Οι τρεις «κάβοι» της κυβέρνησης μέχρι την εκταμίευση των 31,5 δισ. ευρώ - iefimerida.gr

Οι τρεις «κάβοι» της κυβέρνησης μέχρι την εκταμίευση των 31,5 δισ. ευρώ

Οι τρεις «κάβοι» της κυβέρνησης μέχρι την εκταμίευση των 31
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μπορεί στην κυβέρνηση να επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία για το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής, ωστόσο η Αθήνα έχει μπροστά της τρεις πολύ σημαντικούς σταθμούς μπροστά της προκειμένου να φτάσει στον στόχο που είναι η εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ.

Μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου, ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς κατά την συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε αποκάλυψε αυτήν την συγκρατημένη αισιοδοξία καθώς υποστήριξε ότι το κλίμα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει αλλάξει υπέρ της χώρας μας, ενώ εμφανίστηκε σίγουρος πως η χρηματοδότηση της Ελλάδας έχει εξασφαλιστεί.

Ωστόσο προκειμένου να φτάσουμε σε αυτό το σημείο η χώρα μας έχει τρεις «κάβους» να περάσει. Χρονικός στόχος της κυβέρνησης είναι η 11 Νοεμβρίου οπότε και θα πρέπει να έχουν ψηφιστεί μέχρι τότε τα μέτρα προκειμένου στις 12 Νοεμβρίου στην συνεδρίαση του τακτικού Eurogroup να αποφασιστεί η εκταμίευση της δόσης.

Η συμφωνία με την Τρόικα

Μέχρι στιγμής το οικονομικό επιτελείο αλλά και οι ίδιοι οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν υποστηρίξει ότι βρίσκονται πολύ κοντά στην σύναψη της συμφωνίας η οποία θα οδηγήσει και στην οριστικοποίηση της έκθεσης της Τρόικα.

Το «στοίχημα» των διαπραγματεύσεων ακόμη εκκρεμεί, καθώς όπως δήλωσε υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος, «το δημοσιονομικό έχει σχεδόν κλείσει. Απομένουν μόνο λεπτομέρειες». Παράλληλα η ίδια πηγή εξήγησε πως από τα 9,2 δισ. ευρώ των μέτρων του πακέτου για το 2013, τα 7,6 προέρχονται από περικοπές μισθών, συντάξεων και επιδομάτων και τα υπόλοιπα από φορολογικές παρεμβάσεις.

Ζητήματα-«φωτιά» τα οποία θα προσπαθήσει να λύσει το συντομότερο δυνατόν η κυβέρνηση κατά την διαπραγμάτευση είναι τα εργασιακά και το πού θα φτάσουν οι μειώσεις στις αποζημιώσεις απόλυσης. Για το θέμα αυτό αναμένεται να βρεθεί μία συμβιβαστική λύση, καθώς όπως επανειλημμένα έχει δηλώσει τόσο ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, όσο και άλλα στελέχη του κόμματος, θεωρούν τις προτάσεις των δανειστών προκλητικές και δεν πρόκειται να συναινέσουν και κατά συνέπεια να τις ψηφίσουν. Αυτή η λύση σύμφωνα με τις πληροφορίες πιθανότατα δεν θα θίγει μισθούς, πιθανότατα έως 2.500 ευρώ.

Το χρηματοδοτικό κενό του προγράμματος και η βιωσιμότητα του χρέους

Επόμενος στόχος της κυβέρνησης είναι να επιλύσει εκκρεμή ζητήματα σχετικά με το χρηματοδοτικό κενό του ελληνικού προγράμματος και τη βιωσιμότητα του χρέους. Σύμφωνα με τις πληροφορίες φαίνεται να υπάρχει ένα «χάσμα» σε αυτά που έχει προβλέψει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και σε αυτά που έχει προβλέψει η Ευρώπη. Παράλληλα η δυναμική του ελληνικού χρέους απασχολεί ξεχωριστά και τους Ευρωπαίους εταίρους.

«Δεν θα υπάρξει πρόβλημα, αφού το ΔΝΤ απαιτεί να έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση του προγράμματος για τον επόμενο χρόνο και, όπως ξέρουμε, για το συγκεκριμένο διάστημα, χρήματα υπάρχουν», διαβεβαιώνουν ωστόσο κύκλοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Βέβαια από την πλευρά της η κυβέρνηση λέει πως το μοναδικό σημείο στο οποίο φαίνεται να υπάρχει συμφωνία, είναι το κόστος της επιμήκυνσης το οποίο και έχει υπολογιστεί στα 12 με 13 δισ. ευρώ.

Η υπερψήφιση των μέτρων από την Βουλή

Επιπλέον, η κυβέρνηση έχει να «ανησυχεί» και το το αν ψηφιστούν τα μέτρα από την Βουλή και αυτό γιατί οι Ευρωπαίοι εταίροι έχουν ξεκαθαρίσει την θέση τους πως εάν δεν ολοκληρωθεί η διαδικασία στο κοινοβούλιο δεν πρόκειται να συναινέσουν στην εκταμίευση της δόσης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες το οικονομικό επιτελείο επιδιώκει την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων έως τις αρχές της επομένης εβδομάδος προκειμένου να γίνει σύγκληση ενός έκτακτου Eurogroup, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο της τηλεδιάσκεψης, και εκεί να γίνει η επικύρωση της έκθεσης της Τρόικα. Επόμενο βήμα η συζήτηση για την χρηματοδότηση και την βιωσιμότητα του χρέους.

Στην συνέχεια θα πρέπει να ακολουθήσει η ψήφιση και επικύρωση του Προϋπολογισμού από την ελληνική Βουλή προκειμένου στο τακτικό Eurogroup της 12ης Νοεμβρίου να εγκριθεί η εκταμίευση της δόσης.

Αν τα βήματα αυτά δεν έχουν γίνει, τότε ακόμη και να ληφθεί θετική απόφαση από τους Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών επί της συμφωνίας με την τρόικα, η δόση δεν θα εκταμιευθεί.

Σαμαράς σε Μέρκελ: Χωρίς τη δόση πτωχεύουμε στις 16 Νοεμβρίου

Στο τετ-α-ετ που θα έχει ο Πρωθυπουργός με την Ανγκελα Μέρκελ στις 10:30 το πρωί της Παρασκευής στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής τόνισε στην καγκελάριο: «Θέλουμε όλα τα λεφτά και τα θέλουμε αμέσως».

Στις 16 Νοεμβρίου λήγουν τρίμηνα και εξάμηνα έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου, συνολικού ποσού 6,6 δισ. ευρώ που δεν καλύπτονται από τα διαθέσιμα στα ταμεία και απαιτούνται τα χρήματα της δόσης για να καλυφθούν. Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών δεν αποκλείουν εκ νέου το σενάριο να δοθεί τμηματικά η δόση των 31,5 δισ., ανάλογα με τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα, και αυτό θα ήταν ιδιαίτερα ανησυχητικό για την ελληνική οικονομία.

Ο ειδικός λογαριασμός

Πηγές της Κομισιόν υποστηρίζουν πως γερμανικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν την πληροφορία πως η κατάθεση των χρημάτων της δόσης (εάν έχουν ολοκληρωθεί όλα τα παραπάνω βήματα) θα γίνει σε έναν ειδικό λογαριασμό, ο οποίος υπάρχει ήδη από όταν τέθηκε σε εφαρμογή το δεύτερο πρόγραμμα προσαρμογής.

Σόιμπλε: Αυτόματη επιβολή μέτρων για κάθε παρέκκλιση στο Μνημόνιο

Υπέρμαχος της σκληρής στάσης απέναντι στην χώρα μας είναι ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλγκανγκ Σόιμπλε ο οποίος επιμένει στην αυστηρή εποπτεία εκτέλεσης του Ελληνικού Προϋπολογισμού από την πλευρά των δανειστών με την περαιτέρω εκχώρηση δημοσιονομικής κυριαρχίας στην Τρόικα και τη θεσμοθέτηση αυτόματου μηχανισμού διόρθωσης στις αποκλίσεις από τους δημοσιονομικούς στόχους, ανεξαρτήτως των αιτιών που τις προκάλεσαν.

Οπως αποκαλύπτει η «Καθημερινή», η Γερμανική πλευρά δεν ξεχνά τίποτε από αυτά που έχει ζητήσει στο παρελθόν και τα επαναφέρει στο τραπέζι την... κατάλληλη στιγμή.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ