11η Σεπτεμβρίου: 22 χρόνια από την ημέρα που άλλαξε τον κόσμο - iefimerida.gr

11η Σεπτεμβρίου: 22 χρόνια από την ημέρα που άλλαξε τον κόσμο

Το τρομοκρατικό χτύπημα στους Δίδυμους Πύργους στις 11 Σεπτεμβρίου 2001
Το τρομοκρατικό χτύπημα στους Δίδυμους Πύργους στις 11 Σεπτεμβρίου 2001 /Φωτογραφία: AP Photo/Richard Drew
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ήταν 11 Σεπτεμβρίου 2001, όταν μια σειρά από τρομοκρατικές επιθέσεις σε καίρια σημεία των ΗΠΑ άλλαξαν για πάντα τον κόσμο.

Η διπλή τρομοκρατική επίθεση στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου, στην καρδιά της Νέας Υόρκης, η επίθεση στο Πεντάγωνο αλλά και η αποτυχημένη επίθεση της πτήσης 93 της United Airlines προκάλεσαν τον θάνατο 2.996 ατόμων (εκ των οποίων 19 τρομοκράτες) και τον τραυματισμό πάνω από 25.000. Ωστόσο, υπήρξαν και σημαντικές μακροπρόθεσμες συνέπειες για την υγεία των επιζώντων αλλά και ζημιές 10 δισ. δολαρίων σε υποδομές και ιδιοκτησίες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

To πρωί εκείνης της ημέρας, τέσσερα αεροσκάφη που ταξίδευαν από τις βορειοανατολικές ΗΠΑ προς την Καλιφόρνια, κατελήφθησαν εν πτήση από 19 τρομοκράτες της Αλ-Κάιντα. Οι αεροπειρατές ήταν οργανωμένοι σε τρεις ομάδες πέντε αεροπειρατών και μία ομάδα τεσσάρων. Κάθε ομάδα είχε έναν αεροπειρατή που είχε λάβει εκπαίδευση πιλότου, ο οποίος πήρε τον έλεγχο του εκάστοτε αεροσκάφους. Μόνος στόχος τους ήταν να καταρρίψουν κάθε αεροπλάνο σε ένα σημαντικό αμερικανικό κτίριο, προκαλώντας τεράστιες απώλειες και μερική ή πλήρη καταστροφή των κτιρίων αυτών.

Υπεύθυνη για το πιο αιματηρό τρομοκρατικό χτύπημα στην ιστορία ήταν η ισλαμική, τζιχαντιστική οργάνωση Αλ-Κάιντα και ο ηγέτης της Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Το χρονικό των τρομοκρατικών επιθέσεων

8:46: Η πτήση 11 των American Airlines, ένα Boeing 767 που αναχώρησε από τη Βοστόνη με προορισμό το Λος Άντζελες με 92 επιβαίνοντες, εκ των οποίων πέντε αεροπειρατές, έπεσε πάνω στον βόρειο Πύργο του World Trade Center. Προκάλεσε ένα τεράστιο ρήγμα στους πάνω ορόφους που τυλίχθηκαν αμέσως στις φλόγες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

9:03: Η πτήση 175 της United Airlines, ένα Boeing 767 που πραγματοποιούσε το δρομολόγιο Βοστόνη-Λος Άντζελες με 65 επιβαίνοντες, ανάμεσά τους πέντε αεροπειρατές, έπεσε στους πάνω ορόφους του νότιου Πύργου.

9:05, Σαρασότα, Φλόριντα: Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους είχε αρχίσει να διαβάζει μια ιστορία στους μαθητές ενός δημοτικού σχολείου: «Ένα δεύτερο αεροπλάνο έπεσε στον δεύτερο Πύργο. Η Αμερική δέχεται επίθεση», του ψιθύρισε στο αυτί ο προσωπάρχης του.

9:25: Η υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας (FAA) ανακοίνωσε το κλείσιμο του εναέριου χώρου των ΗΠΑ και απαγόρευσε τις απογειώσεις όλων των αεροσκαφών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

9:30: Ο πρόεδρος Μπους δήλωσε στους μαθητές ότι επιστρέφει στην Ουάσινγκτον λόγω «μιας πιθανής τρομοκρατικής επίθεσης».

9:37: Η πτήση 77 της American Airlines, ένα Boeing 757 που αναχώρησε από την Ουάσινγκτον με προορισμό το Σαν Φρανσίσκο με 64 επιβαίνοντες, εκ των οποίων πέντε αεροπειρατές, έπεσε στη δυτική πλευρά του Πενταγώνου.

9:42: Η FAA ζήτησε από όλα τα αεροσκάφη που βρίσκονταν εν πτήσει να προσγειωθούν το συντομότερο δυνατό.

9:59: Ο νότιος Πύργος του World Τrade Center κατέρρευσε σε ένα σύννεφο φωτιάς, σκόνης και ατσαλιού. Η κατάρρευση είναι τόσο βίαιη που ποτέ δεν εντοπίστηκε κάποιο ίχνος από το DNA των εκατοντάδων ανθρώπων που βρίσκονταν στον Πύργο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

10:03, Σάνκσβιλ Πενσιλβάνια: Η πτήση 93 της United Airlines, που είχε αναχωρήσει από το αεροδρόμιο Νιούαρκ του Νιού Τζέρσεϊ με προορισμό το Σαν Φρανσίσκο με 44 επιβαίνοντες, ανάμεσά τους 4 αεροπειρατές, συνετρίβη σε δασώδη περιοχή στο Σάνκσβιλ, στο δυτικό τμήμα της Πενσιλβάνια. Κάποιοι από τους επιβαίνοντες, που είχαν ενημερωθεί για το τι είχε συμβεί στη Νέα Υόρκη, αντιστάθηκαν στους αεροπειρατές, ρίχνοντας το αεροπλάνο και αποτρέποντας την επίθεση πιθανόν στο Καπιτώλιο.

10:28: Ο βόρειος Πύργος του World Trade Center κατέρρευσε 102 λεπτά αφότου έπεσε πάνω του το αεροπλάνο. Το νότιο τμήμα του Μανχάταν καλύφθηκε από ένα τεράστιο σύννεφο από τέφρα και συντρίμμια.

13:04, Λουιζιάνα: Ο πρόεδρος Μπους, που έχει καταφύγει στην αεροπορική βάση Μπάρκντεϊλ, έθεσε τις ένοπλες δυνάμεις σε «κατάσταση ύψιστου συναγερμού» και δεσμεύθηκε «να κυνηγήσει και να τιμωρήσει τους δειλούς δράστες» των επιθέσεων. Ο πρόεδρος στη συνέχεια μεταφέρθηκε στην αεροπορική βάση Όφουτ της Νεμπράσκα, προτού επιστρέψει στον Λευκό Οίκο το βράδυ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

13:27, Ουάσινγκτον: Ο δήμαρχος Άντονι Ουίλιαμς κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην ομοσπονδιακή πρωτεύουσα.

20:30: Ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους απευθύνθηκε στους Αμερικάνους και κατήγγειλε τις «υπολογισμένες τρομοκρατικές επιθέσεις». Ο Αμερικανός πρόεδρος δεσμεύθηκε να εντοπίσει τους υπεύθυνους, ενώ προειδοποίησε ότι η Ουάσινγκτον «δεν θα κάνει διακρίσεις» μεταξύ των τρομοκρατών και αυτών που τους προστατεύουν.

Η Νέα Υόρκη πνιγμένη στους μαύρους καπνούς μετά την επίθεση /Φωτογραφία: AP Photo
Η Νέα Υόρκη πνιγμένη στους μαύρους καπνούς μετά την επίθεση /Φωτογραφία: AP Photo

Πόλεμος κατά της τρομοκρατίας

Οι ΗΠΑ απάντησαν επισήμως στα τρομακτικά ξεκινώντας τον Πόλεμο κατά της Τρομοκρατίας. Εισέβαλαν στο Αφγανιστάν για να καθαιρέσουν τους Ταλιμπάν, οι οποίοι δεν είχαν συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις των ΗΠΑ για την αποβολή της Αλ Κάιντα από το Αφγανιστάν και την έκδοση του ηγέτη της, Οσάμα Μπιν Λάντεν. Αν και ο Μπιν Λάντεν αρνήθηκε αρχικά οποιαδήποτε εμπλοκή, το 2004 ανέλαβε επίσημα την ευθύνη για τις επιθέσεις.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Αλ Κάιντα και ο Μπιν Λάντεν ανέφεραν ως κίνητρο την υποστήριξη των ΗΠΑ προς το Ισραήλ, την παρουσία αμερικανικών στρατευμάτων στη Σαουδική Αραβία και τις κυρώσεις κατά του Ιράκ. Διαφεύγοντας της σύλληψης για σχεδόν μια δεκαετία, ο Μπιν Λάντεν εντοπίστηκε σε κρησφύγετο στο Αμποταμπάντ του Πακιστάν και στη συνέχεια σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια της επιχείρησης «δόρυ του Ποσειδώνα», τον Μάιο του 2011.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ