Βενιζέλος: Εμπειρος ο Στουρνάρας αλλά το βάρος το έχουν o πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί - iefimerida.gr

Βενιζέλος: Εμπειρος ο Στουρνάρας αλλά το βάρος το έχουν o πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί

Βενιζέλος: Έμπειρος ο Στουρνάρας αλλά το βάρος το έχουν πρωθυπουργός και αρχηγοί
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την άμεση ενεργοποίηση της εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης αποφάσισαν οι τρεις αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνηση κατά τη συνάντησή τους, όπως είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος κατά τη διάρκεια της άτυπης ενημέρωσης των δημοσιογράφων. .

Η άποψη του κ. Βενιζέλου είναι πως υπάρχουν χρηματοδοτικά σχήματα τα οποία δεν θα πρέπει να περάσουν από τον κύκλο της εγκρίσεως από τα εθνικά κοινοβούλια. Για παράδειγμα τα 8,2 δις του ΔΝΤ δεν χρειάζεται να υπαχθούν σ' αυτή τη διαδικασία.

Επίσης ο κ. Βενιζέλος πέτυχε να ενεργοποιηθεί πάραυτα η Εθνική Ομάδα Διαπραγμάτευσης. Η σύνθεση της θα είναι σύμφωνη με την πρόταση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, δηλαδή σε πρώτο επίπεδο οι πολιτικοί αρχηγοί (με ανοικτή στην πρόσκληση και στον κ. Αλέξη Τσίπρα) σε δεύτερο επίπεδο οι εμπλεκόμενοι υπουργοί (Οικονομικών, Ανάπτυξης, Εργασίας, Υγείας κλπ) σε τρίτο επίπεδο οι θεσμικοί (ο Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, ο υπεύθυνος της χώρας στο Euro working-group, ο αντιπρόσωπος μας στο ΔΝΤ, ο μόνιμος αντιπρόσωπος μας στην Ε.Ε) και τέλος οι εξειδικευμένοι επιστήμονες που θα συνδράμουν στην αποστολή αυτή. Ο τελικός κατάλογος των επιστημόνων θα οριστικοποιηθεί τις προσεχείς ημέρες.

Σύμφωνα με την άτυπη ενημέρωση που έκανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατά την σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών ο κ. Στουρνάρας - ο οποίος μετείχε για λίγο στη σύσκεψη - διαβεβαίωσε πως στην τοποθέτηση του στη συνεδρίαση του Eurogroup θεσε το θέμα της επιμήκυνσης. «Αν επισήμως δεν ετέθη, είναι άλλο θέμα. Αλλά πρέπει να τεθεί με το πιο αποτελεσματικό και επίκαιρο τρόπο» είπε χαρακτηριστικά. Ο κ. Βενιζέλος αναγνώρισε ότι το προηγούμενο Eurogroup είχε... γενετικό πρόβλημα καθώς την επομένη δικάζονταν σε γερμανικό δικαστήριο η κύρωση της συνθήκης για το ESM και άρα «η γερμανική κυβέρνηση τελούσε υπό την πίεση αυτής της διαδικασίας».

Το κλίμα για τον κ. Στουρνάρα δεν ήταν και ιδιαίτερα θερμό από πλευράς του κ. Βενιζέλου τουλάχιστον. Με διπλωματικές εκφράσεις αλλά με σαφή υπονοούμενα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε για τον υπουργό Οικονομικών: «Είναι μια χαρά, είναι ειδικός, επιστημονικά είναι έμπειρος έχει την ικανότητα και την γνώση να εφαρμόσει την κυβερνητική πολιτική. Αλλά το κύριο βάρος το έχει ο πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί» είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας πως παρεσχέθησαν «σαφείς και στέρεες οδηγίες» προς τον κ. Στουρνάρα. Όπως διευκρίνισε ο κ. Βενιζέλος «όλοι οι υπουργοί παίρνουν «γραμμή» από τον Πρωθυπουργό και επειδή πρόκειται για κυβέρνηση συνεργασίας παίρνουν και από τους πολιτικούς αρχηγούς».

Παραδέχθηκε μάλιστα ότι η ανάγκη επαναβεβαίωσης της εθνικής στρατηγικής προέκυψε από το μπαράζ δημοσιευμάτων περί διαφοροποίησης, από την αρχική γραμμή. «Τα σχόλια αυτά διαψεύστηκαν από τις αποψινές εξελίξεις» σχολίασε και προειδοποίησε: «Θα συνεχίσω να τοποθετούμαι όποτε προκύπτει θέμα. Το ΠΑΣΟΚ δεν θα είναι έρμαιο πληροφοριών και παραπληροφοριών και ουρά των εξελίξεων».

Κληθείς να σχολιάσει την βιωσιμότητα της κυβέρνησης υποστήριξε ότι «είναι μεγάλη» και πως «πρέπει να εξαντλήσει την θητεία της». Ως προς την παραίτηση του Νίκου Νικολόπουλου είπε πως θα αρκεστεί στα σχόλια του Πρωθυπουργικού γραφείου, ενώ ως προς την φημολογία για παραίτηση της υφυπουργού Υγείας κυρίας Σκοπούλη είπε πως «απ' ότι κατάλαβα θέμα αρμοδιοτήτων στο Υγείας θα αντιμετωπιστεί άμεσα, χωρίς προβλήματα».

Φωτογραφία: Eurokinissi

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ