Αιματοκύλισμα χωρίς τέλος στην Ουκρανία με πάνω από 100 νεκρούς -Ελπίδες από τις διαβουλεύσεις για πρόωρες εκλογές - iefimerida.gr

Αιματοκύλισμα χωρίς τέλος στην Ουκρανία με πάνω από 100 νεκρούς -Ελπίδες από τις διαβουλεύσεις για πρόωρες εκλογές

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Χαραγμένη στη μνήμη των Ουκρανών θα μείνει η 20η Φεβρουαρίου ως η πιο αιματηρή μέρα στην Ιστορία της μετασοβιετικής Ουκρανίας, με πάνω από 75 νεκρούς στους δρόμους του Κιέβου από πυρά ελεύθερων σκοπευτών που δρουν ανεξέλεγκτα στην ουκρανική πρωτεύουσα.

Την ίδια ώρα οι πρώτες ελπίδες για τον τερματισμό του αιματοκυλίσματος έρχονται από τις πιέσεις που ασκούν οι δυτικοί -Ε.Ε., ΗΠΑ- αλλά και η Μόσχα στον πρόεδρο Γιανουκόβιτς για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Παρά τις πυρετώδεις διαβουλεύσεις ωστόσο, των υπουργών Εξωτερικών της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς και της Πολωνίας Ράντοσλαβ Σικόρσκι με τον Βίκτορ Γιανουκόβιτς και τους ηγέτες της αντιπολίτευσης, δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία για έναν «οδικό χάρτη» που θα αποκλιμακώσει την κρίση στη χώρα.

Σε ανώτατο επίπεδρο τόσο η καγκελάριος Μέρκελ και ο πρόεδρος Ομπάμα, όσο και ο Βλαντίμιρ Πούτιν συμφώνησαν «να βρεθεί μία πολιτική λύση στην κρίση της Ουκρανίας όσο το δυνατόν συντομότερα.

«Η καγκελάριος και οι πρόεδροι συμφώνησαν και δήλωσαν ότι πρέπει να βρεθεί μία πολιτική λύση στην κρίση στην Ουκρανία όσο το δυνατόν γρηγορότερα και το λουτρό αίματος πρέπει να σταματήσει» ανέφερε η γερμανική κυβέρνηση σε ένα δελτίο τύπου που εκδόθηκε μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε η Μέρκελ με τον Πούτιν και τον Ομπάμα.

Αλλά και ο Πούτιν χαρακτήρισε κρίσιμο να τερματιστεί άμεσα η αιματοχυσία, αλλα και να ληφθούν «επείγοντα μέτρα με στόχο να σταθεροποιηθεί η κατάσταση και να καταπνιγούν οι εξτρεμιστικές και τρομοκρατικές επιθέσεις», όπως χαρακτηριστικά αναφερόταν σε ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Είχε προηγηθεί η υπεραισιόδοξη -όπως φάνηκε- δήλωση του πρωθυπουργού της Πολωνίας Ντόναλντ Τασκ, σύμφωνα με την οποία οι τρεις υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατάφεραν να λάβουν τη διαβεβαίωση από τον Γιανουκόβιτς για τη διεξαγωγή πρόωρων προεδρικών και βουλευτικών εκλογών στην Ουκρανία εντός του 2014.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας «είναι έτοιμος» να συμφωνήσει στο σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας μέσα στις επόμενες 10 ημέρες που θα προχωρήσει η τροποποίηση του Συντάγματος ως το καλοκαίρι, δήλωσε ο Πολωνός πρωθυπουργος, ωστόσο και ο ίδιος δεν έκρυψε τις επιφυλάξεις του, λέγοντας ότι «η εμπειρία μάς έχει δείξει ότι οι δεσμεύσεις που αναλαμβάνει η ουκρανική κυβέρνηση σπάνια υλοποιούνται».

«Δεν υπάρχει προς το παρόν συμφωνία, οι διαπραγματεύσεις είναι πολύ δύσκολες και εργαζόμαστε με στόχο την επίτευξη μιας ειρηνικής λύσης» είπε ο Λοράν Φαμπιούς σε δημοσιογράφους πριν αναχωρήσει μαζί με τους ομολόγους του της Πολωνίας και τη Γερμανίας για να συναντήσουν και πάλι τον Ουκρανό πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς, έπειτα από συνομιλίες δύο ωρών και πλέον με την αντιπολίτευση. Σε μια ύστατη προσπάθεια οι τρεις υπουργοί Εξωτερικών αποφάσισαν να παρατείνουν την παραμονή τους στο Κίεβο μέχρι την Παρασκευή.

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν νωρίτερα ότι ο οδικός χάρτης θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το σχηματισμό μιας προσωρινής κυβέρνησης.

«Πρέπει να βρούμε κάθε τρόπο για να δούμε πώς μπορούμε να κάνουμε πραγματικότητα το σχηματισμό μίας κυβέρνησης, να εξετάσουμε τη διεξαγωγή εκλογών και να δούμε πώς μπορούμε να τερματίσουμε τη βία, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει μια λύση», επισήμανε ο Φαμπιούς.

Εκ των ηγετών της αντιπολίτευσης, ο Βιτάλι Κλίτσκο εξέφρασε την ελπίδα οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Πολωνίας να μπορέσουν να καταλήξουν σε έναν οδικό χάρτη με τον πρόεδρο Γιανουκόβιτς και την αντιπολίτευση. «Δεν έχουμε ακόμη μια ξεκάθαρη απόφαση. Ελπίζουμε ότι θα υπάρξει αποτέλεσμα απόψε», δήλωσε στους δημοσιογράφους, σπεύδοντας να διευκρινίσει ότι η τελική απόφαση θα εξαρτηθεί από τον Γιανουκόβιτς.

Δεν σταματούν οι συγκρούσεις στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας

Στο Κίεβο εν τω μεταξύ το λουτρό αίματος συνεχίζεται, με πάνω απο 100 νεκρούς τις τελευταίες 3 μέρες. Το γύρο του κόσμου κάνουν τα βίντεο που δείχνουν ελεύθερους σκοπευτές να πυροβολούν εν ψυχρώ κατά διαδηλωτών που προσπαθούσαν να ανακαταλάβουν τμήματα της πλατείας Ανεξαρτησίας.

Σφαίρες διαπέρασαν τα παράθυρα δωματίων του Hotel Ukraine -το οποίο γέμισε με τις σορούς νεκρών διαδηλωτών -όπου διαμένουν δημοσιογράφοι των βρετανικών δικτύων BBC και Sky News.

Στου δρόμους του Κιέβου οι κάτοικοι άδειασαν κυριολεκτικά τα μηχανηματα αυτόματης ανάληψης μετρητών και τα καταστήματα τροφίμων, καθώς φοβούνται ότι οι συγκρούσεις θα συνεχιστούν για πολλές μέρες ακόμη. Ολοι πάντως φοβούνται μία ακόμα νύχτα σφαγής, πριν επιτευχθεί οποιαδήποτε συμωνία για πολιτική λύση στην ουκρανική κρίση.

Σκηνές εμφυλίου πολέμου στην πρωτεύουσα - Αίμα, συμπλοκές και νεκροί στους δρόμους

Οι εικόνες των τελευταίων τριών ημερών θυμίζουν σκηνικό από εμφύλιο σπαραγμό, καθώς, και την Πέμπτη τα γενικευμένα επεισόδια είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο πολλώ ανθρώπων και τον τραυματισμό εκατοντάδων.

Οι φωτογραφίες και τα βίντεο που έρχονται από την ουκρανική πρωτεύουσα κόβουν πραγματικά την ανάσα με πλατείες, εκκλησίες και ξενοδοχεία να έχουν γίνει νεκροτομεία και τις σφαίρες να σκορπούν το θάνατο στην πόλη.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ