Φοροαπαλλαγές τέλος - Κόβονται αναδρομικά από το 2011 - iefimerida.gr

Φοροαπαλλαγές τέλος - Κόβονται αναδρομικά από το 2011

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Νέο φορολογικό αιφνιδιασμό ετοιμάζει σε χιλιάδες ή μάλλον δεκάδες χιλιάδες φορολογούμενους, το υπουργείο Οικονομικών, καθώς όπως προκύπτει από την ενημέρωση που έκανε ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, στο Διεθνές Ινστιτούτο Τραπεζών, οι δυσάρεστες εκπλήξεις που κρύβει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, αναφορικά με τις φοροαπαλλαγές, δεν θα ισχύσουν από 1/1/2012 αλλά από 1/1/2011, δηλαδή αναδρομικά στα φετινά εισοδήματα!!!

Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Πολύ απλά πως όποιες δαπάνες είχαν φέτος οι φορολογούμενοι για τόκους στεγαστικών δανείων, για δίδακτρα, για ενοίκια, για ασφάλιστρα ζωής, θα αντιμετωπιστούν με διαφορετικό τρόπο στην εκκαθάριση των εισοδημάτων που θα γίνει το 2012, με αποτέλεσμα δεκάδες χιλιάδες από αυτούς είτε να έχουν πολύ μικρότερο όφελος είτε να χάσουν τελείως τις φοροαπαλλαγές τους!

Είναι ενδεικτικό των άγριων διαθέσεων του υπουργείου Οικονομικών, ότι από το συγκεκριμένο μέτρο προσδοκά 1,4- 1,5 δισ ευρώ, κάτι που σημαίνει πρακτικά ότι ο πήχης των εισοδημάτων, πάνω από τα οποία θα χάνονται οι φοροαπαλλαγές, θα τεθεί χαμηλά, ενδεχομένως κάτω από τις 40.000 ευρώ.

Στη πραγματικότητα με τις αλλαγές που δρομολογούνται στις φοροαπαλλαγές, το οικονομικό επιτελείο αιφνιδιάζει για δεύτερη φορά τους φορολογούμενους, καθώς μόλις τον Ιούλιο με τον Εφαρμοστικό Νόμο είχε γίνει το απόλυτο... κόλπο, όταν όλες οι εκπτώσεις εισοδήματος έγιναν εκπτώσεις φόρου, με "ψαλίδισμα" του σχετικού συντελεστή στο μισό (10% αντί 20%) για εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ και με... κερασάκι στη τούρτα την αναδρομική ισχύ αυτών των αλλαγών από τη 1η Ιανουαρίου.

Αυτός ο φορολογικός αιφνιδιασμός είχε ως βασικό... θύμα όσους είχαν συνάψει στεγαστικό δάνειο πρώτης κατοικίας προ του 2000, καθώς ενώ είχαν σημαντική ελάφρυνση, με δεδομένο ότι αφαιρείτο από το εισόδημα τους το σύνολο των τόκων, βρέθηκαν ξαφνικά με πολύ μικρότερο ελάφρυνση. Η βίαιη ανατροπή δεκάδων χιλιάδων οικογενειακών προϋπολογισμών θα ολοκληρωθεί με τις αλλαγές που έρχονται και θα έχουν ψηφιστεί εντός του Οκτωβρίου.

Με βάση τα νεώτερα δεδομένα, το 2012 θα είναι πολύ δύσκολη φορολογική χρονιά. Το πρώτο σοκ θα υποστούν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι από τη περαιτέρω μείωση του αφορολογήτου στις 5.000 ευρώ, που θα έχει ως αποτέλεσμα τις πολύ μεγαλύτερες κρατήσεις. Το δεύτερο σοκ θα έρθει κατά την εκκαθάριση των φετινών εισοδημάτων, για τα οποία θα ισχύσουν όλες οι επώδυνες αλλαγές στις φοροαπαλλαγές. Κι όλα αυτά ενώ θα "τρέχουν" παράλληλα και το Νέο Τέλος Ακινήτων αλλά και η αποκαλούμενη Έκτακτη Εισφορά με βάση υπολογισμού τις 5.000 ευρώ...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ