Ποιος είναι ο Κώστας Γιαννίκος - iefimerida.gr

Ποιος είναι ο Κώστας Γιαννίκος

Alter
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η σύλληψη του Κώστα Γιαννίκου για χρέη προς το ελληνικό δημόσιο δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία στους κύκλους των ελληνικών ΜΜΕ καθώς ήταν γνωστό εδώ και καιρό το οικονομικό πρόβλημα που αντιμετώπιζε, ωστόσο ήταν η ατυχής κατάληξη μιας φρενήρους πορείας που ξεκίνησε απο ένα δισκάδικο στα Εξάρχεια.

Πριν φτάσει στο Alter και στην εκδοτική εταιρεία Modern Times για χρέη ΦΠΑ της οποίας συνελήφθη σήμερα, o Κώστας Γιαννίκος θήτευσε στα μεγαλύτερα ελληνικά κανάλια, σε θέσεις κλειδιά, μαθαίνοντας τις λεπτομέρειες και τις ιδιαίτερες δυσκολίες της λειτουργίας τους σε κάθε τομέα είτε τη διαμόρφωση του πρόγραμματος είτε στη διαφήμιση είτε στην ειδησεογραφία. Παράλληλα, έχτισε μέσα σε λίγα χρόνια έναν οικονομικό κολοσσό αφού βρέθηκε ιδιοκτήτης των σημαντικότερων δισκογραφικών εταιρειών της χώρας, ραδιοφωνικών σταθμών, πολλών θεάτρων της Αθήνας, μιας οικονομικής εφημερίδας, ενώ ελέγχει και εκδοτική εταιρεία που εκδίδει γνωστά περιοδικά και βιβλία.

Η επαγγελματική πορεία του Κώστα Γιαννίκου ξεκίνησε από ένα δισκάδικο που διατηρούσε στα Εξάρχεια στα τέλη της δεκαετίας του 1970 και στις αρχές της δεκαετίας του 1980. Η πρώτη σημαντική θέση του κ. Γιαννίκου σε ελληνικό κανάλι ήταν στο MEGA όπου διετέλεσε διευθυντής προγράμματος. Από εκεί μεταπήδησε στον ΣΚΑΙ ως γενικός διευθυντής και στη συνέχεια στο STAR με την ίδια θέση.

Στο Alter πήγε κατόπιν πρόσκλησης του Γιώργου Κουρή όπου ανέλαβε διευθύνων σύμβουλος ενώ ταυτόχρονα απέκτησε και το 25% των μετοχών. Ουσιαστικά, όλα αυτά τα χρόνια ο κ. Γιαννίκος διοικούσε το κανάλι εν λευκώ, όπως άλλωστε δήλωσε πρόσφατα η οικογένεια Κουρή. Παράλληλα με τις δραστηριότητές στους τηλεοπτικούς σταθμούς, ο κ. Γιαννίκος μπήκε στις εκδόσεις με την εταιρεία "Μοντέρνοι Καιροί" (Modern Times), που εκδίδει βιβλία, τηλεοπτικά (Tivo και Avanti) και παιδικά περιοδικά, ενώ είναι και εκδότης της εφημερίδας «Ο Κόσμος του Επενδυτή».

Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια ο μεγαλομέτοχος του Alter ασχολούνταν και με τις θεατρικές επιχειρήσεις, και έχει στην ιδιοκτησία του ή εκμεταλλεύεται αρκετές θεατρικές αίθουσες της Αθήνας. Συγκεκριμένα, μέσω της εταιρίας “Ελληνική Θεαμάτων” ελέγχει τα θέατρα Παλλάς και Μικρό Παλλάς, Κιβωτός, Εμπορικόν, Πειραιώς 131, Αποθήκη, Δημήτρης Χορν και Πόρτα.

Ο κατάλογος των εταιρειών του κ. Γιαννίκου δεν τελειώνει εκεί. Εκτός από τα παραπάνω, του ανήκουν οι ραδιοφωνικοί σταθμοί John Greek, Captain Jack και Oasis, ενώ εκδίδει και τα μουσικά περιοδικά “Δίφωνο” και “Ποπ και Ροκ”. Επιπλέον, ο Κώστας Γιαννίκος είναι ιδρυτής και ιδιοκτήτης της δισκογραφικής εταιρίας Legend, στο δυναμικό της οποίας ανήκουν μεγάλα ονόματα του έντεχνου και λαϊκού τραγουδιού (Μίκης Θεοδωράκης, Διονύσης Σαββόπουλος, Θάνος Μικρούτσικος, Μαρία Φαραντούρη, Μανώλης Μητσιάς, Ελένη Βιτάλη, Ορφέας Περίδης, Διονύσης Τσακνής, κ.α.), αλλά και τραγουδιστές που ξεπήδησαν από τα Παρατράγουδα της Αννίτας Πάνια. Στον δισκογραφικό του όμιλο ανήκουν επίσης οι εταιρίες Lyra, MBI, Κίνησις, Eros, Σονόρα και μόλις πρόσφατα η Πάνιβαρ.

Στον κατάλογο των παραπάνω δισκογραφικών εταιριών περιλαμβάνεται μεγάλο μέρος της σύγχρονης Ιστορίας του ελληνικού τραγουδιού. Για παράδειγμα στην Lyra υπάρχουν παλιότερα έργα του Χατζιδάκι, του Σαββόπουλου, του Θεοδωράκη, πάρα πολύ έντεχνο και σχεδόν όλο το “Νέο Κύμα”. H MBI έχει Στέλιο Καζαντζίδη, Μανώλη Αγγελόπουλο καθώς και πολλούς ακόμα ερμηνευτές του λαϊκού τραγουδιού της δεκαετίας του ’70.

Όσοι ξέρουν τον Κώστα Γιαννίκο μιλούν για έναν άνθρωπο χαρισματικό, με ιδιαίτερη μόρφωση και φιλόμουσο, αφού διαθέτει μια τεράστια συλλογή με δίσκους όλων των ειδών, απόκτημα που προφανώς έχει από την εποχή του δισκάδικου στα Εξάρχεια. Το ιδιαίτερο ταλέντο του κ. Γιαννίκου φαίνεται πως είναι η πώληση. Τόσο στο Star όσο και στο Alter, ο κ. Γιαννίκος είχε προπωλήσει τον διαφημιστικό χρόνο με αποτέλεσμα, όταν το Alter άρχισε να παραπαίει, να δημιουργηθεί τεράστιο πρόβλημα στην διαφημιστική αγορά, ενώ για μήνες οι εργαζόμενοι στο κανάλι παραμένουν απλήρωτοι.

Τελικά, η πορεία του Κώστα Γιαννίκου κατέληξε στη σημερινή σύλληψή του. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο οικονομικος εισαγγελέας παρήγγειλε την σύλληψη του για χρέη ΦΠΑ ύψους 1,2 εκ. ευρώ της εκδοτικής εταιρείας Μοντέρνοι Καιροί...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ