Βενιζέλος: Κούρεμα και στα ομόλογα των ΔΕΚΟ, αλλιώς χρήμα τέλος! - iefimerida.gr

Βενιζέλος: Κούρεμα και στα ομόλογα των ΔΕΚΟ, αλλιώς χρήμα τέλος!

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Εάν κάποιος διάβαζε την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών αμέσως μετά από τη συνάντηση με τους τραπεζίτες, θα νόμιζε ότι όλα κύλησαν ομαλά, σε πολύ φιλικό κλίμα κι ότι εν πάση περιπτώσει οι όποιες διαφορές υπήρχαν για τα περιβόητα ομόλογα των ΔΕΚΟ λύθηκαν χωρίς πολλά- πολλά.

Η αλήθεια είναι, όμως, ότι το κλίμα ήταν ιδιαιτέρως ηλεκτρισμένο, καθώς υπήρχε μεγάλος εκνευρισμός και μεταξύ των τραπεζιτών και από τον υπουργό Οικονομικών για τη στάση κάποιων τραπεζιτών.

Όλα ξεκίνησαν από το ότι οι ομολογίες των ΔΕΚΟ, που κατέληξαν στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, εξαιρέθηκαν από τις Ρήτρες Συλλογικής Δράσης -άρα κι από το υποχρεωτικό «κούρεμα»- αφού σύμφωνα με πληροφορίες οι νομικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών διέγνωσαν σοβαρά νομικά κωλύματα για το αντίθετο. Αυτομάτως, λοιπόν, τέθηκε από το υπουργείο το αίτημα προς τις τράπεζες να συμπεριλάβουν εθελοντικά αυτά τα ομόλογα των 5 δισ. ευρώ στη διαδικασία του «κουρέματος», αίτημα που δεν έγινε όμως αποδεκτό από όλες τις διοικήσεις. Είναι, μάλιστα, ενδεικτικό ότι κάποια τράπεζα χαρακτήρισε persona non grata τον εκπρόσωπο του Δημοσίου στη συνεδρίαση του δ.σ. για τη συμμετοχή στο PSI, θεωρώντας ότι υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων!

Οι πληροφορίες λένε ότι ο εκνευρισμός του Ευάγγελου Βενιζέλου χτύπησε «κόκκινο», καθώς θεώρησε ότι αυτό ήταν χτύπημα κάτω από τη μέση σε μια περίοδο όπου η κυβέρνηση καταβάλει έντονες προσπάθειες να πειστούν οι ξένοι ομολογιούχοι και γι' αυτό συγκάλεσε νέα συνάντηση με τους τραπεζίτες, έχοντας... άγριες διαθέσεις. Ανάλογο ήταν, όμως, το κλίμα και στα στρατηγεία των τραπεζών που είχαν ήδη αποδεχθεί το εθελοντικό «κούρεμα» αυτών των ομολόγων, θεωρώντας ότι οι αντίπαλοι δεν τηρούν το fair play, αφού με αυτό τον τρόπο θα περιόριζαν αισθητά τις απώλειες τους άρα θα είχαν πολύ μικρότερη ανάγκη κεφαλαιακής στήριξης από το κρατικό χρήμα και ως εκ τούτου μικρότερη παρουσία του Δημοσίου στο νέο μετοχικό σχήμα.

Στη σύσκεψη που ακολούθησε επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες που ήθελαν τον Ευάγγελο Βενιζέλο αποφασισμένο να χρησιμοποιήσει πολύ σκληρή γλώσσα αλλά και τον πέλεκυ των αποφάσεων που επίκεινται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Κάποιοι λένε, μάλιστα, ότι ο υπουργός Οικονομικών ήταν αποφασισμένος να «κόψει» από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας όσες τράπεζες δεν άλλαζαν στάση ως προς το «κούρεμα» των ομολόγων των ΔΕΚΟ, υποχρεώνοντας τους να αναζητήσουν ζεστό χρήμα σε μια «πεθαμένη» αγορά. Τελικά δεν χρειάστηκε πάνω από μιάμιση ώρα για να πειστούν οι άτακτοι, όπως προκύπτει από την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, η οποία έβαλε τέλος σε ένα από τα πολλά θρίλερ, που όπως φαίνεται θα παίζονται μέχρι τη Πέμπτη οπότε και θα «κλείνει» το PSI.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ