Τελευταία «μαγειρέματα» για να κλείσουν τα μέτρα - iefimerida.gr

Τελευταία «μαγειρέματα» για να κλείσουν τα μέτρα

Τελευταία «μαγειρέματα» για να κλείσουν τα μέτρα
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μαραθώνια ήταν η σύσκεψη του κυβερνητικού επιτελείου την Κυριακή στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, όπου συζητήθηκαν όλες οι κινήσεις που θα πρέπει να κάνει η κυβέρνηση έτσι ώστε να εκταμιευθεί η δόση μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου.

Στη σύσκεψη που ξεκίνησε λίγο μετά τη μία το μεσημέρι της Κυριακής και ολοκληρώθηκε μετά τις επτά το απόγευμα συμμετείχαν περισσότεροι από 15 υπουργοί, αναπληρωτές υπουργοί, υφυπουργοί και στελέχη υπουργείων.

Ο πρωθυπουργός ζήτησε άμεσες και αποτελεσματικές κινήσεις από τα υπουργεία που εμπλέκονται στη διαπραγμάτευση με την Τρόικα, προκειμένου να κλείσει εντός των επόμενων ημερών η συμφωνία. Συγκεκριμένα φέρεται να έδωσε οδηγίες προς όλους τους υπουργούς που έχουν εκκρεμότητες με την Τρόικα, ζητώντας τους ταχεία προώθηση των σχετικών νομοθετικών πρωτοβουλιών και συντονισμό ενεργειών με τον υπουργό Οικονομικών.

Βρούτσης: Είμαστε κοντά στην τελική συμφωνία για τα εργασιακά

Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης αμέσως μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης εμφανίσθηκε αισιόδοξος όσον αφορά τα εργασιακά:«Είχαμε συζητήσεις για τα εκκρεμή θέματα. Είμαστε πολύ κοντά στην τελική συμφωνία και σε πολύ καλό δρόμο με τα εργασιακά ζητήματα. Η συμβολή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου και της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτη Κουβέλη είναι πολύ σημαντική», είπε χαρακτηριστικά.

Στουρνάρας: Γίνεται διαπραγμάτευση για τα εργασιακά και θα φανεί τις επόμενες δύο ημέρες

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου τόνισε πως έγινε «ένας πολύωρος συντονισμός προκειμένου να είμαστε έτοιμοι για την εκταμίευση της δόσης. Όπως ξέρετε, πρέπει να κατατεθεί πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα, πρέπει να κατατεθεί Προϋπολογισμός για να είμαστε έτοιμοι για την εκταμίευση της δόσης γύρω στα μέσα Νοέμβρη».

Για τα εργασιακά ο κ. Στουρνάρας ανάφερε πως «γίνεται διαπραγμάτευση και θα φανεί τις επόμενες δυο μέρες».

Ο πρωθυπουργός προτίθεται να περάσει τα μέτρα από την Βουλή σε δύο νομοσχέδια με την διαδικασία του κατεπείγοντος παράλληλα και με την ψήφιση του Προϋπολογισμού. Συγκεκριμένα ο κ.Στουρνάρας ανέφερε πως οι προαπαιτούμενες διαρθρωτικές αλλαγές θα μπουν στη Βουλή σαν πολυνομοσχέδιο και τα δημοσιονομικά μέτρα θα ενταχθούν στον Προϋπολογισμό.

Την Πέμπτη θα εκτιμηθεί πότε θα γίνει το κρίσιμο Eurogroup που θα ανάψει το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης

Την Πέμπτη, στην ομάδα εργασίας των Βρυξελλών (Εuroworking Group) αναμένεται να εκτιμηθεί πότε και πώς θα γίνει το κρίσιμο Eurogroup που θα ανάψει το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης των 31, 5 δισ. ευρώ.

Πληροφορίες ήθελαν να συγκαλείται έκτακτο Eurogroup την Παρασκευή κάτι το οποίο δεν επιβεβαίωσε ο κ.Στουρνάρας. Σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου υπογράμμισε πως δεν νομίζει πως θα κληθούν την Παρασκευή οι υπουργοί Οικονομικών, στις Βρυξέλλες.

Αγκάθι τα εργασιακά

Το μεγαλύτερο «αγκάθι» στη συμφωνία με την Τρόικα παραμένουν τα εργασιακά. Ωστόσο, οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν να έχει επιτευχθεί κατ' αρχήν συμφωνία με την Τρόικα για διατήρηση του πλαισίου των τριετιών. Σε εκκρεμότητα, ωστόσο, παραμένει το ζήτημα της μείωσης των αποζημιώσεων απόλυσης.

Εκρεμμεί ακόμη το να δοθούν στην Τρόικα τα στοιχεία για την άμεση αποχώρηση 2.000 υπαλλήλων από το Δημόσιο. Παράλληλα, μέσα στην εβδομάδα θα πρέπει να κλείσει και ο φάκελος του Φορολογικού, δηλαδή η νέα φορολογική κλίμακα, ο τρόπος φορολόγησης επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών και ο νέος τρόπος φορολόγησης των ακινήτων.

Κραδασμοί στο εσωτερικό των κομμάτων ενόψει της ψήφισης των μέτρων

Βασική εμπλοκή μπορεί όμως να προκληθεί κατά την ψηφοφορία στη Βουλή για την έγκριση των μέτρων, καθώς ήδη καταγράφονται έντονοι κραδασμοί μέσα στις κοινοβουλευτικές ομάδες του ΠΑΣΟΚ κυρίως, αλλά και της ΔΗΜΑΡ, με βουλευτές και των δύο κομμάτων να απειλούν ότι θα τα καταψηφίσουν.

Ηδη το Μέγαρο Μαξίμου κινείται στο να προκαταλάβει αντάρτικο των «γαλάζιων» βουλευτών. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται άλλωστε και η διαγραφή από την κοινοβουλευτικό ομάδα του κόμματος του βουλευτή Φθιώτιδας της ΝΔ Νίκου Σταυρογιάννη ο οποίος είχε δήλωσε ότι δεν θα ψηφίσει τα μέτρα και επέκρινε την κυβέρνηση ότι άλλα έλεγε προεκλογικά και άλλα κάνει μετεκλογικά.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ