O Βενιζέλος κατά των Ταμείων που δεν δέχονται το κούρεμα - iefimerida.gr

O Βενιζέλος κατά των Ταμείων που δεν δέχονται το κούρεμα

Βενιζέλος: Σίγουρος για το PSI - «Θα δώσουμε έμπρακτη απάντηση στις Κασσάνδρες»
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αισιόδοξος για την επιτυχία του PSI και τη μείωση του χρέος στο 120% του ΑΕΠ το 2020, εμφανίστηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, ενώ ταυτόχρονα εξαπέλυσε βολές κατά των διοικήσεων των ασφαλιστικών ταμείων που δεν θα συμμετάσχουν τελικά στο PSI.

Μια ημέρα μετά το bras de fer με τις τράπεζες για τα ομόλογα των ΔΕΚΟ, ο κ. Βενιζέλος δήλωσε χαρακτηριστικά, μιλώντας στον ραδιοφωνικο σταθμό Real Fm: «Θα δώσουμε έμπρακτη απάντηση στις Κασσάνδρες που προσπαθούν να ακυρώσουν κάθε πιθανή λύση όπως το PSI».

«Αν δεν πετύχει το psi τι αξία θα έχουν τα ομόλογά τους;;Μηδενική», είπε αναφερόμενος στα ταμεία που αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στο κούρεμα. Ιδιαίτερα αιχμηρός ήταν για το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ σημειώνοντας ότι δεν είναι δυνατόν, από τη μία να παίρνεις κοινωνικό πόρο και επιχορήγηση και από την άλλη να αρνείσαι, ενώ τόνισε ότι το μήνυμα που στέλνουν οι δημοσιογράφοι δια της απόφασης του ταμείου τους στο εξωτερικό, δεν ωφελεί την εθνική προσπάθεια.

Πρόσθεσε επίσης ότι δεν μπορεί να έχουν την ίδια αντιμετώπιση τα ταμεία που δε συμμετέχουν με εκείνα που μετέχουν, όπως το ΙΚΑ με εκατομμύρια ασφαλισμένους, σημειώνοντας πως ανάμεσα σε εκείνα που αρνήθηκαν είναι και επικουρικά.

Σε ότι αφορά τους μικροεπενδυτές, επανέλαβε για μια ακομη φορά, ότι θα υπάρξει μηχανισμός αναπλήρωσης των απωλειών που θα έχουν λόγω του κουρέματος, μέχρι του ύψος της εγγύησης των καταθέσεων.

Κλείνοντας, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ληφθούν και πρόσθετα μέτρα, εάν υπάρχει κάμψη στα έσοδα του πρώτου τριμήνου.

Ποια Ασφαλιστικά Ταμεία θα συμμετάσχουν στο κούρεμα του χρέους

Τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα του κουρέματος του ελληνικού χρέους αποφάσισαν τα Διοικητικά Συμβούλια επτά ασφαλιστικών Ταμείων και της ΑΕΔΑΚ. Τα Ταμεία αυτά είναι το ΙΚΑ και το Επικουρικό Ταμείο του ΙΚΑ, ο Οργανισμός Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου, (ΟΠΑΔ), ο Οργανισμός Γεωργικών Ασφαλίσεων ΟΓΑ , το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ), το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ), το Ταμείο Ασφάλισης Υπαλλήλων Τραπεζών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας (ΤΑΥΤΕΚΩ) και η Ανώνυμη Εταιρεία Διαχειρίσεως Αμοιβαίων Κεφαλαίων Ασφαλιστικών Οργανισμών (ΑΕΔΑΚ).

Δεν αποδέχθηκαν το κούρεμα των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου που κατέχουν, πέντε συνολικά Ταμεία. Πρόκειται για το Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολουμένων (ΕΤΑΑ), στο οποίο ασφαλίζονται νομικοί, υγειονομικοί κ.λπ., το Ταμείο Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα (ΤΑΠΙΤ), το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Ιδιωτικού Τομέα (ΤΕΑΙΤ), το Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Προσωπικού Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, (ΕΤΑΠ-ΜΜΕ), και το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Πρόνοιας των Απασχολουμένων στα Σώματα Ασφαλείας (ΤΕΑΠΑΣΑ).

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ