες αφότου ο Michael τέθηκε σε κώμα, η μάνατζέρ του, Sabine, αποκάλυψε ότι έδειχνε «στιγμές συνείδησης και αφύπνισης». Αν και εξακολουθούσε να νοσηλεύεται στην εντατική στο νοσοκομείο της Γκρενόμπλ, λεγόταν ότι «σημειώνει πρόοδο».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ακολούθησε άλλη μια περίοδος σιωπής για την κατάσταση του Μίκαελ Σουμάχερ, και μετά μια νέα δήλωση τον Ιούνιο του 2014 αποκάλυψε ότι δεν ήταν πλέον σε κώμα.

Αφίσα του επτά φορές πρωταθλητή της F1 Michael Schumacher
Αφίσα του επτά φορές πρωταθλητή της F1 Michael Schumacher / Φωτογραφία: AP Photo/Andy Wong

Η «μακρά φάση της αποκατάστασης» του συνεχίστηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λωζάνης στην Ελβετία.

Τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους προέκυψε ότι ο Michael είχε μεταφερθεί στο σπίτι του δίπλα στη λίμνη της Γενεύης.

Η Sabine είπε: «Από εδώ και στο εξής, η αποκατάσταση του Michael θα πραγματοποιείται στο σπίτι του. Λαμβάνοντας υπόψη τους σοβαρούς τραυματισμούς που υπέστη, έχει σημειωθεί πρόοδος τις τελευταίες εβδομάδες και μήνες». Ζήτησε επίσης, να «αποφευχθούν» εικασίες για την υγεία του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Δεν μπορεί να μιλήσει»

Δύο μήνες αργότερα, ένας φίλος του Michael έδωσε λίγες πληροφορίες για την κατάστασή του. Ο πρώην οδηγός αγώνων Philippe Streiff, ο οποίος είχε επισκεφτεί τον Michael στο νοσοκομείο, είπε: «Γίνεται καλύτερα, αλλά όλα είναι σχετικά. Είναι πολύ δύσκολο. Δεν μπορεί να μιλήσει. Όπως κι εγώ, είναι σε αναπηρικό καροτσάκι, παράλυτος. Έχει προβλήματα μνήμης και ομιλίας».

Δεν υπήρξαν περαιτέρω ενημερώσεις και η οικογένεια αντιμετώπισε την αγωνία της ιδιωτικά, ενώ προστατεύει σθεναρά το απόρρητό του.

O Μίκαελ Σουμάχερ με τον στενό του φίλο Ζαν Τοντ
O Μίκαελ Σουμάχερ με τον στενό του φίλο, Ζαν Τοντ

Στη συνέχεια, τον Μάιο του 2015, η Sabine έδωσε μια ενημέρωση, αποκαλύπτοντας ότι η κατάσταση του Michael βελτιώνονταν «λαμβάνοντας υπόψη τη σοβαρότητα του τραυματισμού που είχε».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εκείνα τα Χριστούγεννα, το γερμανικό περιοδικό Bunte ανέφερε ότι μπορούσε να διαχειριστεί κάποια βήματα με τη βοήθεια θεραπευτών και τώρα μπορούσε να σηκώσει ένα χέρι.

Αποδείχθηκε μια ψεύτικη ελπίδα για τους θαυμαστές του. Η οικογένεια μήνυσε το Bunte, ενώ ο δικηγόρος τους είπε στο δικαστήριο ο Michael «δεν μπορεί να περπατήσει».

Στη συνέχεια, το 2017, ο πρώην μακροχρόνιος μάνατζέρ του Γουίλι Βέμπερ έκανε μια εξαιρετική παρέμβαση, λέγοντας σε γερμανική εφημερίδα: «Βρίσκω πολύ λυπηρό που οι θαυμαστές του Μάικλ δεν γνωρίζουν για την υγεία του. Γιατί δεν τους λένε την αλήθεια;»

Δύο χρόνια αργότερα, ο Jean Todt (Ζαν Τοντ), το πρώην αφεντικό του Michael στη Ferrari και ένας από τους στενότερους έμπιστούς του, έδωσε μια σπάνια ενημέρωση, αποκαλύπτοντας ότι παρακολουθούσαν αγώνες F1 μαζί στην τηλεόραση.

«Ο Μάικλ είναι στα καλύτερα χέρια και τον φροντίζουν καλά στο σπίτι του», είπε ο Ζαν. Δεν τα παρατάει και συνεχίζει να παλεύει».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το ντοκιμαντέρ του Netflix για τον Μίκαελ Σουμάχερ

Ωστόσο, η ακριβής σωματική και ψυχική του κατάσταση παρέμενε καλυμμένη από μυστικότητα. Το 2021, η Corinna έσπασε τη σιωπή της για να μιλήσει για τον σύζυγό της σε τηλεοπτικό ντοκιμαντέρ.

Η ίδια αποκάλυψε κατά τη διάρκεια μιας συναισθηματικής συνέντευξης: «Μου λείπει ο Michael κάθε μέρα. Δεν είμαι μόνο εμένα που του λείπει, αλλά σε όλους λείπει ο Michael. Αλλά ο Μάικλ είναι εδώ — διαφορετικός, αλλά εδώ. Μου δείχνει ακόμα πόσο δυνατός είναι, κάθε μέρα».

Κατά τη διάρκεια του ντοκιμαντέρ του Netflix, που ονομάζεται απλά Schumacher, πρόσθεσε: «Προσπαθούμε να συνεχίσουμε ως οικογένεια, όπως του άρεσε και εξακολουθεί να αρέσει στον Michael».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Μένουμε μαζί στο σπίτι. Κάνουμε θεραπεία. Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να κάνουμε τον Michael καλύτερο και να βεβαιωθούμε ότι νιώθει άνετα».

Όπως και η μητέρα του, ο Μικ έχει τηρήσει μια σταθερή σιωπή για ακριβείς λεπτομέρειες της υγείας του πατέρα του.

Σε εκείνο το ντοκιμαντέρ του 2021, η Corinna παρείχε μια συναισθηματική απόκρουση σε όσους είχαν κατηγορήσει την οικογένεια για περιττή μυστικότητα.

Η Corinna αποκάλυψε για τον σύζυγό της: «Συνεχίζουμε τις ζωές μας - «Το ιδιωτικό είναι ιδιωτικό», όπως έλεγε πάντα. «Ο Μάικλ πάντα μας προστάτευε, τώρα προστατεύουμε εμείς τον Μάικλ».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ