Δεν τα βρήκαν ΔΝΤ-Γερμανοί - Παράταση αγωνίας για την Ελλάδα - iefimerida.gr

Δεν τα βρήκαν ΔΝΤ-Γερμανοί - Παράταση αγωνίας για την Ελλάδα

Δεν τα βρήκαν ΔΝΤ-Γερμανοί - Παράταση αγωνίας για την Ελλάδα
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Δεν κατέστη δυνατό να συμφωνήσουν ΔΝΤ και ΕΕ σε λύση για το ελληνικό ζήτημα στο Eurogroup της Δευτέρας και έτσι η συζήτηση μετατέθηκε για την επόμενη Τρίτη, 20 Νοέμβρη όταν και θα πραγματοποιηθεί η νέα σύσκεψη των υπουργών Οικονομικών των κρατών-μελών της Ευρωζώνης.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, τόσο ο επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, όσο και η διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, χαιρέτισαν τις αποφάσεις της χώρας μας, ωστόσο είπαν πως παραμένουν ακόμα ορισμένα προαπαιτούμενα που πρέπει να κάνει η Ελλάδα.

Πάντως, ο έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, όταν ερωτήθηκε σχετικά λίγο αργότερα, διευκρίνισε πως πρόκειται για λίγες διοικητικές διαδικασίες που απομένουν.

Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί για την εκταμίευση της δόσης των 31,2 δισ. ευρώ

Βάσει των όσων είπε ο κ. Στουρνάρας οι δανειστές έχουν λίγες ημέρες μόνο περιθώριο, μέχρι το Σάββατο 17 Νοέμβρη συγκεκριμένα, προκειμένου να... επιλύσουν τις διαφορές τους και να καταλήξουν σε συμφωνία, αφού όπως εξήγησε, τότε αναμένεται να είναι έτοιμη η πλήρης έκθεση Αξιολόγησης της Τρόικα (που θα περιλαμβάνει και το κομμάτι για τη βιωσιμότητα του χρέους – το «αγκάθι» ανάμεσα σε ΔΝΤ και ΕΕ).

Κατόπιν, το Εurogroup που θα συνέλθει στις 20 Νοεμβρίου, αναμένεται να επικυρώσει την έκθεση της Τρόικα στο σύνολό της, ανάβοντας το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης των 31,2 δισ. ευρώ που έχει παγώσει από τον περασμένο Ιούνιο.

Ακολούθως θα δοθεί μια εβδομάδα περιθώριο στα κοινοβούλια των κρατών-μελών να εγκρίνουν τη συμμετοχή της χώρας τους και εν συνεχεία θα ακολουθήσει ένα ακόμη Eurogroup στις 26 Νοεμβρίου (είτε με φυσική παρουσία, είτε με τηλεδιάσκεψη) προκειμένου να διαπιστώσει αν όλα είναι έτοιμα για την τελική έγκριση της δόσης μαμούθ προς την Ελλάδα και λογικά να επικυρώσει και τυπικά πλέον την απόφαση.

Επιβεβαιώθηκε η διάσταση απόφαση μεταξύ ΔΝΤ – ΕΕ

Σε ότι αφορά τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, οι αντικρουόμενες δηλώσεις του κ. Γιούνκερ και της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ σχετικά με το έτος αναφοράς (2020 ή 2022), κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, επιβεβαιώνουν τη διαφορά απόψεων που επικρατεί ανάμεσα στην Ευρωζώνη και το ΔΝΤ.

Τόσο ο επικεφαλής του Eurogroup, όσο και η εκτελεστική διευθύντρια του ΔΝΤ έδειξαν με σαφήνεια τη διαφωνία τους σχετικά με την ημερομηνία κατά την οποία η Ελλάδα αναμένεται να μειώσει το ποσοστό του δημόσιου χρέους της στο 120% του ΑΕΠ.

«Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η προθεσμία να πάει προς τα πίσω έως το 2022, αντί του 2020, όπως αναμενόταν μέχρι σήμερα», είπε ο κ. Γιούνγκερ, τη στιγμή που η κυρία Λαγκάρντ δήλωσε ότι το ΔΝΤ «βλέπει» πάντα την προθεσμία έως το 2020, σημειώνοντας πως «έχουμε διαφορές, δουλεύουμε και προσπαθούμε να τις επιλύσουμε».

Πολλοί αναλυτές πιστεύουν ότι δεν είναι ρεαλιστική η μείωση του χρέους της Ελλάδας στο 120% του ΑΕΠ το 2020, καθώς ήδη αναμένεται να φτάσει το 190% του ΑΕΠ το 2014

Σε αυτή τη συζήτηση, η Γαλλία έχει επίσης εκφράσει την υποστήριξή της στη χρονική επιμήκυνση κατά δύο χρόνια για τη μείωση του ελληνικού χρέους στο 120% του ΑΕΠ.

«Προσωπικά, νομίζω ότι μπορούμε να αναθεωρήσουμε την ημερομηνία για το 2022» δήλωσε ο γάλλος υπουργός Οικονομικών, Πιέρ ΜοσΚοβισί, στο περιθώριο της συνεδρίασης του Eurogroup.

«Το ΔΝΤ έχει τους δικού του κανόνες, το διοικητικό του συμβούλιο μια σειρά από παράγοντες. Θα πρέπει να δουλέψουμε σκληρά αυτή την εβδομάδα για να βρούμε έναν καλό συμβιβασμό», πρόσθεσε.

Γιούνκερ: Είμαστε κοντά σε συμφωνία και θα κάνω τα πάντα να ληφθεί απόφαση στις 20 Νοεμβρίου

Ο πρόεδρος του Eurogroup στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη συνεδρίαση, εξέφρασε την ελπίδα ότι στην επόμενη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης θα δοθεί η έγκριση για τη δόση των 31,2 δισ. ευρώ. «Είμαστε πολύ κοντά (σε μια συμφωνία) και θα κάνω τα πάντα για να ληφθεί μια απόφαση στις 20 Νοεμβρίου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γιούνκερ και πρόσθεσε πως η ευρωομάδα θα «συνεχίσει τη συζήτηση για τις ανάγκες και την οικονομική βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους» την άλλη εβδομάδα.

Επίσης, ο πρόεδρος του Eurogroup προέτρεψε τις ελληνικές αρχές στην ταχεία εφαρμογή των υπόλοιπων ενεργειών που απαιτούνται για την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Λαγκάρντ: Για το ΔΝΤ είναι σημαντικό να κλείσουν ικανοποιητικά όλα τα ζητήματα, όπως η βιωσιμότητα του χρέους

Με τη σειρά τη η κυρία Λαγκάρντ υπογράμμισε την ικανοποίηση του ΔΝΤ για τα θετικά αποτελέσματα της ψηφοφορίας στην ελληνική Βουλή στις 7 και 11 Νοεμβρίου, υπογραμμίζοντας, ωστόσο ότι τις επόμενες ημέρες οι ελληνικές αρχές πρέπει να αναλάβουν μερικές ακόμη προαπαιτούμενες δράσεις .

Δήλωσε, επίσης, ότι για το ΔΝΤ είναι σημαντικό να κλείσουν ικανοποιητικά όλα τα ζητήματα, δηλαδή οι δημοσιονομικές δεσμεύσεις, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Ρεν: Η Ελλάδα είχε σημειώσει σημαντική πρόοδο

Ο επίτροπος επί των Οικονομικών Ολι Ρεν, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες υπογράμμισε τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτελέσει η Ελλάδα στον τομέα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, φέρνοντας, μάλιστα, ως παράδειγμα τον τομέα της υγείας.

Συγκεκριμένα ο κ. Ρεν αναφέρθηκε στη βελτίωση του ελέγχου σχετικά με τη συνταγογράφηση, η οποία έχει ήδη αποφέρει εξοικονόμηση 1 δισ. ευρώ και αναμένεται να οδηγήσει σε εξοικονόμηση ύψους 800 εκατ. τα δύο επόμενα χρόνια.

Παράλληλα εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη μεταρρύθμιση των ορίων συνταξιοδότησης και την αύξησή τους στα 67 έτη, τονίζοντας ότι διασφαλίζεται η βιωσιμότητα του ελληνικού συνταξιοδοτικού συστήματος.

Επίσης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις αλλαγές στην αγορά εργασίας, αναφέροντας τη μείωση 15% στο κόστος ανά μονάδα παραγωγής και την κάλυψη του χάσματος ανταγωνιστικότητας που είχε παρατηρηθεί την περίοδο 2001-2009.

Τι θα γίνει με το ομόλογο που λήγει στις 16 Νοέμβρη

Τόσο ο κ. Γιούνκερ, όσο και ο κ. Ρεν διαβεβαίωσαν ότι η Αθήνα θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί στην επόμενη προθεσμία αποπληρωμής του χρέους ύψους 5 δισ. ευρώ, η οποία λήγει στις 16 Νοεμβρίου.

Στουρνάρας: Η δόση των 31,2 δισ. ευρώ θα εκταμιευθεί στο σύνολό της

Από την πλευρά του ο ελληνας υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις αποφάσεις του Eurogroup της Δευτέρας και επισήμανε ότι με αυτές κατοχυρώθηκε πλέον η επιμήκυνση των χρονικών ορίων για την εξυγίανση της Ελλάδας, κατά δύο χρόνια.

Ερωτώμενος για το αν τα χρήματα των δανειστών της χώρας θα κατατίθενται στην τράπεζα της Ελλάδος ή στην ΕΚΤ, ο κ. Στουρνάρας εξήγησε πως αυτά θα κατατίθενται στην Τράπεζα της Ελλάδας.

Σύμφωνα με τον έλληνα υπουργό Οικονομικών, πάντως, εφεξής η παρακολούθηση των δαπανών και των εσόδων του ελληνικού κράτους θα γίνεται ανά μήνα και στην περίπτωση που υπάρχουν αποκλίσεις από τις αρχικές εκτιμήσεις θα λαμβάνονται τα αναγκαία διορθωτικά μέτρα, εξηγώντας, παράλληλα, ότι αυτό αφορά τόσο την πορεία των δημοσίων δαπανών και των εσόδων, όσο και τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις.

Καλούμενος να διευκρινίσει τι εννοούσαν τόσο ο κ. Γιούνκερ, όσο και η κυρία Λαγκάρντ όταν ανέφεραν πως η ελληνική κυβέρνηση πρέπει τις επόμενες ημέρες να αναλάβει και τις υπολοιπόμενες προαπαιτούμενες δράσεις εξήγησε πως κατά βάση πρόκειται για ολιγάριθμες διοικητικές αποφάσεις και ότι δεν χρειάζεται κοινοβουλευτική διαδικασία.

Οσον αφορά τη διαφωνία ανάμεσα στη ΔΝΤ και την ΕΕ, ο κ. Στουρνάρας εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα επέλθει συμφωνία μεταξύ των δανειστών της χώρας για το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους. Ωστόσο δεν προχώρησε σε λεπτομέρειες για το περιεχόμενο αυτής της συμφωνίας.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Eurogroup για την Ελλάδα έχει ως εξής:

«Το Eurogroup χαιρετίζει την σημαντική πρόοδο που έχει γίνει προς μια πλήρη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Τρόικα για το αναθεωρημένο πρόγραμμα το οποίο συμπεριλαμβάνει μια μεγάλη γκάμα «γενναίων» και απαραίτητων μέτρων στους τομείς της δημοσιονομικής προσαρμογής, των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, των κρατικοποιήσεων, των μηχανισμών αυτόματης διόρθωσης (του δημοσιονομικού προγράμματος) και της σταθεροποίησης του δημοσιονομικού τομέα.

Το Eurogroup αναγνωρίζει τις σημαντικές προσπάθειες που έχουν ήδη γίνει από τους Έλληνες πολίτες και είναι πεπεισμένο ότι οι συνεχιζόμενες δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα επιτρέψουν-μετά από ένα πολύ δύσκολο έτος-στην οικονομία να επιστρέψει σε μια πορεία βιώσιμης ανάπτυξης με αυξημένα ποσοστά απασχόλησης που είναι και η καλύτερη εγγύηση για ένα πιο ακμάζον μέλλον.

Το Eurogroup καλωσορίζει την αποφασιστικότητα των ελληνικών αρχών για την επαναφορά του ελληνικού προγράμματος σε (σωστή) τροχιά, κυρίως μέσω της έγκρισης από την βουλή στις 7 και 11 Νοεμβρίου ενός βιώσιμου πακέτου μεταρρυθμίσεων, καθώς και ενός πειστικού προϋπολογισμού για το 2013. Αυτά έχουν λάβει μια προκαταρκτική, θετική αποτίμηση από την Τρόικα.

Το Eurogroup επισημαίνει με ικανοποίηση ότι η Ελλάδα έχει δεσμευτεί για την εφαρμογή νέων εργαλείων πριν την επόμενη εκταμίευση, ώστε να ενισχυθεί ο έλεγχος του προγράμματος που θα την βοηθήσει να παραμείνει στην (σωστή) πορεία, κυρίως μέσω των μηχανισμών αυτόματης διόρθωσης που θα διασφαλίσουν την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και μια σημαντική ενίσχυση του υφιστάμενου λογαριασμού για την εξυπηρέτηση του χρέους.

Υπό αυτές τις συνθήκες, το Eurogroup συμπεραίνει ότι οι αναθεωρημένοι δημοσιονομικοί στόχοι, όπως ζητήθηκαν από την ελληνική κυβέρνηση και υποστηρίζονται από την Τρόικα, θα αποτελούσαν μία κατάλληλη προσαρμογή για περαιτέρω δημοσιονομική σταθεροποίηση λαμβάνοντας υπόψη τις πρόσφατες οικονομικές εξελίξεις. Το Eurogroup προσδοκά την υιοθέτηση των σχετικών νομικών κειμένων από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Το Eurogroup καλεί τις ελληνικές αρχές να εφαρμόσουν επειγόντως τις λίγες εναπομείνασες προαπαιτούμενες δράσεις έτσι ώστε να επιτρέψουν μια τάχιστη ολοκλήρωση της έκθεσης.

Μαζί με την έκθεση του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής, το Eurogroup θα συζητήσει περαιτέρω τις χρηματοδοτικές ανάγκες και τη βιωσιμότητα του χρέους, σε μία έκτακτη συνάντηση στις 20 Νοεμβρίου.

Το Eurogroup αναμένει έως τότε, να έχουν ολοκληρωθεί όλα τα απαραίτητα στοιχεία ώστε τα κράτη-μέλη να ξεκινήσουν τις κατάλληλες διαδικασίες για την έγκριση της νέας δόσης του, υπό την προϋπόθεση της τελικής θετικής αποτίμησης της τρόικας επί όλων των προαπαιτούμενων δράσεων».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ