Θέατρο σκιών η κυβέρνηση για τον κατώτατο μισθό – Στουρνάρας και Βρούτσης διαψεύδουν τον Μέργο - iefimerida.gr

Θέατρο σκιών η κυβέρνηση για τον κατώτατο μισθό – Στουρνάρας και Βρούτσης διαψεύδουν τον Μέργο

Θέατρο σκιών η κυβέρνηση για τον κατώτατο μισθό – Ο Βρούτσης διαψεύδει τον Μέργο
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αλαλούμ επικρατεί στην κυβέρνηση έπειτα από τις δηλώσεις στελέχους του υπουργείου Οικονομικών για το ύψος του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα.

Αρχικά, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Γιώργος Μέργος μιλώντας στη γενική συνέλευση των Ασφαλιστικών Εταιρειών, είπε ότι ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα παραμένει υψηλός.

«Το μοναδιαίο κόστος εργασίας μειώθηκε στην Ελλάδα αλλά ο κατώτατος μισθός παραμένει σε υψηλά επίπεδα και αυτό πρέπει να το προσέξουμε στην ανάπτυξη», δήλωσε κατά λέξη ο κ. Μέργος, σε μια περίοδο όπου η κυβέρνηση πασχίζει να αναζητήσει τρόπους για την... ανάπτυξη.

Βέβαια, ο κ. Μέργος δεν έκανε εικασίες μιλώντας στη γ.σ. των Ασφαλιστικών Εταιρειών, αλλά... διάβασε κείμενο από χαρτί, «προδίδοντας» προφανώς ένα σχέδιο της κυβέρνησης, την ώρα που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το σχέδιο νόμου για τον κατώτατο μισθό -που πλέον θα καθορίζεται από την κυβέρνηση.

Άμεση ήταν η προσπάθεια της κυβέρνησης να «συμμαζέψει» όσα είπε ο γ.γ. του υπουργείου Οικονομικών, με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση να τονίζει πως δεν υπάρχει θέμα κατώτατου μισθού για την κυβέρνηση.

«Ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα δεν είναι μόνο χαμηλός και θα μείνει σταθερός μέχρι το τέλος του προγράμματος» σημείωσε ο κ. Βρούτσης.

Σημειώνεται ότι ο κατώτατος μισθός σήμερα είναι μόλις 586 ευρώ μεικτά, ενώ για τους κάτω των 25 ετών συρρικνώνεται στα 511 ευρώ.

Αντίδραση και από το υπουργείο Οικονομικών

Ανακοίνωση με την οποία «διαψεύδει» τα όσα είπε ο κ. Μέργος εξέδωσε και το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο τονίζει πως «στο συνέδριο της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος παρουσιάστηκαν μεταξύ άλλων στοιχεία για τον κατώτατο μισθό στην Ελλάδα και τις υπόλοιπες χώρες της Eυρωζώνης και έγινε μια απλή παράθεση στοιχείων της Eurostat».

Και ξεκαθαρίζει πως «για την κυβέρνηση, προφανώς και δεν τίθεται θέμα κατώτατου μισθού».

Μέργος: Παρουσίασα προσωπικές μου απόψεις

Να κατευνάσει τα... πνεύματα μετά τις δηλώσεις τους στην Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών προσπάθησε ο κ. Μέργος που προχώρησε σε νέα δήλωση στην οποία τονίζει ότι παρουσίασε προσωπικές του απόψεις για το πώς μπορεί να ενισχυθεί η ανάπτυξη και η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.

«Από ολόκληρη την ομιλία, απομονώθηκε ένα απόσπασμα που παρουσίασε στοιχεία της Eurostat για το επίπεδο του κατώτατου μισθού στις χώρες της Ευρώπης» σημείωσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών και σημείωσε πως ουδέποτε ζήτησε μείωση του κατώτατου μισθού.

«Οι μισθοί στην Ελλάδα, μετά την δημοσιονομική προσαρμογή των τελευταίων ετών, έχουν μειωθεί πάρα πολύ και είναι ήδη σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Στην ομιλία μου, αναλύω το πώς η ανταγωνιστικότητα θα πρέπει να προέλθει από βελτίωση της παραγωγικότητας του συνολικού συστήματος και όχι από άλλη μείωση μισθών. Αυτό δυστυχώς αποσιωπήθηκε με αποτέλεσμα να δημιουργούνται εσφαλμένες εντυπώσεις» συμπλήρωσε ο κ. Μέργος.

Πυρ ομαδόν από τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση

Εντονη ήταν η αντίδραση της Ιπποκράτους στις δηλώσεις του κ. Μέργο, η οποία, με ανακοίνωσή της, τονίζει ότι ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών δεν έχει καμία επίγνωση της κατάστασης που επικρατεί στην Ελλάδα.

Το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται επικριτικό και απέναντι στον Γιάννη Στουρνάρα τονίζοντας ότι «Μπορεί οι δηλώσεις του κ. Στουρνάρα να αδειάζουν τον Γενικό του αλλά αυτό δεν αρκεί.

Θα πρέπει οι κυβερνητικοί παράγοντες να κατανοήσουν επιτέλους ότι δεν κυβερνούν μόνοι τους και ότι δεν μπορούν να βλέπουν το φως της δημοσιότητας τέτοιες απαράδεκτες αντιλήψεις».

Αναλυτικά:

«Φαίνεται ότι ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών κ. Μέργος, δεν έχει καμία επίγνωση της κατάστασης που επικρατεί στο βιωτικό επίπεδο των Ελλήνων.

Αλλιώς δεν εξηγούνται οι σημερινές αναφορές του που δημιουργούν θέμα περαιτέρω μείωσης του κατώτατου μισθού των 586 ευρώ, που για τους νέους συρρικνώνεται στα 511.

Το ότι υποχρεωθήκαμε για να κρατήσουμε ζωντανές τις προοπτικές εξόδου της χώρας από την κρίση να φτάσουμε σε αυτά τα χαμηλά επίπεδα, δεν συνεπάγεται σε καμία περίπτωση ότι θα συμφωνήσουμε σε λογικές εξαθλίωσης των εργαζομένων με νέες μειώσεις.

Μπορεί οι δηλώσεις του κ. Στουρνάρα να αδειάζουν τον Γενικό του αλλά αυτό δεν αρκεί.

Θα πρέπει οι κυβερνητικοί παράγοντες να κατανοήσουν επιτέλους ότι δεν κυβερνούν μόνοι τους και ότι δεν μπορούν να βλέπουν το φως της δημοσιότητας τέτοιες απαράδεκτες αντιλήψεις».

Οργισμένη ήταν και η αντίδραση της ΔΗΜΑ, η οποία, μέσω του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, Νίκου Τσούκαλη, χαρακτηρίζει απαράδεκτη τη δήλωση του κ. Μέργου και προσθέτει ότι είναι αντίθετη από την θέση της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Οι δηλώσεις του Νίκου Τσούκαλη

«Ως επιεικώς απαράδεκτη χαρακτηρίζεται η σημερινή δήλωση του Γ.Γ. του Υπ. Οικονομικών κ.Μέργου, σχετικά με το ύψος του κατώτατου μισθού. Η παρούσα δήλωση βρίσκεται σε διαμετρικά αντίθετη κατεύθυνση από την εκπεφρασμένη θέση της Δημοκρατικής Αριστεράς, που στηρίζει ότι ο κατώτατος μισθός όχι μόνο θα μείνει σταθερός αλλά και ότι προοπτικά θα αυξηθεί».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ