Νέα κυβέρνηση: Ποια είναι τα πρόσωπα κλειδιά & οι αντιδράσεις - iefimerida.gr

Νέα κυβέρνηση: Ποια είναι τα πρόσωπα κλειδιά & οι αντιδράσεις

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου, μετά το χθεσινοβραδυνό ανασχηματισμό, η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης.

Τα φώτα, για διαφορετικούς λόγους, τράβηξαν επάνω τους η νέα υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου και ο νέος υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου, πρόσωπα κλειδιά του χθεσινού ανασχηματισμού.

Εφη Αχτσιόγλου-Θεανώ Φωτίου μια σχέση που δεν προμηνύεται... ανέφελη

Η 31χρονη, πρώην διευθύντρια του γραφείου του Γιώργου Κατρούγκαλου, αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εργασίας και το δύσκολο κομμάτι της διαπραγμάτευσης των εργασιακών και του Ασφαλιστικού με τους δανειστές.

Κάτω από την κυρία Αχτσιόγλου, στο χαρτοφυλάκια που διατήρησε από την προηγούμενη κυβέρνηση, παραμένει ως αναπληρώτρια, αρμόδια για την Κοινωνική Αλληλεγγύη η κυρία Θεανώ Φωτίου. Η σχέση των δύο γυναικών δεν αναμένεται ανέφελη.

Νέα κυβέρνηση: Ποια είναι τα πρόσωπα κλειδιά & οι αντιδράσεις | iefimerida.gr 0

Οι χθεσινές διαρροές ανέφεραν προς στιγμήν ότι υπουργός Εργασίας θα αναλάβει η κυρία Φωτίου κάτι που έκανε την τελευταία να πιστέψει ότι θα καταλάβει τη θέση του απερχόμενου Γιώργου Κατρούγκαλου. Αλλά όταν διαψεύστηκαν οι ελπίδες της, δεν έκρυψε την οργή της.

Όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, μάλιστα, κομματικά στελέχη χτες βράδυ «ασκούσαν έντονη κριτική στον ανασχηματισμό Τσίπρα κυρίως για την τοποθέτηση της επικεφαλής στο υπουργείο Εργασίας κάνοντας λόγο για απουσία σεβασμού προς την Θ. Φωτίου και την Ρ. Αντωνοπούλου ενώ παράλληλα καυτηρίασαν το γεγονός ότι τοποθετήθηκαν άπειροι βουλευτές σε θέσεις κλειδιά όπως η νέα υφυπουργός Οικονομικών κ. Κατερίνα Παπανάτσιου και ο Σωκράτης Φάμελος στην θέση του Αν. Υπουργού Ενέργειας». Αξίζει να σημειωθεί ότι η ίδια η κυρία Φωτίου διαψεύδει το σχετικό δημοσίευμα.

Ο πρώην, πλέον, υπουργός Εργασίας και νυν αναπληρωτής ΥΠΕΞ Γιώργος Κατρούγκαλος, όταν ερωτήθηκε σήμερα αν ήθελε να φύγει από το υπουργείο Εργασίας είπε ότι θεωρεί την πολιτική, υπόθεση προσφοράς και όχι προσωπικών προτιμήσεων και επανέλαβε ότι εάν το βασικό του κριτήριο ήταν τι θα ωφελήσει προσωπικά τον ίδιο, θα είχε μείνει από καιρό στις Βρυξέλλες. Για το εάν νιώθει πικραμένος για τη μετακίνηση του, τόνισε: «Το αντίθετο, φεύγω ιδιαίτερα ευχαριστημένος, γιατί ειμαι περήφανος για το συλλογικό έργο που κάναμε εκεί, τη μεταρρύθμιση και ξέρω ότι ακριβώς επειδή ο πρωθυπουργός εκτίμησε αυτό το έργο μου, αποφάσισε τη μεταφορά μου στο υπουργείο Εξωτερικών», ενώ μεταξύ άλλων είπε για την κυρία Αχτσιόγλου ότι «ουσιαστικά η διαπραγμάτευση συνεχίζεται σαν να είμαι εγώ».

Πυρά από τη ΝΔ για την επιλογή Παπαδημητρίου -Βαρουφάκης Νο 2

Εντωμεταξύ τα πυρά της ΝΔ συγκεντρώνει ο νέος υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου, λόγω των παλαιότερων θέσεων που είχε εκφράσει για την ανάγκη παράλληλου νομίσματος.

Νέα κυβέρνηση: Ποια είναι τα πρόσωπα κλειδιά & οι αντιδράσεις | iefimerida.gr 1

Ο οικονομολόγος, μιλώντας σε παλιότερη συνέντευξή του στην «Αυγή» είχε δηλώσει:

«Η δική μου άποψη είναι ότι η εναλλακτική ενός καλοσχεδιασμένου προγράμματος παράλληλου νομίσματος (δραχμή), αν υιοθετηθεί με ριζικές προδιαγραφές, π.χ. την αξία του έναντι του ευρώ και τη διευθέτηση πληρωμής φόρων με αυτό, μπορεί να γίνει η κινητήρια δύναμη για την ανάπτυξη της χώρας».

Ο ίδιος, σήμερα, όταν ερωτήθηκε από δημοσιογράφους σχετικά, απάντησε: «Οχι βέβαια. Η κυβέρνηση έχει πει ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα», απάντησε.

Ωστόσο, η σημερινή του δήλωση δεν... διέγραψε τις προηγούμενες δίνοντας την αφορμή στη ΝΔ να ασκήσει οξεία κριτική για τη συγκεκριμένη επιλογή Τσίπρα. Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του διευθυντή του γραφείου τύπου της ΝΔ Μακάριου Λαζαρίδη ο οποίος μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «ALPHA 9,89» είπε: «Η Κυβέρνηση απέκτησε τον “Βαρουφάκη νούμερο 2”. Αναφέρομαι στον κ. Παπαδημητρίου, ο οποίος κατά το παρελθόν έχει στηρίξει και την έξοδο της χώρας από το ευρώ, αλλά κυρίως το παράλληλο νόμισμα. Δεν στέκομαι στην επιστημονική του κατάρτιση αλλά στις απόψεις του».

Πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου σχολίαζαν ότι η επιλογή του κ. Παπαδημητρίου έγινε για να δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη με την επιλογή ενός ανθρώπου διεθνούς κύρους, επιστήμονα, ακριβώς πάνω σε αυτό το αντικείμενο, ως επικεφαλής του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, ενώ με την επιλογή του συγκεκριμένου, όπως και με την τοποθέτηση της Λυδίας Κονιόρδου στο υπουργείο Πολιτισμού, εξυπηρετείται και η διεύρυνση με πρόσωπα μη κομματικά, κατάλληλα για τα καθήκοντα που αναλαμβάνουν.

Η συνάντηση Τσίπρα με τους εκπροσώπους της νέας γενιάς

Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε μετά την ορκωμοσία με τα (ηλικιακά) νεότερα μέλη της κυβέρνησης στο Μέγαρο Μαξίμου. Συζήτησαν για τα άμεσα καθήκοντα της κυβέρνησης και ειδικότερα για τα χαρτοφυλάκιά τους.

Νέα κυβέρνηση: Ποια είναι τα πρόσωπα κλειδιά & οι αντιδράσεις | iefimerida.gr 2

Αναφερόμενος στις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουν, ο Πρωθυπουργός ανέφερε: «Προχωρήστε με θάρρος στην ανάληψη των καθηκόντων σας. Η κοινωνία περιμένει να κομίσετε το νέο, όχι μόνο με την ηλικία σας, αλλά και με την πρακτική σας στην άσκηση της διακυβέρνησης».

Το μήνυμα Τσίπρα για όσου έμειναν εκτός και η απογοήτευση όσων κόπηκαν

Ο πρωθυπουργός σε δήλωσή του, αναφερόμενος σε όσους αποχώρησαν από το υπουργικό σχήμα, είπε:

«Έγιναν οι απαραίτητες τομές και επιλογές στο κυβερνητικό σχήμα, υπάρχει το στοιχείο της ανανέωσης και ηλικιακά και σε πρόσωπα και σε δομές. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλες και όλους όσοι τίμησαν την κυβέρνησή μου και δεν βρίσκονται σήμερα στην ορκωμοσία, όχι γιατί απέτυχαν, αλλά γιατί επιλέχτηκαν απαραίτητες τομές και αλλαγές. 'Αλλωστε, το έχουμε δηλώσει αυτό από την πρώτη στιγμή, ο καθένας από όποιο μετερίζι δουλεύει για το συλλογικό καλό».

Πρόβλημα συμπεριφοράς με Φίλη

Εκτός του υπουργικού συμβουλίου έμεινε έπειτα από τον ανασχηματισμό ο Νίκος Φίλης με το παρασκήνιο της εξόδου όπως φαίνεται να είναι πλούσιο.

Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους η συζήτηση για την τοποθέτησή του σε άλλο υπουργείο διήρκεσε αρκετές ώρες, ενώ ο Πρωθυπουργός επικοινώνησε ο ίδιος χθες με τον Νίκο Φίλη που βρισκόταν στην Κρήτη για να του ζητήσει να αποχωρήσει από το υπουργείο Παιδείας. Ο Πρωθυπουργός φέρεται μάλιστα να του πρότεινε όχι ένα αλλά τρία υπουργεία, το Πολιτισμού, το Εσωτερικών και το Εργασίας με τον κ. Φίλη να απαντά αρνητικά σε όλες τις προτάσεις και να τονίζει ότι είτε θα παραμείνει στο υπουργείο του είτε θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, βέτο στον κ. Φίλη είχε θέσει και ο Πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος, ο οποίος επικοινωνούσε τηλεφωνικά με τον Πρωθυπουργό από την Ινδονησία όπου βρισκόταν.

Ωστόσο, κατά πληροφορίες η αιτία ήταν βαθύτερη. Καλά πληροφορημένη πηγή σημειώνει ότι το θέμα με τον πρώην υπουργό Παιδείας ήταν πρόβλημα συμπεριφοράς. Δεν είναι εξάλλου τυχαίο ότι του έγινε αντιπρόταση την οποία έσπευσε να αρνηθεί.

Η δυσαρέσκεια εξάλλου πολλών κυβερνητικών στελεχών με τον Νίκο Φίλη πολύ λίγο σχετίζεται με τη στάση του απέναντι στον Αρχιεπίσκοπο, τονίζει η ίδια πηγή.

Η Χρυσοβελώνη δεν ευχαρίστησε τον Καμμένο

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Μαρίνα Χρυσοβελώνη οργίστηκε επειδή εκλήθη να εγκαταλείψει τη θέση της στην κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι 4 επιπλέον στελέχη των ΑΝΕΛ τοποθετήθηκαν στο κυβερνητικό σχήμα με τον ανασχηματισμό.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η κ. Χρυσοβελώνη ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για την εμπιστοσύνη που έδειξε στο πρόσωπό της καθώς και τους συνεργάτες της στο υπουργείο Μεταφορών, αλλά δεν ευχαρίστησε τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ Πάνο Καμμένο.

Απογοητευμένος ο Μάρδας που είδε την έξοδο

Μέσω Facebook ευχαρίστησε τους συνεργάτες του ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Μάρδας, απογοητευμένος γιατί ο πρωθυπουργός δεν είχε κανένα υπουργείο γι'αυτόν, στον ανασχηματισμό. Αφού παρέθεσε τα όσα έκανε ενάμιση χρόνο ως αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ αρχικά και αναπληρωτής ΥΠΕΞ ακολούθως ο κ. Μάρδας έγραψε «...και συνεχίζουμε από τα βουλευτικά έδρανα την προσπάθεια έως το τέλος...».

Η αντιδράσεις των κομμάτων

  • ΝΔ: «Ανασχηματισμός ανακύκλωσης της αποτυχημένης Κυβέρνησης»

«Μετά από πολλή προσπάθεια ο κ. Τσίπρας έκανε έναν ανασχηματισμό ανακύκλωσης των ίδιων φθαρμένων προσώπων της αποτυχημένης Κυβέρνησής του. Δημιούργησε δε και ορισμένα υπουργεία για να βολέψει τους κολλητούς του.Για την Ελλάδα και τους πολίτες, δεν υπάρχει καμμία προοπτική απ’ αυτήν την επικίνδυνη Κυβέρνηση. Η ανάγκη πολιτικής αλλαγής γίνεται ακόμη πιο ισχυρή».

  • ΠΑΣΟΚ: +3 ΑΝΕΛ στην Κυβέρνηση. Να τους χαίρεστε εκεί στην δήθεν Αριστερά

Την παρουσία των στελεχών των Ανεξάρτητων Ελλήνων στην κυβέρνηση, μετά από τον ανασχηματισμό σχολίασε ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ Παύλος Χρηστίδης.

«+3 ΑΝΕΛ στην Κυβέρνηση. Να τους χαίρεστε εκεί στην δήθεν Αριστερά», έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ.

  • ΚΚΕ: Στόχος ένα σχήμα που θα υλοποιεί μέχρι κεραίας τις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις

Ο γγ του κόμματος Δημήτρης Κουτσούμπας σήμερα δήλωσε ότι «οι κυβερνητικοί ανασχηματισμοί και ο συγκεκριμένος δε θα δώσουν καμία λύση σε κανένα πρόβλημα, πέρα από μια επικοινωνιακή τακτική της κυβέρνησης που προσπαθεί να βελτιώσει το προφίλ της, το οποίο έχει πληγεί βάναυσα εξαιτίας των αντιλαϊκών πολιτικών της και των μέτρων που παίρνει για τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τη νεολαία, τις λαϊκές οικογένειες». Και συμπλήρωσε πως «αυτό το κυβερνητικό σχήμα θα συνεχίσει στην ίδια κατεύθυνση υλοποίησης του 3ου μνημονίου και όλων των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων. Νέα μέτρα έρχονται χωρίς να σημαίνει ότι θα αποφύγουμε και το 4ο μνημόνιο...».

  • Ποτάμι: O Τσίπρας έχει χρέη

Η κοινωνία δεν θέλει περισσότερα υπουργεία και υφυπουργεία. Η κοινωνία θέλει λύσεις, απαντήσεις, αποτελέσματα. Η χώρα δε θέλει λαϊκιστές, ερασιτέχνες και κομματικούς υπαλλήλους. Ο κ.Τσίπρας όμως δεν ξέρει άλλο δρόμο. Και έχει χρέη στους ΑΝΕΛ, στην εκκλησία, στο παλιό σύστημα, στους κομματικούς του βαρόνους. Έρμη Ελλάς.

  • Ένωση Κεντρώων: Eυχόμαστε στην κυβέρνηση να βρει ένα φιλολαϊκό βηματισμό

Ο πρόεδρος της ΕΚ Βασίλης Λεβέντης σε δηλωσή του από την Κρήτη είπε: «Και ο Ιησούς Χριστός να κατέβει, δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα με τον ανασχηματισμό» και επισήμανε ότι «ενώ σχηματίσθηκε μια καινούργια κυβέρνηση και θα έπρεπε να υπάρχει ελπίδα και αισιοδοξία, αυτή την αισιοδοξία δεν την βλέπω και φοβάμαι πως σε μια βδομάδα θα είμαστε πάλι στην ίδια κατάσταση».

  • ΔΗΜΑΡ: Η εθνικολαικιστική στροφή συνεχίζεται με τις ευλογίες της εκκλησίας

«O ανασχηματισμός της κυβέρνησης ήταν μια ακόμη άσκηση εσωκομματικών ισορροπιών και αναβάθμισης της συνεργασίας με τους "συντρόφους" από τους ΑΝΕΛ» αναφέρει σε ανακοίνωση της η ΔΗΜΑΡ.

«Η εθνικολαικιστική στροφή συνεχίζεται με τις «ευλογίες της εκκλησίας». Ο ανασχηματισμός δεν ήταν δομικός, ούτε με λιγότερα πρόσωπα και υπουργεία. Για μια ακόμη φορά οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού αποδείχτηκαν αυταπάτες»καταλήγει η ανακοίνωση.

Τα σχόλια του ξένου Τύπου

Τον ανασχηματισμό σχολίασαν και διεθνή ΜΜΕ.

Mε τoν ανασχηματισμό ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλεξης Τσίπρας θέλει προφανώς να αυξήσει τα περιθώρια πολιτικών ελιγμών, γράφει το Spiegel online και συμπληρώνει: Προκειμένου να καταδείξει τη βούλησή του για μεταρρυθμίσεις, ο Τσίπρας αντικατέστησε πολλούς υπουργούς οι οποίοι αντιδρούσαν στις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις, ενώ αναφέρεται συγκεκριμένα στη μετακίνηση του Πάνου Σκουρλέτη και την έξοδο του Θοδωρή Δρίτσα γράφοντας ότι λαι οι δύο είχαν τορπιλίσει την ιδιωτικοποίηση κρατικών επιχειρήσεων.

Στο ίδιο κλίμα και το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων το οποίο σημειώνει ότι ο πρωθυπουργός έδιωξε όσους αντιδρούσαν στις αποκρατικοποιήσεις (διαβάστε αναλυτικά εδώ).

Στο ίδιο κλίμα και η ελβετική Neue Zuericher Zeitung (NZZ) η οποία εκτιμά ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός ανασχημάτισε την κυβέρνησή τoυ διότι θέλει να επιταχύνει τις συμπεφωνημένες με τους δανειστές μεταρρυθμίσεις.

Η γερμανική Bild από την άλλη σημειώνει ότι ο Αλέξης Τσίπρας σχημάτισε κυβέρνηση αμερικανικής επιρροής, επισημαίνοντας την τοποθέτηση του κ. Παπαδημητρίου στο υπ. Οικονομίας σε έναν ανασχηματισμό που γίνεται λίγο πριν την επίσκεψη Ομπάμα στην Αθήνα (διαβάστε αναλυτικά εδώ).

Τέλος, οι New York Times σχολίαζαν ότι ο Τσίπρας έκανε ανασχηματισμό για να καλμάρει τους δανειστές, σημειώνοντας πως άλλαξε το υπουργικό συμβούλιο, αφήνοντας εκτός τους υπουργούς που είχαν αντιρρήσεις για τις οικονομικές αλλαγές και τα μέτρα λιτότητας που απαιτούν οι δανειστές (διαβάστε αναλυτικά εδώ).

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ανασχηματισμός Αλέξης Τσίπρας
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ