Σόιμπλε: Θέλω αυτόματη επιβολή νέων μέτρων στην Ελλάδα για κάθε παρέκκλιση στο Μνημόνιο ! - iefimerida.gr

Σόιμπλε: Θέλω αυτόματη επιβολή νέων μέτρων στην Ελλάδα για κάθε παρέκκλιση στο Μνημόνιο !

Σόιμπλε: Θέλω αυτόματη επιβολή νέων μέτρων στην Ελλάδα για κάθε παρέκκλιση στο Μ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ακόμη και μετά την οριστική συμφωνία της Ελληνικής κυβέρνησης με την Τρόικα για το σύνολο των υπό διαπραγμάτευση μέτρων θα μένει ένα ακόμη αγκάθι προκειμένου να εγκριθεί η εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ.

Η Γερμανική πλευρά και ιδίως ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επιμένουν στην αυστηρή εποπτεία εκτέλεσης του Ελληνικού Προϋπολογισμού από την πλευρά των δανειστών με την περαιτέρω εκχώρηση δημοσιονομικής κυριαρχίας στην Τρόικα και τη θεσμοθέτηση αυτόματου μηχανισμού διόρθωσης στις αποκλίσεις από τους δημοσιονομικούς στόχους, ανεξαρτήτως των αιτιών που τις προκάλεσαν.

Οπως αποκαλύπτει σήμερα η «Καθημερινή», η Γερμανική πλευρά δεν ξεχνά τίποτε από αυτά που έχει ζητήσει στο παρελθόν και τα επαναφέρει στο τραπέζι την... κατάλληλη στιγμή.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, το Γερμανικό υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται εδώ και μήνες ολοκληρωμένο σχέδιο, μέρος μόνον του οποίου είναι η δημιουργία του ειδικού λογαριασμού στο οποίο θα κατατίθεται η δανειακή βοήθεια με στόχο την αποκλειστική εξυπηρέτηση του χρέους και όχι την κάλυψη των όποιων νέων ελλειμμάτων.

Βασικός στόχος του σχεδίου αυτού θα είναι η εξασφάλιση της Γερμανίας και των άλλων χωρών της Ευρωζώνης από το ενδεχόμενο να δώσουν στο μέλλον πρόσθετη χρηματοδότηση στην Ελλάδα.

Η Ελληνική κυβέρνηση γνωρίζει ότι σε περίπτωση που υπάρξει τέτοια πρόβλεψη στο νέο Μνημόνιο 3 οι πολιτικές αντιδράσεις θα είναι έντονες και θα προκύψει ένα επιπλέον πρόβλημα για την ψήφισή του από τη Βουλή. Ετσι, προσπαθεί να αποτρέψει τη Γερμανική πλευρά αλλά μάλλον χωρίς αποτέλεσμα προς το παρόν.

Σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έθεσε το θέμα στην καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στην Αθήνα. Αν και έδειξε να κατανοεί ότι η ελληνική κυβέρνηση θα βρεθεί σε δύσκολη θέση, η κυρία Μέρκελ δεν δεσμεύθηκε ότι θα μπλοκάρει το σχέδιο που προωθεί ο κ. Σόιμπλε.

Αντίθετα, στις αρχές της εβδομάδας, η ελληνική πλευρά ενημερώθηκε από τα στελέχη της Τρόικα ότι η γερμανική πρόταση για αυτόματο μηχανισμό διόρθωσης των δημοσιονομικών αποκλίσεων με εκ των προτέρων προσδιορισμένα μέτρα και για στενότερη εποπτεία έχει εγκριθεί.

Συγκεκριμένα, τα δύο του σκέλη έχουν ως εξής:

• Το πρώτο είναι το προληπτικό και αφορά την εποπτεία (monitoring) υλοποίησης των μέτρων του Μνημονίου και επίτευξης των στόχων του. Το σχήμα δεν έχει πάρει οριστική μορφή, αλλά είναι γνωστό ότι η Γερμανία και οι άλλες χώρες είχαν προτείνει και στο παρελθόν να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός εποπτείας, επί της ουσίας ένας επίτροπος εγκατεστημένος στην Αθήνα, που θα εντόπιζε έγκαιρα αποκλίσεις και θα επέβαλλε διορθωτικές κινήσεις. Οι εξουσίες του θα έφταναν μέχρι του να θεωρείται η σύμφωνη γνώμη του αναγκαία για την έγκριση πληρωμής πιστώσεων από τον κρατικό προϋπολογισμό.

• Το δεύτερο σκέλος είναι το διορθωτικό, δηλαδή η αντιμετώπιση των αποκλίσεων από τους στόχους όταν αυτές διαπιστωθούν, και αφορά τη σύσταση ενός μηχανισμού αυτόματης διόρθωσης (autocorrection fiscal adjustment mechanism). H ιδέα είναι όταν διαπιστωθεί οποιαδήποτε απόκλιση από τους στόχους, να λαμβάνονται εκ προοιμίου καθορισμένα και νομοθετημένα δημοσιονομικά μέτρα (π.χ. περικοπή μισθών ή συντάξεων, αύξηση ΦΠΑ κ.λπ.) για να τη διορθώσουν. Κι αυτό ανεξάρτητα από τις αιτίες που προκαλούν την απόκλιση. Η ελληνική πλευρά διαφωνεί, υποστηρίζοντας ότι θα υποχρεώνεται να λαμβάνει συνεχώς πρόσθετα μέτρα ακόμη κι αν ο μοναδικός λόγος των αποκλίσεων είναι η ύφεση που προκαλούν τα προηγούμενα μέτρα που είχε επιβάλει η Τρόικα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ