Την Τετάρτη η επιστροφή της Τρόικα στην Αθήνα; - iefimerida.gr

Την Τετάρτη η επιστροφή της Τρόικα στην Αθήνα;

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Oι επιθεωρητές της Τρόικα αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα την Τετάρτη, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. Οι εκπρόσωποι της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ θα επιστρέψουν πιθανότατα αύριοστην Αθήνα προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας και να δοθεί το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της έκτης δόσης του δανείου των 110 δισ. ευρώ.

Παρόλαυτά η δυσπιστία Ευρωπαίων και ΔΝΤ όχι μόνο για το εάν και πότε θα εφαρμοστούν τα νέα μέτρα αλλά και για το εάν μπορούν να αποδώσουν αυτά που υπολογίζει η ελληνική πλευρά παραμένει. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Βενιζέλος στην Ουάσινγκτον, τα νέα μέτρα- ενισχυμένα με την αναδρομική ισχύ των αλλαγών που έρχονται στο πλαίσιο των φοροαπαλλαγών- μπορούν να αποδώσουν όσο και το 3% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 6,6 δισ ευρώ.

Ωστόσο, οι ελεγκτές της Τρόικα έχουν κάθε λόγο να αμφισβητούν την εκτιμώμενη απόδοση του μέτρου της εργασιακής εφεδρείας, με δεδομένο ότι παρά τις δεσμευτικές προθεσμίες που είχαν τεθεί στους 151 φορείς του Δημοσίου για κοινοποίηση του πρώτου καταλόγου πλεονάζοντος προσωπικού, ανταποκρίθηκαν λιγότεροι από 100 και μάλιστα με απλούς καταλόγους προσωπικού, χωρίς να διαχωρίζουν τους υπαλλήλους που μπορούν να τεθούν σε εφεδρεία με βάση τα συγκεκριμένα κριτήρια που έχουν τεθεί. Συν τοις άλλοις, πυκνό σκοτάδι κρύβει ακόμα τις κυβερνητικές προθέσεις όσον αφορά στην εργασιακή εφεδρεία στο στενό δημόσιο τομέα, απ' όπου έχουν υπολογιστεί 10.000 εργαζόμενοι.

Οι ανησυχίες των ελεγκτών της Τρόικα αφορούν και στο Μισθολόγιο, καθώς πέρα από τη μεγάλη καθυστέρηση, που πιθανώς θα περιορίσει το φετινό δημοσιονομικό όφελος, φοβούνται ότι οι ενδοκυβερνητικές έριδες αλλά και οι πιέσεις διαφόρων ομοσπονδιών, μπορεί να οδηγήσει σε πολλές εξαιρέσεις από το... παράθυρο, με αποτέλεσμα το συνολικό αποτέλεσμα να μην είναι το αναμενόμενο.

Όσον αφορά, δε, στο Νέο Τέλος Ακινήτων, από το οποίο το υπουργείο Οικονομικών επιμένει ότι μπορεί να αντλήσει περίπου 2,5 δισ ευρώ, οι ανησυχίες των ελεγκτών αντί να περιορίζονται, εντείνονται. Δεν είναι μόνο η ένσταση τους για το πόσοι καταναλωτές τελικά θα πληρώσουν το Τέλος και για τα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει η στάση των συνδικαλιστών της ΔΕΗ, είναι κυρίως ότι φοβούνται "βροχή" προσφυγών στη Δικαιοσύνη, όπως ακριβώς έγινε με τις έκτακτες εισφορές, η κατάληξη των οποίων δεν μπορεί να είναι παράμετρος για την ομαλή εκτέλεση του Προγράμματος, τουλάχιστον σύμφωνα με τη Τρόικα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ