Σκηνές εμφυλίου στο Κίεβο: Βία εκτός ορίων - σφαίρες και νεκροί παντού στους δρόμους - iefimerida.gr

Σκηνές εμφυλίου στο Κίεβο: Βία εκτός ορίων - σφαίρες και νεκροί παντού στους δρόμους

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε χώρα που σπαράσσεται από εμφύλιο πόλεμο παραπέμπουν οι εικόνες που έρχονται από την ουκρανική πρωτεύουσα, το Κίεβο, όπου για τρίτη συνεχόμενη ημέρα συνεχίζονται οι αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας.Παρά το γεγονός ότι το βράδυ της Τετάρτης κυβέρνηση και αντιπολίτευση συμφώνησαν σε εκεχειρία, οι συγκρούσεις ξέσπασαν ξανά από το πρωί της Πέμπτης, με τον τραγικό απολογισμό των θυμάτων να φθάνει μέχρι στιγμής τουλάχιστον τους 60 ενώ εκατοντάδες είναι οι τραυματίες.

Ξένα μέσα ενημέρωσης, μάλιστα, ανεβάζουν τον αριθμό των θυμάτων στους 100, ενώ αποτροπιασμό προκαλεί η διαταγή προς την αστυνομία να πυροβολούν εν ψυχρώ.

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Βιτάλι Ζαχαρτσένκο εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία επιβεβαιώνει ότι έχουν μοιραστεί πολεμικά όπλα στους άνδρες της αστυνομίας.

«Υπέγραψα τη διαταγή και στην αστυνομία δόθηκαν πολεμικά όπλα, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν σύμφωνα με τον νόμο», είπε ο υπηρεσιακός υπουργός Ζαχαρτσένκο, σύμφωνα με μια ανακοίνωση η οποία αναρτήθηκε στον ιστότοπο του υπουργείου Εσωτερικών.

Συγκλονιστικά είναι τα βίντεο που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο και δείχνουν ακροβολισμένους ελεύθερους σκοπευτές που έχουν καλυμμένα τα πρόσωπά τους να σημαδεύουν διαδηλωτές και χωρίς κανένα δισταγμό, να πατούν τη σκανδάλη και να σκορπούν το θάνατο.

Οι αναφορές -για την αναζωπύρωση της έντασης- μιλούν για μολότοφ, χειροβομβίδες κρότου λάμψης και ενδεχομένως και πραγματικά πυρά, ενώ τρία άτομα απομακρύνθηκαν με φορεία. Την ίδια στιγμή, υπάρχουν αναφορές και για «αιχμαλώτους» και από τις δύο πλευρές.

Το απόγευμα της Πέμπτης το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 67 αστυνομικοί αιχμαλωτίστηκαν από διαδηλωτές στο Κίεβο.

«Στις επιθέσεις των εξτρεμιστών, 67 αστυνομικοί των δυνάμεων (του υπουργείου) Εσωτερικών αιχμαλωτίστηκαν», τονίζεται χαρακτηριστικά.

Τα στελέχη «των δυνάμεων της τάξης έχουν το δικαίωμα να κάνουν χρήση όπλων για να απελευθερώσουν τους συναδέλφους τους», ανέφερε πηγή του υπουργείου.

Αμήχανη η Δύση παρακολουθεί και «απειλεί» - Ο Πούτιν στέλνει δικό του άνθρωπο στο Κίεβο

Μέσα σε αυτό το χάος από φωτιά και αίμα οι Ευρωπαίοι ηγέτες και αξιωματούχοι παρακολουθούν με αμηχανία και παρά τις απειλές που εκστομίζουν δεν έχουν καταφέρει να πείσουν τον πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς να δώσει τέλος στη σφαγή.

Η καγκελάριος της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ «κάλεσε εντόνως» τον Γιανουκόβιτς να αποδεχθεί την πρόταση της ΕΕ η οποία προσφέρθηκε «να υποστηρίξει τον διάλογο ανάμεσα στην κυβέρνηση και στην αντιπολίτευση», σύμφωνα με μια ανακοίνωση που εξέδωσε ο εκπρόσωπός της. Η καγκελάριος κάλεσε όλες τις πλευρές να σταματήσουν αμέσως τη χρήση βίας και να εφαρμόσουν τη συμφωνημένη εκεχειρία, ενώ τόνισε πως κάθε «ελιγμός για να κερδηθεί χρόνος θα τροφοδοτήσει τη σύγκρουση περαιτέρω και εμπεριέχει απρόβλεπτους κινδύνους», καθώς στο Κίεβο σήμερα συνεχίστηκαν οι σφοδρές συγκρούσεις.

Η Αγκελα Μέρκελ «καταδίκασε σθεναρά την πρόσφατη κλιμάκωση» της βίας. «Μόνον οι συζητήσεις που θα έχουν σαφή και γρήγορα αποτελέσματα για τον σχηματισμό κυβέρνησης (εθνικής ενότητας) και μεταρρυθμίσεις του Συντάγματος προσφέρουν μια πιθανότητα για μια βιώσιμη διευθέτηση της κρίσης», ανέφερε.

Οι υπουργοί Εξωτερικών Γαλλίας, Γερμανίας και Πολωνίας, πάντως, θα παραμείνουν στο Κίεβο για να μετέχουν στις συνομιλίες και να ενημερώνουν από εκεί την ΕΕ.Στον αντίποδα ο Βλαντιμίρ Πούτιν στέλνει εκπρόσωπο της Ρωσίας στην Ουκρανική πρωτεύουσα έπειτα από αίτημα του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ και μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti.

«Ο πρόεδρος Γιανουκόβιτς πρότεινε στον Ρώσο πρόεδρο να στείλει έναν εκπρόσωπο στο Κίεβο για να συμμετάσχει ως μεσολαβητής σε διαπραγματεύσεις με την αντιπολίτευση», σημείωσε ο Πεσκόφ, διευκρινίζοντας ότι ο Πούτιν επέλεξε για τη θέση τον συνήγορο του πολίτη για τα ανθρώπινα δικαιώματα Βλαντίμιρ Λούκιν.

Το βράδυ αναμένεται να υπάρξει νέα συνάντηση μεταξύ των τριών υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, του Ρώσου εκπροσώπου, του Βίκτορ Γιανουκόβιτς και των ηγετών της αντιπολίτευσης.

Οι κυρώσεις που επιβάλλει η ΕΕ στην Ουκρανία

«Στοχευμένες κυρώσεις» κατά των υπευθύνων για τη βία στην Ουκρανία και την επιβολή εμπάργκο σε υλικά που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για βίαιη καταστολή, αποφάσισαν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, που συνεδρίασαν σήμερα εκτάκτως στις Βρυξέλλες για την κατάσταση στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, οι «στοχευμένες κυρώσεις» κατά των υπευθύνων για τη βία στην Ουκρανία, αφορούν αφενός στην απαγόρευση της θεώρησης διαβατηρίων και αφετέρου στο «πάγωμα» των τραπεζικών λογαριασμών στο εξωτερικό, χωρίς ωστόσο να προσδιορίζονται τα ονόματα των υπευθύνων.

Επίσης, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ αποφάσισαν την επιβολή εμπάργκο σε υλικά και σε εξοπλισμό που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από τις ουκρανικές αρχές σε πράξεις βίαιης καταστολής.

Σε νεκροτομεία έχουν μετατραπεί, πλατείες, κεντρικά ξενοδοχεία και εκκλησίες της πόλης

Πολλά σημεία στο κέντρο του Κιέβου, όπως ξενοδοχεία έχουν μετατραπεί σε νεκροτομεία, καθώς από τη στιγμή που έσπασε η εκεχειρία η Ουκρανία φαίνεται πως βυθίζεται στον εμφύλιο.

Σκηνές εμφυλίου στο Κίεβο: Βία εκτός ορίων - σφαίρες και νεκροί παντού στους δρόμους | iefimerida.gr 0
Σκηνές εμφυλίου στο Κίεβο: Βία εκτός ορίων - σφαίρες και νεκροί παντού στους δρόμους | iefimerida.gr 1
Σκηνές εμφυλίου στο Κίεβο: Βία εκτός ορίων - σφαίρες και νεκροί παντού στους δρόμους | iefimerida.gr 2
Σκηνές εμφυλίου στο Κίεβο: Βία εκτός ορίων - σφαίρες και νεκροί παντού στους δρόμους | iefimerida.gr 3

Φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων έκανε λόγο για πυκνά πυρά με πραγματικές σφαίρες.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με αναφορές αυτοπτών μαρτύρων, τα θύματα φέρουν τραύματα από σφαίρα σε κεφάλι, αυχένα και καρδιά, κάτι που δείχνει την ύπαρξη και δράση ελεύθερων σκοπευτών.

Σκηνές εμφυλίου στο Κίεβο: Βία εκτός ορίων - σφαίρες και νεκροί παντού στους δρόμους | iefimerida.gr 4
Σκηνές εμφυλίου στο Κίεβο: Βία εκτός ορίων - σφαίρες και νεκροί παντού στους δρόμους | iefimerida.gr 5
Σκηνές εμφυλίου στο Κίεβο: Βία εκτός ορίων - σφαίρες και νεκροί παντού στους δρόμους | iefimerida.gr 6
Σκηνές εμφυλίου στο Κίεβο: Βία εκτός ορίων - σφαίρες και νεκροί παντού στους δρόμους | iefimerida.gr 7
Σκηνές εμφυλίου στο Κίεβο: Βία εκτός ορίων - σφαίρες και νεκροί παντού στους δρόμους | iefimerida.gr 8

Αποχωρεί από το Σότσι η ουκρανική αθλητική ομάδα

Την αποχώρηση μέρους της ουκρανικής αθλητικής ομάδας στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Σότσι, με φόντο την ανάφλεξη στο Κίεβο, ανακοίνωσε η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή.

Πρώτες κυρώσεις από ΗΠΑ

Ήδη, οι πρώτες κυρώσεις στο Κίεβο επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ: Η Ουάσινγκτον προχώρησε σε απαγόρευση εισόδου σε βάρος 20 ουκρανών αξιωματούχων που «θεωρείται ότι έδωσαν διαταγές που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ διαδηλωτές νεκροί ΟΥΚΡΑΝΙΑ Κίεβο
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ