Αμοιβαίες εξηγήσεις των «τριών» εκτονώνουν την κρίση - iefimerida.gr

Αμοιβαίες εξηγήσεις των «τριών» εκτονώνουν την κρίση

Αμοιβαίες εξηγήσεις των «τριών» εκτονώνουν την κρίση
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ολοκληρώθηκε μετά από μιάμιση ώρα η κρίσιμη σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, στο Μέγαρο Μαξίμου. Βάσει των δηλώσεων τόσο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου, όσο και αυτού της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη, συμπεραίνεται πως εκτονώθηκε η κρίση που φαινόταν να έχει δημιουργηθεί.

Ουσιαστικά ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, με τους προέδρους του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ κατά τη διάρκεια της σύσκεψης επιβεβαίωσαν τη συμφωνία τους ότι θα κάνουν ότι περνά από το χέρι τους για την αναθεώρηση των δυσμενών όρων της δανειακής σύμβασης.

Συγκεκριμένα οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν «σε απόλυτη αμονία» στην εκπόνηση ενός ελληνικού μοντέλου επικαιροποιημένου μεσοπρόθεσμου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής

Ξεκαθάρισαν επίσης ότι εκείνοι θα καθορίζουν την εθνική στρατηγική και ο υπουργός Οικονομικών όπως και οι υπόλοιποι συναρμόδιοι, θα την εφαρμόζουν. Παράλληλα, προετοιμάζουν τις πολιτικο-διπλωματικές κινήσεις που απαιτούνται με επαφές σε κορυφαίο επίπεδο στην Ε.Ε. και στο ΔΝΤ ώστε να τεθούν τα ελληνικά αιτήματα.

Όπως συμφώνησαν, μέχρι το επόμενο Eurogroup στις 20/7 - το οποίο δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη αν θα γίνει με αυτοπρόσωπη παρουσία των υπουργών Οικονομικών στις Βρυξέλλες ή με τηλεδιάσκεψη - και μέχρι την επίσκεψη της Τρόικα στην Αθήνα στις 24/7, η κυβέρνηση πρέπει να έχει στα χέρια της τις εισηγήσεις των συναρμόδιων υπουργείων ώστε να διαμορφώσει το συνολικό πλαίσιο της επαναδιαπραγμάτευσης με όλα τα μέτρα, την επιμήκυνση και την βιωσιμότητα του χρέους.

Επίσης οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί επαναβεβαίωσαν ότι θα κάνουν κύκλο επαφών με τα κέντρα λήψης αποφάσεων είτε όλοι μαζί είτε ο καθένας μόνος του.

Μετά την δυσαρέσκεια που προκάλεσε στο ΠΑΣΟΚ η στάση που κράτησε στο Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, επήλθε η συμφιλίωση των κυβερνητικών εταίρων οι οποίοι επαναβεβαίωσαν τον στόχο που είχε τεθεί στις προγραμματικές συγκλίσεις, δηλαδή την αναθεώρηση του προγράμματος και την επιμήκυνση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής μαζί με ένα πακέτο μέτρων που θα στοχεύουν στην πάταξη της ύφεσης.

Επί της ουσίας η «γραμμή» των τριών πολιτικών αρχηγών είναι πως η Ελλάδα θα κάνει τις διαρθρωτικές αλλαγές, τις αποκρατικοποιήσεις και θα εκτελεί τον προϋπολογισμό «μέχρι του σημείου να μην τροφοδοτούμε
την ύφεση». «Η τρόικα ξέρει πολύ καλά τι σημασία έχει η ύφεση να είναι 7% και όχι 4,5%» έλεγε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ο οποίος έχει κατασταλάξει ότι «δεν υπάρχει κανείς στην Ε.Ε. που να μην αντιλαμβάνεται ότι η ύφεση είναι παραπάνω από τα προϋπολογισθέντα και πως πρέπει να υπάρξει παράταση αλλά υπό δύο προϋποθέσεις: Να βρεθεί ένα κατάλληλο χρηματοδοτικό σχήμα και να υπάρξει διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους».

Παράλληλα αποφασίστηκε ότι η κυβέρνηση θα προτάξει το πλαίσιο των ισοδυνάμων μέτρων στην τρόικα, ώστε να μην υπάρξουν περικοπές στα ειδικά μισθολόγια και επαναλήφθηκε η γραμμή «όχι απολύσεις» στο δημόσιο.

Βενιζέλος: Θα κινηθούμε στο πλαίσιο της προγραμματικής συμφωνίας

Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο κ. Βενιζέλος, ανέφερε πως οι τρεις τους είχαν μια ουσιαστική συζήτηση στρατηγικού χαρακτήρα και ότι συμφώνησαν στο προφανές που δεν είναι άλλο από το ότι θα κινηθούν στο πλαίσιο της προγραμματικής συμφωνίας.

Επίσης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ανέφερε ότι θα κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους για τη βελτίωση της δανειακής σύμβασης. Ως αφετηρία της αναθεώρησης τέθηκε η παράταση της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής.

Τόνισε, επίσης, ότι θα γίνει μια προσπάθεια να πεισθούν οι εταίροι της χώρας ότι η ύφεση είναι μεγαλύτερη από αυτή που είχε αρχικά προβλεφθεί.

Οσον αφορά τον υπουργό Οικονομικών, ο κ. Βενιζέλος, εξήγησε πως τους μετέφερε τις εμπειρίες του από το Eurogroup της προηγούμενης Δευτέρας. «Ο υπουργός έχει εμπειρία και ικανότητα να υλοποιήσει τους όρους της προγραμματικής μας συμφωνία», πρόσθεσε.

Κλείνοντας, τόνισε πως καμία διαπραγμάτευση δεν είναι εύκολη καθώς και ότι περισσότερη σημασία έχει να παρουσιάσει η Ελλάδα τη δική της πρόταση για ένα νέο πρόγραμμα, προωθώντας, ταυτόχρονα, τις διαρθρωτικές αλλαγές, τις ιδιωτικοποιήσεις που θα κάνουν το κράτος πιο μικρό. «Να πείσουμε ότι πρέπει να καταβληθούν εμπροσθοβαρώς οι δόσεις του προγράμματος , για να υπάρξει ρευστό στην αγορά και άρα ανάπτυξη», κατέληξε.

Κουβέλης: Οσοι όψιμα ανακάλυψαν την αναδιαπραγμάτευση να εγκαταλείψουν την πολιτική που υπονομεύει την διαπραγματευτική ικανότητα της χώρας

Από την πλευρά του ο κ. Κουβέλης, ο οποίος βγήκε πρώτος από το Μέγαρο Μαξίμου, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, τόνισε πως η κυβέρνηση εργάζεται για να διεκδικήσει την αναδιαπραγμάτευση για την απαγκίστρωση από τους επαχθείς όρους του Μνημονίου. Ανέφερε, επίσης, ότι αναζητούνται ισοδύναμα μέτρα τα οποία, όμως, θα ανακουφίζουν την κοινωνία.

Οπως και ο κ. Βενιζέλος, έτσι και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ υπογράμμισε πως η προγραμματική τους σύγκλιση παραμένει στο ακέραιο.

Πάντως, ο κ. Κουβέλης, άφησε σαφείς αιχμές εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως «όσοι όψιμα ανακαλύπτουν την επαναδιαπραγμάτευση θα πρέπει να εγκαταλείψουν εκείνη την πολιτική που υπονομεύει τη διαπραγματευτική ικανότητα της χώρας».

«Η αναδιαπραγμάτευση θα γίνει, προωθείται και θα είναι μια σκληρή, επίμονη και επίπονη διαδικασία, η οποία αναμφισβήτητα πρέπει να προωθηθεί . Ο τόπος πρέπει να ζήσει, η κοινωνία πρέπει να σηκωθεί όρθια και η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να πορευθεί χωρίς ταλαντεύσεις προς αυτήν την κατεύθυνση», συνέχισε.

Κεδίκογλου: Σε καλό κλίμα η ενημέρωση των τριών αρχηγών από τον Στουρνάρα

Από την πλευρά το ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου είπε πως η συνάντηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα και η ενημέρωση «από τον υπουργό Οικονομικών για τα αποτελέσματα του Εurogroup επικεντρώθηκε στις βασικές πρωτοβουλίες και προϋποθέσεις, που πρέπει να υπάρξουν για να επιτευχθεί ο κοινός στόχος της επαναδιαπραγμάτευσης».

Παράλληλα τόνισε πως η πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς ζήτηση να πραγματοποιηθεί και νέα συνάντηση στα μέσα της επόμενης εβδομάδας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ