Προβληματισμός στα τρία κόμματα για το αποτέλεσμα του Eurogroup - iefimerida.gr

Προβληματισμός στα τρία κόμματα για το αποτέλεσμα του Eurogroup

Προβληματισμός στα τρία κόμματα για το αποτέλεσμα του Eurogroup
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Προβληματισμός επικρατεί στις τάξεις της κυβέρνησης συνεργασίας μετά την συνεδρίαση του Eurοgroup και του Ecofin και αυτό διότι το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται πλέον να κρατά αποστάσεις λόγω της τακτικής που ακολουθήθηκε στις συνεδριάσεις.

Η Ιπποκράτους διαφωνεί με το γεγονός πως στους εταίρους η Ελλάδα δεν ανέφερε το σημαντικό ζήτημα της επαναδιαπραγμάτευσης, πράγμα που αποτελεί και παράκαμψη βασικών στοιχείων των προεκλογικών εξαγγελιών του ΠΑΣΟΚ.

Η ανησυχία του ΠΑΣΟΚ φαίνεται και από την δήλωση της εκπροσώπου Τύπου του κόμματος, Φώφης Γεννηματά η οποία αναφέρθηκε και στην εισήγηση του Ευάγγελου Βενιζέλου στην Βουλή κατά την συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις.

Η Φώφη Γεννηματά είπε πως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ «παρουσίασε μια ολοκληρωμένη στρατηγική για τη δεύτερη φάση της διαπραγμάτευσης και την αναθεώρηση της δανειακής σύμβασης, που ξεκινά από την εκτίμηση των νέων μακροοικονομικών δεδομένων και την ανάγκη να συμφωνηθεί η παράταση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής κατά τρία, ει δυνατόν και, πάντως, για όχι λιγότερα από δύο, έτη».

Στην Ιπποκράτους τονίζουν πως ένα τέτοιο συμφωνημένο πλαίσιο είναι αναγκαίο προκειμένου να επιτευχθούν από την χώρα μας όλα τα επιμέρους βήματα για το τρέχον, αλλά και για τα επόμενα έτη.

Το πλαίσιο αυτό που έχει δημιουργηθεί καθιστά πολύ σημαντική την συνάντηση που έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη, μεταξύ των τριών πολιτικών αρχηγών των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση αλλά και του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα που θα έχει επιστρέψει από τις Βρυξέλλες.

Στην συνάντηση αυτή πέραν των ενστάσεων που μπορεί να θέσει στους κυβερνητικούς εταίρους ο Ευάγγελος Βενιζέλος, θα γίνει και η πλήρης και επίσημη ενημέρωση από τον κ. Στουρνάρα για την πορεία των συζητήσεων με τους Ευρωπαίους.

Εν τω μεταξύ ο υπουργός Οικονομικών εξέφρασε λίγο πριν τη λήξη του Συμβουλίου Ecofin την ανάγκη να επανέλθει το ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής σε σωστή τροχιά εντός του 2012. Με αυτόν τον τρόπο θα ξεκινήσει στη συνέχεια η συζήτηση για πιθανές τροποποιήσεις και παράταση των δημοσιονομικών στόχων.

Στη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης υπήρξαν πιεστικοί ενώ μέσα στις επόμενες εβδομάδες η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να δρομολογήσει την εφαρμογή μέτρων ισοδύναμων με 3 δισ. ευρώ, εξήγησε ο κ. Στουρνάρας.

Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε εμφατικά στους ομολόγους του, την έκταση της ύφεσης στην Ελλάδα, η οποία, όπως είπε, αποδείχθηκε πολύ μεγαλύτερη από τις προβλέψεις της Τρόικα και με επιπτώσεις στην κοινωνία και την ανεργία. Για τον λόγο αυτό, ο κ. Στουρνάρας δήλωσε στο Eurogroup ότι η Ελλάδα θα προσπαθήσει να πλησιάσει το στόχο του δημοσιονομικού ελλείμματος για το 2012 (14,8 δισ. ευρώ) σε απόλυτους αριθμούς και όχι ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της επιμήκυνσης, ο κ. Στουρνάρας σημείωσε ότι ναι μεν δεν το έθεσε επισήμως στο Eurogroup, ωστόσο εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «όταν έρθει η ώρα θα τεθεί επιτακτικά, γιατί είναι δίκαιο». «Είμαστε στον 5ο χρόνο της ύφεσης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ