Κλαυδία Πρόκλα: Ποια ήταν η γυναίκα που προσπάθησε να σώσει τον Ιησού -O Στέφανος Δάνδολος μιλά στο iefimerida για το νέο του βιβλίο - iefimerida.gr

Κλαυδία Πρόκλα: Ποια ήταν η γυναίκα που προσπάθησε να σώσει τον Ιησού -O Στέφανος Δάνδολος μιλά στο iefimerida για το νέο του βιβλίο

στεφανος δανδολος
«Η δίκη που άλλαξε τον κόσμο» το νέο βιβλίο του Στέφανου Δάνδολου

Άραγε ξέρουμε τα πάντα για τις τελευταίες ώρες του Χριστού; Ο Στέφανος Δάνδολος μιλά, μέσα από ένα διαφορετικό πρίσμα, για μία άγνωστη επί αιώνες ιστορία.

Μήπως συνέβη κάτι λίγο πριν από τη Σταύρωση για το οποίο κανείς δεν έχει μιλήσει εδώ και αιώνες; Εκείνη την ημέρα, την ημέρα της σταύρωσης του Ιησού, στο Πραιτώριο της Ιερουσαλήμ μια γυναίκα όρθωσε το ανάστημά της και προσπάθησε να σώσει τον Ναζωραίο κάνοντας ό,τι δεν τόλμησαν δεκάδες άντρες γύρω της.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το όνομά της Κλαυδία Πρόκλα, ήταν η σύζυγος του ίδιου του Πόντιου Πιλάτου, του ανθρώπου που δίκασε τον Ιησού. Μια Ρωμαία της άρχουσας τάξης που, σε καιρούς αντίξοους για κάθε γυναίκα, επέλεξε το δικό της πεπρωμένο ακολουθώντας τη φωνή της καρδιάς. Ποια ήταν πραγματικά και πώς έφτασε να ανακηρυχτεί Αγία της Χριστιανικής Εκκλησίας μετά τον θάνατό της; «Το μυθιστόρημα αυτό είναι ένα σχόλιο γύρω από την ανθρωποφαγική διάσταση της εποχής μας» λέει μιλώντας στο iefimerida ο Στέφανος Δάνδολος, με αφορμή το βιβλίο του «Η δίκη που άλλαξε τον κόσμο» από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

Ο συγγραφέας του best seller «Ιστορία χωρίς όνομα» Στέφανος Δάνδολος, παρουσιάζει ένα ιστορικό μυθιστόρημα που έχει ως αφορμή την σταύρωση του Ιησού. «Βλέποντας τα τελευταία χρόνια με πόση ευκολία εξαπολύουμε βιτριόλια, μεταφορικά και κυριολεκτικά, και με πόση προθυμία γινόμαστε εισαγγελείς επί παντός επιστητού, θέλησα να γυρίσω δύο χιλιάδες χρόνια πίσω και να επανεξετάσω το μεγαλύτερο δικαστικό φιάσκο της ανθρωπότητας, εστιάζοντας στην ανθρωποφαγική διάσταση εκείνης της εποχής και στον τρόπο με το οποίο ένα αθώο, άκακο πλάσμα οδηγήθηκε στον σταυρό».

Ξεφυλλίζοντας την ιστορία των τελευταίων ωρών του Χριστού

«Είναι η ιστορία των τελευταίων ωρών του Χριστού, αλλά μέσα από ένα διαφορετικό πρίσμα, μια πτυχή που έμεινε άγνωστη εδώ και τόσους αιώνες. Είναι η ζωή της γυναίκας που προσπάθησε να τον σώσει στη διάρκεια της δίκης. Έτσι, προσπάθησα να ξετυλίξω το μυστηριώδες οδοιπορικό της Κλαυδίας Πρόκλας, της συζύγου του Πόντιου Πιλάτου, συνθέτοντας ένα βιβλίο μακριά από θρησκευτικές αγκυλώσεις, μακριά από το παγιωμένο χριστιανικό αφήγημα της σύγχρονης Εκκλησίας που έχει εκμηδενίσει το ρόλο των γυναικών εκείνης της εποχής, μακριά από τις επιδερμικές προσεγγίσεις ακόμα και των σπουδαίων κινηματογραφικών ταινιών. Είναι ένα βιβλίο βαθιά κοινωνικό, μια ιστορική καταγραφή της παλιάς Ιουδαίας που αποτελεί καθρέφτη και της δικής μας εποχής» αναφέρει ο Στέφανος Δάνδολος.

«Μία θαρραλέα ύπαρξης που αντιτάχθηκε στη βία των ημερών της»

«Από τις ανεμοδαρμένες ερήμους της Ιουδαίας μέχρι τα ομιχλώδη μονοπάτια της αστραφτερής Ρώμης, αυτή εδώ είναι η συγκλονιστική ιστορία ανθρώπων που πάλεψαν με τα σκοτάδια τους για να βγουν στο φως. Είναι το πορτρέτο μιας θαρραλέας ύπαρξης που αντιτάχθηκε στη βία των ημερών της. Η ανατομία ενός γάμου που χτυπήθηκε ανελέητα από τη μοίρα. Το δραματικό χρονικό μιας δίκης που σημάδεψε την ανθρωπότητα και εκείνου του τραγικού δικαστή που ένιψε τας χείρας του, του άντρα που είχε ξεκινήσει την καριέρα του με όνειρα και έσβησε στην αφάνεια και, τέλος, η οδύσσεια ενός παλιού Ρωμαίου στρατηγού, που σαράντα χρόνια μετά τη Σταύρωση έφερε στο φως τα κρυμμένα μυστικά οδεύοντας προς τη δική του λύτρωση».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Κλαυδία Πρόκλα του Στέφανου Δάνδολου

«Η δίκη που άλλαξε τον κόσμο», ένα βιβλίο για την συναρπαστική ιστορία μίας άγνωστης, για τους περισσότερους, γυναίκας η οποία ανακηρύχθηκε Αγία. Η μοναδική της αναφορά στην Καινή Διαθήκη είναι στο Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο όταν ζητά από τον σύζυγό της, Πόντιο Πιλάτο, να μην καταδικάσει τον Ιησού σε θάνατο. Μετά τον θάνατο του Πιλάτου, η γυναίκα του φέρεται να έγινε Χριστιανή και να ονομάζεται Πρόκλα. Η μνήμη της γιορτάζεται στις 27 Οκτωβρίου από την Ελληνική Ορθόδοξη εκκλησία. Πώς όμως στράφηκε σε αυτό το πρόσωπο ο Στέφανος Δάνδολος και πού οδηγήθηκε η έρευνά του;

«Η Κλαυδία Πρόκλα έζησε σε έναν κόσμο χτισμένο από άντρες για άντρες, σε έναν κόσμο που απαξίωνε την υπόσταση των γυναικών και, παρόλα αυτά, ήταν ο μόνος άνθρωπος, ανάμεσα σε τόσους άντρες εκείνη τη μέρα στο Πραιτόριο της Ιερουσαλήμ, που τόλμησε να ορθώσει το ανάστημά της για να προστατεύσει τον αβοήθητο Ιησού. Ήταν μια τραγική φιγούρα καθότι σύζυγος του ίδιου του δικαστή που «ένιψε τας χείρας του», και ό,τι συνέβη εκείνο το πρωινό τη σημάδεψε για πάντα» αναφέρει για την «ηρωίδα » του ο Στέφανος Δάνδολος.

«Η ιστορία της είναι καταγεγραμμένη σε μια μικρή παράγραφο στο Ευαγγέλιο του Ματθαίου, αλλά η ίδια έμεινε στην αφάνεια κι ας ανακηρύχθηκε αγία από την χριστιανική Εκκλησία. Ποια ήταν πραγματικά; Πώς από γυναίκα σύμβολο της άρχουσας ρωμαϊκής τάξης, γυναίκα του ανθρώπου που δίκασε τον Χριστό, έφτασε να χρηστεί αγία και γιατί ουδέποτε μάθαμε κάτι για κείνην; Αυτοί ήταν οι άξονες της έρευνάς μου, και εκεί κινείται το μυθιστόρημα. Ωστόσο, ως τραγική φιγούρα μεταχειρίζομαι και τον Πόντιο Πιλάτο. Υπήρξε κι αυτός μια παράπλευρη απώλεια της ωραιότερης ιστορίας του κόσμου και θέλησα να τον δω θνητό, φθαρμένο, άνθρωπο με σάρκα και οστά και ψυχή και καρδιά. Τι απέγινε μετά τη σταύρωση που διέταξε; Πώς μοιράστηκε με τη γυναίκα που αγαπούσε το πεπρωμένο για το οποίο ήταν προορισμένος;».

Δάνδολος: Οι ιστορίες που θέλω να αφηγούμαι

H «Ιστορία χωρίς όνομα» του Στέφανου Δάνδολου είναι το απόλυτο best seller, μεταφέρθηκε αριστοτεχνικά στο θέατρο, την πετυχημένη συνταγή ακολούθησε το «Φλόγα και άνεμος» και κάπου εκεί μπαίνει και η ταμπέλα του συγγραφέα που υπηρετεί την Doc fiction λογοτεχνία. «Αυτό που θέλω είναι τα βιβλία μου, εκτός από ωραία αναγνωστικά ταξίδια για τον κόσμο, να έχουν και κάτι χρήσιμο για τους αναγνώστες, να αναδεικνύουν πράγματα ξεχασμένα ή αποσιωπημένα, να φέρνουν στην επιφάνεια γεγονότα που μπορούν να μας δείξουν το παρελθόν ως κομμάτι της δικής μας ζωής» αναφέρει ο Στέφανος Δάνδολος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Κάποια κριτικοί, ορμώμενοι από την «Ιστορία χωρίς όνομα», ονόμασαν το είδος της λογοτεχνίας μου doc fiction και ήταν κάτι που συνεχίστηκε με το «Φλόγα και άνεμος», και είναι ωραίο να νιώθεις ότι εισήγαγες μια νέα ταμπέλα στην ελληνική αγορά. Αλλά οι ταμπέλες είναι περισσότερο για τους κριτικούς λιγότερο για τους αναγνώστες και καθόλου για τους συγγραφείς. Οι συγγραφείς γράφουν απλώς τα βιβλία που θέλουν να γράψουν και τους ενδιαφέρει ο ανθρωπος, η ζωή, η ψυχή που μένει πάντα ίδια όσο διαφορετικές κι αν είναι οι εποχές. Τουλάχιστον αυτό ισχύει για μένα. Ιστορίες που έχουν κάτι χρήσιμο να πουν, που μπορείς να δεις τον εαυτό σου μέσα σε αυτές, αυτές είναι οι ιστορίες που θέλω να αφηγούμαι» καταλήγει ο Στέφανος Δάνδολος.

βιβλιο
Στέφανος Δάνδολος, «Η δίκη που άλλαξε τον κόσμο» εκδόσεις Ψυχογιός

«Η δίκη που άλλαξε τον κόσμο». Ο Στέφανος Δάνδολος αντλεί έμπνευση από ένα καταγεγραμμένο γεγονός των τελευταίων ωρών του Χριστού, το οποίο ουδέποτε αναδείχτηκε, και, συνυφαίνοντας πραγματικότητα και μυθοπλασία, χτίζει ένα βαθιά υποβλητικό μυθιστόρημα για την ελπίδα, τον έρωτα και τα θαύματα της ανθρώπινης ψυχής.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ένα επικό έργο που καθηλώνει τον αναγνώστη με τη χειμαρρώδη γραφή και την έξοχη αναπαράσταση της εποχής, ζωντανεύοντας με μαεστρία μια άγνωστη πτυχή της ωραιότερης ιστορίας του κόσμου. Ενα ιστορικό μυθιστόρημα του Στέφανου Δάνδολου από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

Στέφανος Δάνδολος
«Αυτό που θέλω είναι τα βιβλία μου, εκτός από ωραία αναγνωστικά ταξίδια για τον κόσμο, να έχουν και κάτι χρήσιμο για τους αναγνώστες, να αναδεικνύουν πράγματα ξεχασμένα ή αποσιωπημένα» λέει ο Στέφανος Δάνδολος
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ