Καζανέματα στη Λέσβο, στη δημιουργία τσίπουρου από τα αμπελοτόπια της Ανεμώτιας [εικόνες] - iefimerida.gr

Καζανέματα στη Λέσβο, στη δημιουργία τσίπουρου από τα αμπελοτόπια της Ανεμώτιας [εικόνες]

αντρας με βαρελι
Το ΑΠΕ-ΜΠΕ σε καζάνι στη Λέσβο
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Συζητώντας, πίνοντας, τρώγοντας και τραγουδώντας μέσα σε «αλκοολικούς» ατμούς από στέμφυλα που έβραζαν στο «ρακοκάζανο».

Στις φιλόξενες εγκαταστάσεις του Συνεταιρισμού στη θέση Βρυσάρα της Ανεμώτιας στη δυτική Λέσβο έγινε η 3η συνάντηση φιλίας και επικοινωνίας που οργάνωσε η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (ΚΟΙΝΣΕΠ) συλλογικής και κοινωνικής ωφέλειας «Ηφαίστειο Ανεμώτιας» και ο Σύλλογος Αμπελουργών Ανεμώτιας Λέσβου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σκοπός της συνάντησης που συγκέντρωσε συνεταιριστές και φίλους του Συνεταιρισμού, ήταν η κινητοποίηση των μελών των τοπικών κοινοτήτων, για την προάσπιση των κοινών πόρων και αγαθών, τη συμμετοχή, τη συνεργασία, τον πολιτισμό και την προστασία του περιβάλλοντος.

Οι αμπελώνες της Ανεμώτια και το ρακί

«Το 2017», λέει μιλώντας στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο Ηλίας Καστρινέλλης, πρόεδρος της ΚΟΙΝΣΕΠ «Ηφαίστειο Ανεμώτιας» «συγκεντρωθήκαμε με σκοπό να αντιστρέψουμε τη φθίνουσα πορεία του χωριού μας αξιοποιώντας το θησαυρό των αμπελώνων μας».

Γιατί πραγματικά η Ανεμώτια διέθετε έναν μοναδικό περιβαλλοντικό πλούτο, χτισμένη μέσα στην καλντέρα ενός από τα αρχαία ηφαίστεια της δυτικής Λέσβου. Πράγμα που οι κάτοικοι του χωριού στη διάρκεια της ιστορίας του το εκμεταλλεύτηκαν, καλλιεργώντας αμπελώνες αλλά και δημιουργώντας μιαν οινοποιητική παράδοση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στα τέλη του 19ου αιώνα οι περισσότεροι από αυτούς τους αμπελώνες καταστράφηκαν από μια επιδημία για να ανασυσταθούν στις δεκαετίες του 1970 - 1980. «Ήταν όμως μια ανασύσταση σε λάθος κατεύθυνση με ξένες ποικιλίες που δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα» συνεχίζει ο κ. Καστρινέλλης που αναφέρεται στη σύγχρονη προσπάθεια του Συνεταιρισμού για τη στήριξη των ντόπιων ποικιλιών κρασοστάφυλων, τη βιολογική καλλιέργεια τους και την παραγωγή οινοποιητικών προϊόντων.

«Σήμερα» λέει ο κ. Καστρινέλλης, «ο Συνεταιρισμός μας παράγει από ντόπιες ποικιλίες πέντε ετικέτες συνεταιριστικό βιολογικό κρασί, βιολογικό πετιμέζι, συσκευασίες κληματόφυλλων. Αξιοποιούμε όμως και τα υποπροϊόντα της επεξεργασίας. Παράγουμε τσίπουρο αξιοποιώντας τα στέμφυλα υπόλοιπα της διαδικασίας της οινοποίησης. Αυτό βέβαια το κάνουμε όχι κόντρα στην παράδοση της παραγωγής ούζου στο νησί αλλά γιατί το προϊόν αυτό έχει έτσι κι αλλιώς θέση στο τραπέζι του νησιού».

Δείτε φωτογραφίες από το καζάνι στη Λέσβο

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στόχος του Συνεταιρισμού η Ανεμώτια αλλά και τα γύρω χωριά να αποτελέσουν προορισμό τόσο για τους κατοίκους της Λέσβου όσο και για τους επισκέπτες.

«Θέλουμε» λέει ο πρόεδρος της ΚΟΙΝΣΕΠ «Ηφαίστειο Ανεμώτιας» «το χωριό να γίνει προορισμός όπου ο επισκέπτης μπορεί να έρθει να γευτεί την ντόπια κουζίνα με κρασί και τσίπουρο, να επισκεφτεί το Οινοποιείο, να περπατήσει στους αμπελώνες και κάποια στιγμή, γιατί όχι, να επιλέξει το χωριό μας ως τόπο διαμονής».

Το πρόγραμμα της 3ης συνάντησης φιλίας και επικοινωνίας ξεκίνησε το πρωί του περασμένου Σαββάτου με ένα περίπατο μέχρι τη Μονή Βουκόλων, το γνωστό Μοναστηρέλλι. Το μεσημέρι, στην επιστροφή, το ρακοκάζανο ξεκίνησε την απόσταξη και τα αποστάγματα γέμισαν τα ποτήρια των επισκεπτών. Σε ένα μικρότερο καζάνι που βρισκόταν στη φωτιά, μαγειρεύονται η παραδοσιακή ρεβυθάδα. Η αίθουσα γευσιγνωσίας «Χρήστος Ατσικβάσης» ήταν ανοιχτή για δοκιμές των κρασιών του Συνεταιρισμού, με φόντο την έκθεση φωτογραφίας του Γιώργου Πτερούντιου και θέμα την φθινοπωρινή Ανεμώτια.

Το απόγευμα έγινε η πρώτη παρουσίαση του νέου εγχειρήματος της ΚΟΙΝΣΕΠ που αφορά στην ανάπτυξη καινοτόμων πρακτικών κυκλικής οικονομίας, για την αξιοποίηση γεωργοκτηνοτροφικών υποπροϊόντων του νησιού.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ας σημειωθεί ότι στο παρελθόν ο Συνεταιρισμός έχει οργανώσει γιορτές αμπελουργίας, εργαστήρια ξηρολιθιάς, φύτευσης και μπολιάσματος αμπελώνων και άλλα. Πάντα με σκοπό την ανάδειξη της μοναδικότητας της δυτικής Λέσβου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ / φωτογραφίες ΗΛΙΑΣ ΜΑΡΚΟΥ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ρακί Καζάνια τσίπουρο Λέσβος
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ