ΕΛ.ΑΣ.: Οι 9 Κούρδοι ίσως ετοίμαζαν επιθέσεις ενόψει επίσκεψης Ερντογάν [εικόνες & βίντεο] - iefimerida.gr

ΕΛ.ΑΣ.: Οι 9 Κούρδοι ίσως ετοίμαζαν επιθέσεις ενόψει επίσκεψης Ερντογάν [εικόνες & βίντεο]

Φωτογραφίες: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το ενδεχόμενο να συνδέονται οι εννέα Κούρδοι με την επίσκεψη του προέδρου της Τουρκίας στην Αθήνα στις 7 και 8 Δεκεμβρίου εξετάζει η ΕΛ.ΑΣ.

Πηγές της αστυνομίας χαρακτηρίζουν ως εξαιρετικά σοβαρή την υπόθεση της σύλληψης των συγκεκριμένων ατόμων που έγινε το πρωί με «ντου» σε τρία σπίτια στις περιοχές του Νέου Κόσμου και της Καλλιθέας.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο οι συλληφθέντες να ετοίμαζαν τρομοκρατικές ενέργειες που να σχετίζονται με την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα. Ωστόσο, προς το παρόν δεν υπάρχουν στοιχεία (σχεδιαγράμματα, σημειώσεις κ.λπ) που να το αποδεικνύουν. Ωστόσο, οι έρευνες συνεχίζονται.

Επιπλέον, στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι στην κατοχή των συλληφθέντων βρέθηκαν μέχρι στιγμής μόνο εκρηκτικά και ένα πιστόλι και όχι βαρύς οπλισμός. Για τον λόγο αυτό εγείρονται υποψίες ότι ίσως να ετοίμαζαν επιθέσεις με εκρηκτικά.

Σε ανακοίνωσή της η ΕΛ.ΑΣ., ενημέρωσε ότι για τα εννέα άτομα που προσήχθησαν σήμερα το πρωί στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία (Δ.Α.Ε.Ε.Β.) σχηματίζεται σχετική δικογραφία.

Επίσης, σε βάρος ενός εκ των ατόμων εκκρεμεί ενεργό εθνικό ένταλμα σύλληψης για υπόθεση, που είχε διαδραματιστεί τον Ιούλιο του 2013, στις Οινούσσες Χίου και μεταξύ των αντικειμένων που έχουν κατασχεθεί μέχρι στιγμής, στο πλαίσιο των ερευνών, περιλαμβάνεται και πιστόλι CZ .

Τόσκας: Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι Τούρκοι ετοίμαζαν χτύπημα

«Δεν υπάρχουν ενδείξεις έως τώρα ότι οι εννέα Τούρκοι συλληφθέντες ετοίμαζαν χτύπημα κατά την επίσκεψη Ερντογάν», δήλωσε στο κεντρικό δελτίο του ΑΝΤ1 ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας.

«Οι έρευνες συνεχίζονται», συμπλήρωσε ο υπουργός, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι «πρέπει και προσπαθούμε να διαλευκάνουμε τι σκοπούς είχαν».

Ο κ. Τόσκας σε ερώτηση για το αν στις επιχειρήσεις η ΕΛ.ΑΣ. συνεργάστηκε με ξένες υπηρεσίες απάντησε: «Δεν υπήρξε καμία συνεργασία. Οι πληροφορίες και οι έρευνες είναι καθαρά θέμα της ΕΛ.ΑΣ., στην οποία δεν ήρθε ούτε ήρθε κάποια πληροφορία από το εξωτερικό». Όσο για το αν οι τουρκικές Αρχές επικοινώνησαν για να μάθουν περισσότερα για την υπόθεση, ο κ. Τόσκας επισήμανε: «Δεν έχουν ζητήσει ενημέρωση οι Τούρκοι».

Ερωτηθείς για την δράση των μελών του «Ρουβίκωνα» και την αντιμετώπιση τους από την πλευρά της Κυβέρνησης, ο κ. Τόσκας απάντησε ότι «η αντιπολίτευση θα έπρεπε να “κοιτάξει” πως αντιμετωπίζουμε τις εγκληματικές οργανώσεις, οι οποίες δημιουργούν προβλήματα στην κοινωνία μας», συμπληρώνοντας ότι «ο Ρουβίκωνας προσπαθεί να “παίξει”, περπατώντας …στα όρια του νόμου. Εμείς δεν μπορούμε να περπατάμε στα όρια του νόμου. Όταν έχουμε στοιχεία, προβαίνουμε σε ότι πρέπει».

Ερωτηθείς για τις καταστροφές στην Περιφέρεια Αττικής και την εισβολή στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ο Αν. Υπουργός Προστασίας του Πολίτη απάντησε στον Νίκο Χατζηνικολάου ότι «οι αστυνομικές αρχές κάνουν ό,τι πρέπει και πολλές φορές μέλη του Ρουβίκωνα έχουν συλληφθεί και οδηγούνται στην Δικαιοσύνη, η οποία παίρνει τις αποφάσεις», υποστηρίζοντας πάντως ότι σε ότι αφορά την Κυβέρνηση, η δράση της ομάδας των αντιεξουσιαστών «δεν μας αρέσει και μας δημιουργεί πρόβλημα».

Η επιχείρηση της Αντιτρομοκρατικής

Υπενθυμίζεται ότι σε μεγάλη επιχείρηση της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, το πρωί της Τρίτης σε τρία σπίτια, σε Νέο Κόσμο και Καλλιθέα έγιναν 9 συλλήψεις, τρεις από κάθε σπίτι. Συγκεκριμένα, οκτώ άνδρες και μια γυναίκα προσχθησαν από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, πρόκειται για εξωτερική τρομοκρατία. Τα άτομα που προσήχθησαν δεν σχετίζονται με τζιχαντιστές, αλλά με τρομοκρατία στην Τουρκία. Συγκεκριμένα, οι προσαχθέντες φαίνεται πως συνδέονται με το Eπαναστατικό Λαϊκό Aπελευθερωτικό Κόμμα-Mέτωπο (Devrimci Halk Kurtuluş Partisi-Cephesi), γνωστό με το ακρωνύμιο DHKP-C.

Είναι όλοι τουρκικής καταγωγής και προσήχθησαν από τρία διαμερίσματα στον Νέο Κόσμο και στην Καλλιθέα. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ο ένας από τους προσαχθέντες καταζητείτο για παρόμοια υπόθεση Τούρκων που είχαν συλληφθεί στην Ελλάδα. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες την ώρα της σύλληψης οι αλλοδαποί αρχισαν να φωνάζουν Κάτω ο Φασισμός.

Το ένα από τα τρία σπίτια στον Νέο Κόσμο:

Στην επιχείρηση συμμετείχαν στελέχη της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας και της ΕΚΑΜ. Το ένα σπίτι, στον Νέο Κόσμο, βρίσκεται στην οδό Δεινοστράτους 78.

Από τα σπίτια που έχουν ελεγχθεί έχουν εντοπιστεί και κατασχεθεί καλώδια και βάζα με άγνωστη ουσία που παραπέμπουν σε κατασκευή εκρηκτικών μηχανισμών, μικρός οπλισμός, laptops, φορητοί σκληροί δίσκοι και usb. Όλα μεταφέρθηκαν για έρευνα στα εγκληματολογικά εργαστήρια.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, οι οκτώ εμπλεκόμενοι στην υπόθεση εντοπίστηκαν από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία έπειτα από πληροφορίες για ύποπτες κινήσεις στην περιοχή και ύστερα από έρευνα συγκεντρώθηκαν τα απαραίτητα στοιχεία που οδήγησαν στη σημερινή επιχείρηση.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Φωτογραφία: Eurokinissi

Για την υπόθεση αναμένεται να ανακοινωθούν λεπτομέρειες μετά την ολοκλήρωση της επιχείρησης.

Υπενθυμίζεται πως τον Δεκέμβριο (πιθανότατα 7-8) αναμένεται να έρθει στην Αθήνα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Δείτε το βίντεο του iefimerida απο το σημείο των ερευνών:

Με ποιες παλιότερες υποθέσεις σχεετίζεται η έρευνα

Από τις έως τώρα πληροφορίες η έρευνα σχετίζεται με μια παλιότερη υπόθεση που είχε εξελιχθεί στη Χίο. Τότε είχε εντοπιστεί σε φουσκωτό σκάφος δύο αντιαρματικοί όλμοι, τέσσερις χειροβομβίδες, δύο πιστόλια, 200 σφαίρες, καθώς και εκρηκτικοί μηχανισμοί.
Συγκεκριμένα στις 30 Ιουλίου 2013 σκάφος του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής ακτοφυλακής, που περιπολούσε προληπτικά για παράνομους μετανάστες εντόπισε μεταξύ Χίου και Οινουσών, ένα ταχύπλοο φουσκωτό σκάφος επτά μέτρων και το προσέγγισε για έλεγχο «ρουτίνας».
Οι επιβάτες του φουσκωτού δεν έκαναν προσπάθεια να διαφύγουν και στον έλεγχο που ακολούθησε, διαπιστώθηκε ότι μετέφεραν δύο αντιαρματικούς όλμους, τέσσερις χειροβομβίδες, δύο πιστόλια, σφαίρες και μεγάλο αριθμό έτοιμων εκρηκτικών μηχανισμών.
Το φουσκωτό οδηγήθηκε στο λιμάνι της Χίου, όπου κατασχέθηκε, ενώ οι επιβάινοντες συνελήφθησαν. Όπως έγινε γνωστό, το ταχύπλοο είχε προορισμό την Τουρκία.

Μετά την πρώτη εξέταση των συλληφθέντων, την υπόθεση ανέλαβε η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, η οποία αυτή την ώρα πραγματοποιεί έρευνες σε σπίτια που σχετίζονται με τους συλληφθέντες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Κόρινθο. Ο ένας από τους Έλληνες, 22 ετών, σπουδαστής στην Σχολή του Εμπορικού Ναυτικού στον Ασπρόπυργο, δήλωσε ότι προσελήφθη με αμοιβή 500 ευρώ για να οδηγήσει το φουσκωτό στην Τουρκία και ότι δεν ήξερε τι μετέφερε.
Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον των αξιωματικών της Αντιτρομοκρατικής συγκεντρώνουν οι δύο Τούρκοι , οι οποίοι είναι γνωστοί στις αρχές για ένοπλη δράση στη χώρα τους, αλλά και ο ένας έλληνας συνεργάτης τους.
Εκτιμάται ότι ο οπλισμός και τα εκρηκτικά προορίζονταν για ενέργειες που είχαν σχεδιαστεί να γίνουν στην Τουρκία.

Στις 28 Ιουνίου 2014 συνελήφθησαν στα Εξάρχεια τρία άτομα κουρδικής καταγωγής. Τα εντάλματα του Εισαγγελέα Μυτιλήνης ο οποίος χειρίστηκε την υπόθεση του φουσκωτού με τα όπλα ανοιχτά της Χίου πριν από ένα χρόνο, διαβιβάστηκαν στην Διεύθυνση Ασφαλείας Αττικής και μετά από έφοδο αστυνομικών, εντοπίσθηκε γυναίκα σε βάρος της οποίας εκκρεμούσε ένταλμα και σε έρευνα στο διαμέρισμα της συνελήφθησαν δύο ακόμα άτομα σε βάρος των οποίων εκκρεμούσαν εντάλματα για την ίδια υπόθεση.
Όλοι οι συλληφθέντες Κουρδικής καταγωγής, θεωρούνται μέλη της οργάνωσης DHKP – C, στελέχη της οποίας είχαν συλληφθεί πριν από μερικούς μήνες στην Αθήνα.

Αυτές είναι οι «γιάφκες» στις οποίες εισέβαλε η Αντιτρομοκρατική

Αυτό είναι το δεύτερο σπίτι στην περιοχή του Νέου Κόσμου, στην οδό Μπαρμπάνου, όπου εισέβαλε το πρωί η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία.

Αυτο ειναι το διαμέρισμα στην Καλλιθέα στο οποίο η αντιτρομοκρατική επίσης εισέβαλε:

Δείτε στο βίντεο του iefimerida τι λένε οι περίοικοι για την επιχείρηση της αντιτρομοκρατικής:

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ