Γιούνκερ: Σίγουρος για την επίτευξη συμφωνίας για την Ελλάδα τη Δευτέρα - iefimerida.gr

Γιούνκερ: Σίγουρος για την επίτευξη συμφωνίας για την Ελλάδα τη Δευτέρα

Γιούνκερ: Σίγουρος για την επίτευξη συμφωνίας για την Ελλάδα τη Δευτέρα
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Βέβαιος για επίτευξη συμφωνίας για την Ελλάδα στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας όπου θα κριθεί η εκταμίευση της δόσης των 44 δισ. ευρώ, εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Παράλληλα, την αισιοδοξία της για επίλυση του ελληνικού ζητήματος εξέφρασε η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ έπειτα από την ανεπιτυχή Σύνοδο Κορυφής για τον προϋπολογισμό 2014-2020 της ΕΕ. Η κυρία Μέρκελ σημείωσε πως η Ελλάδα πιέζει για άμεση λύση καθώς χρειάζεται επειγόντως πίστωση.

«Τρέφω μεγάλες ελπίδες ότι τη Δευτέρα θα μπορέσουμε να επιλύσουμε το ζήτημα της οικονομικής δόσης προς την Ελλάδα», δήλωσε η καγκελάριος κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες έπειτα από τη Σύνοδο Κορυφής, αλλά διευκρίνισε: «Είπα πως θα θέλαμε να το επιλύσουμε τη Δευτέρα, δεν έχω ακόμη τη λύση».

Ωστόσο, η κυρία Μέρκελ απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο για διαγραφή του τμήματος του ελληνικού χρέους που διακρατείται από τους δημόσιους πιστωτές, κατά τα πρότυπα που ακολουθήθηκαν για τις τράπεζες στις αρχές του 2012. «Είμαι κατά οποιασδήποτε διαγραφής του χρέους και θέλω να βρεθεί μία άλλη λύση» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αισιοδοξία εκφράζεται για πρώτη φορά από τη Γερμανική πλευρά για στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας όπου θα κριθεί η εκταμίευση της δόσης των 44 δισ. ευρώ για την Ελλάδα ενώ για αύριο Σάββατο έχει προγραμματιστεί τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

«Μπορεί κανείς να είναι σχετικά αισιόδοξος, κοιτάζοντας προς τη Δευτέρα, καθώς δεν έχουμε πλέον να κάνουμε με προβλήματα σχετικά με το περιεχόμενο, αλλά κυρίως με τεχνικά προβλήματα», δήλωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος της γερμανική Καγκελαρίας Γκέοργκ Στράιτερ.

Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Κότχαους σημείωσε ότι «η βούληση όλων να βρουν λύση είναι μεγάλη», συμπληρώνοντας, ωστόσο, ότι «υπάρχει ακόμη λίγη δουλειά να γίνει ως τη Δεύτερα» ενώ πρόσθεσε: «Βρισκόμασταν σίγουρα πολύ κοντά ο ένας στον άλλον κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας. Διαπιστώνω σε όλες τις πλευρές, σε όλους τους συμμετέχοντες, μια πολύ μεγάλη βούληση για συνεργασία».

Τηλεδιάσκεψη πριν το Eurogroup

Έπειτα από την ασυμφωνία στο Eurogroup της Tρίτης, αποφασίστηκε ότι το Σάββατο θα πραγματοποιηθεί προπαρασκευαστική τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης με στόχο να προετοιμαστεί όσο το δυνατόν καλύτερα το Eurogroup της ερχόμενες Δευτέρας.

Όπως δήλωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος οι κυβερνήσεις τώρα συζητούν να επιστρέψουν στην Ελλάδα περίπου το 75% των κερδών που αναμένουν να λάβουν από τα ελληνικά ομόλογα που διακρατά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας βρίσκονται σε διαρκή επαφή με τους ομολόγους τους προκειμένου να δοθεί λύση στο ελληνικό ζήτημα, όπως ανέφερε στον Real Fm ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου. «Ο υπουργός Οικονομικών, για παράδειγμα, είχε χθες επαφές με τους ομολόγους του της Γερμανίας και της Γαλλίας, μεταξύ άλλων», είπε ο κ. Κεδίκογλου σημειώνοντας πως οι στιγμές είναι κρίσιμες.

Σε ότι αφορά τη δόση τόνισε πως «η δόση δεν τεμαχίζεται. Θα είναι όλη μαζί. Εξετάζεται και εκταμίευση και των άλλων δυο δόσεων που προβλέπονταν για το 2012» ενώ επισήμανε: «Όμως στο τραπέζι βρίσκεται και το ζήτημα του χρέους και καλό θα ήταν, να βρεθεί μια λύση και σε αυτό. Θα ήταν ίσως η ιδανικότερη κατάληξη, μαζί με την εκταμίευση να υπάρξει και μια απόφαση για το χρέος...».

Την ίδια ώρα, το Reuters επικαλούμενο πηγή του υπουργείου Οικονομικών, ανέφερε ότι οι διεθνείς δανειστές εξετάζουν την επιστροφή κερδών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ύψους 9 δισ. ευρώ για να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ