«Κλειδώνει» ο ανασχηματισμός: Νέα πρόσωπα, αποχωρήσεις και καραμπόλες - iefimerida.gr

«Κλειδώνει» ο ανασχηματισμός: Νέα πρόσωπα, αποχωρήσεις και καραμπόλες

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Λίγες ημέρες φαίνεται πως έχουν απομείνει για να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός τον επικείμενο ανασχηματισμό, ενώ το Σαββατοκύριακο αναμένεται να μπουν οι τελευταίες «πινελιές» στο νέο κυβερνητικό σχήμα.Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος έχουν συμφωνήσει στις αντικαταστάσεις και μετακινήσεις υπουργών με τον μεγάλο γρίφο να παραμένει το ποιος θα είναι ο διάδοχος του Γιάννη Στουρνάρα στο υπουργείο Οικονομικών.

Το τετ α τετ Σαμαρά -Ντόρας πυροδότησε σενάρια

Μέσα στο κλίμα στης παρατεταμένης ονοματολογίας, η μυστική συνάντηση του πρωθυπουργού με την Ντόρα Μπακογιάννη, έφερε νέα σύγχυση, καθώς έβαλε μπροστά τα σενάρια που τη θέλουν να αναλαμβάνει το πόστο του κ. Στουρνάρα.

Σαμαράς και Μπακογιάννη συναντήθηκαν στο σπίτι του πρωθυπουργού στη Μουρούζη και συζήτησαν για περίπου 40 λεπτά με σαφή διάθεση και από τους δύο να γυρίσουν σελίδα στην ψυχροπολεμική σχέση τους,

«Είμαστε στο ίδιο κόμμα, θα πάμε μαζί», φέρεται να είπε ο πρωθυπουργός στη Ντόρα Μπακογιάννη, με την οποία συζήτησε όλες τις εξελίξεις.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται ο πρωθυπουργός να καταλήγει στο πρόσωπο της Ντόρας Μπακογιάννη για το υπουργείο Οικονομικών, ωστόσο, ενδεχομένως η βουλευτής της ΝΔ να μην βρεθεί στη νέα κυβέρνηση, αλλά να πάει στις Βρυξέλλες ως Επίτροπος στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Οι υπόλοιποι «μνηστήρες» για το Οικονομικών και ο νέος ρόλος του Στουρνάρα

Ωστόσο παρά τα σενάρια της τελευταίας στιγμής που θέλουν την κυρία Μπακογιάννη να αναλαμβάνει το υπουργείο Οικονομικών, τίποτα δεν είναι σίγουρο και τα ονόματα που ακούγονται είναι ήδη αρκετά.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός θα προτιμήσει πολιτικό πρόσωπο και όχι τεχνοκράτη, ενώ, ως υποψήφιοι έχουν ήδη ακουστεί πιο δυνατά οι Νίκος Δένδιας και Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας ή ο Φίλιππος Σαχινίδης, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει κάποια έκπληξη της τελευταίας στιγμής.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι πρωθυπουργός και αντιπρόεδρος θα έχουν αποφασίσει το πολύ μέχρι το πρωί της Δευτέρας.

Οσον αφορά στον Γιάννη Στουρνάρα φαίνεται πως θα συνεχίσει να παρέχει τις υπηρεσίες του στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης από άλλο πόστο, αυτό του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.

Ποια υπουργεία αλλάζουν ηγεσία και οι πιθανές «καραμπόλες»

Αυτή τη στιγμή οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα περισσότερα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που κατέχουν κυβερνητική θέση θα παραμείνουν, πλην του Συμεών Κεδίκογλου, ο οποίος βρισκόταν υπό απομάκρυνση και με το χθεσινό «ξέσπασμα» κατά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ φαίνεται πως αποχωρεί οριστικά από το κυβερνητικό σχήμα.

Τα ονόματα που έχουν ακουστεί για υπουργοποίηση είναι εκείνα των Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου και Πάρη Κουκουλόπουλου, ενώ οι νέες είσοδοι ενδέχεται να προκαλέσουν και καραμπόλες με μετακινήσεις υπουργών σε άλλα υπουργεία.

Για παράδειγμα, εάν επαληθευθούν οι φήμες που θέλουν στέλεχος του ΠΑΣΟΚ να αναλαμβάνει το υπουργείο Εσωτερικών τότε ο Γιάννης Μιχελάκης θα αλλάξει πόστο, ενώ υπό μετακίνηση είναι και ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης.

Υποψήφιοι για αποχώρηση από την κυβέρνηση παραμένουν οι υπουργοί Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος και Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθανάσιος Τσαυτάρης. Τη θέση του κ. Αρβανιτόπουλου ίσως καταλάβει η Εύη Χριστοφιλοπούλου, ωστόσο, θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να αλλάξει εντελώς η ηγεσία του Διοικητικής Μεταρρύθμισης, κάτι που σημαίνει ότι η θέση της υφυπουργού θα εξαρτηθεί από το μέλλον του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ολα δείχνουν πως την είσοδό του στην κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει ο Ανδρέας Λοβέρδος καθώς είναι πρόσωπο κοινά αποδεκτό από τον Αντώνη Σαμαρά και τον Ευάγγελο Βενιζέλο και προορίζεται είτε για το υπουργείο Ανάπτυξης είτε για το Αγροτικής Ανάπτυξης.

Πότε θα γίνει ο ανασχηματισμός

Ολα δείχνουν ότι η ανακοίνωση της νέας κυβέρνησης θα γίνει είτε το απόγευμα της Δευτέρας είτε το πρωί της Τρίτης.

Σαμαράς και Βενιζέλος ενδέχεται να έχουν ένα ακόμα ραντεβού μέσα στο Σαββατοκύριακο, κάτι που σημαίνει ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης θα ακυρώσει τα ταξίδια του σε Αίγυπτο και Ουκρανία.

Πηγές δεν αποκλείουν το απόγευμα της Δευτέρας να γίνουν τα πρώτα τηλεφωνήματα προς τους νέους υπουργούς, το βράδυ να γίνει η ανακοίνωση και το πρωί της Τρίτης να γίνει η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ