Αλαλούμ με την εργασιακή εφεδρεία καθώς 40 φορείς να αρνούνται να δώσουν στοιχεία - iefimerida.gr

Αλαλούμ με την εργασιακή εφεδρεία καθώς 40 φορείς να αρνούνται να δώσουν στοιχεία

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε φιάσκο τείνει να εξελιχθεί η εφαρμογή του μέτρου της εργασιακής εφεδρείας καθώς παρήλθε χτες η προθεσμία που είχε δώσει το υπουργείο Οικονομικών στους 151 φορείς και οργανισμούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα και μόνο οι 90 από αυτούς έδωσαν έστω κάποια απάντηση. Οι υπόλοιποι τήρησαν σιγή ιχθύος.

Συγκεκριμένα, η εγκύκλιος που είχε αποστείλει η ειδική γραμματεία του υπουργείο έδινε προθεσμία ως τις 26 Σεπτεμβρίου, δηλαδή ως χτες, στους 151 φορείς και οργανισμούς να απαντήσουν με αναλυτικά στοιχεία για τον πλεονάζον προσωπικό τους. Μόνο 90 φορείς απάντησαν και μάλιστα κανείς από αυτούς δεν έστειλε αναλυτικά στοιχεία.

Πλέον, το μέτρο της εργασιακής εφεδρείας, με το οποίο η κυβέρνηση θεωρούσε ότι θα μείωνε το δημόσιο κατά 30.000 υπαλλήλους μέσα στο 2011, βρίσκεται σε δύσκολη καμπή και πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι το υπουργείο θα δώσει παράταση, ίσως και ένα μήνα.

Υπενθυμίζεται ότι οι διοικήσεις αρκετών φορέων είχαν επισημάνει εξ αρχής ότι δεν τους αφορά η ρύθμιση για την εργασιακή εφεδρεία και δεν υποχρεούνται να δώσουν στοιχεία για το προσωπικό τους καθώς δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό (έχουν ίδια έσοδα). Περίπου 40 από τους 151 φορείς θεώρησαν ότι εμπίπτουν σε αυτήν την κατηγορία.

Μάλιστα υπήρξαν περιπτώσεις φορέων (ΟΣΚ, ΙΓΜΕ) που απάντησαν μεν στην εγκύκλιο αλλά τόνισαν ότι δεν έχουν πλεονάζον προσωπικό καθώς έχουν λιγότερους δημοσίους υπαλλήλους από τις προβλεπόμενες οργανικές θέσεις! Το αλαλούμ της εφεδρείας όμως δεν τελειώνει εδώ καθώς αρκετοί φορείς απάντησαν με... ερωτήσεις για τη διαδικασία και ζητώντας να λάβουν παράταση.

Τελικά, από τους 151 φορείς υπήρξαν 50 οι οποίοι απάντησαν με στοιχεία. Τι στοιχεία; Έδωσαν απλώς λίστες με το σύνολο του προσωπικού τους! Και όλα αυτά τη στιγμή που το μέτρο της εφεδρείας είναι ουσιαστικά έωλο νομικά, καθώς δεν υπάρχει το απαραίτητο νομικό πλαίσιο, και στην κυβέρνηση φοβούνται το ενδεχόμενο προσφυγών. Γι' αυτό είναι πιθανό η κυβέρνηση να δώσει παράταση στην εφαρμογή της εργασιακής εφεδρείας μέχρι να ψηφιστεί η νομοθετική ρύθμιση για τα κριτήρια επιλογής, τα οποία παρουσίασε το iefimerida.gr χτες.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ