Ασφυξία για δημοσίους υπαλλήλους, συνταξιούχους, επαγγελματίες - iefimerida.gr

Ασφυξία για δημοσίους υπαλλήλους, συνταξιούχους, επαγγελματίες

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μια τεράστια «μαύρη τρύπα» ύψους 4,5 δισ. ευρώ προβλέπει το ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία το 2012, σύμφωνα με έκθεσή του στην οποία γίνεται λόγος για 120 δραματικές παρεμβάσεις που πρέπει να προωθήσει η κυβέρνηση το 2013 και το 2014, και γι' αυτό στη χτεσινή τηλεδιάσκεψη του Ευάγγελου Βενιζέλου με την Τρόικα συμφωνήθηκαν μέτρα-σοκ που αφορούν και αυτά τα δύο έτη.

Όπως αποκάλυψε η χτεσινοβραδυνή ανακοίνωση από το υπουργείο Οικονομικών, στη διαπραγμάτευση δεν συζητήθηκαν μόνο τα πρόσθετα μέτρα για το 2011 και ο προϋπολογισμός του 2012, αλλά και τα νέα μέτρα που καλείται να πάρει η Ελλάδα το 2013 και το 2014.

Μάλιστα, η κυβέρνηση δεν έχει εγκαταλείψει τη λύση των νέων εισπρακτικών μέτρων, παρά τις διαβεβαιώσεις ότι στο εξής η έμφαση θα δοθεί στις περικοπές των δαπανών, δηλαδή μειώσεις μισθών και συντάξεων. Συγκεκριμένα, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα έπεσαν οι εξής προτάσεις, στις οποίες υπήρξε κατ' αρχήν συμφωνία:

  • Αμεση εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου, με δραστικές περικοπές μισθών που θα αγγίξουν σε ορισμένες περιπτώσεις το 40% ακόμα και στο 50% για υψηλόμισθους υπαλλήλους.
  • Νέα εισφορά στις συντάξεις άνω των 800 ευρώ, που θα κυμαίνεται από 2% έως 20%
  • Mειώσεις επικουρικών συντάξεων, που θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Νοεμβρίου
  • Παράταση του τέλους ακίνητης περιουσίας που θα πληρώνεται μέσω ΔΕΗ ως και το 2014 αντί του 2012.
  • Δραστική μείωση του αφορολόγητου από τις 8.000 ευρώ σήμερα στις 4.000-5.000,
  • Άμεση εργασιακή εφεδρεία για 20.000 με 25.000 δημοσίους υπαλλήλους οι οποία για 12 μήνες θα πληρώνονται με το 60% του μισθού τους και μετά θα απολύονται. Άλλοι 150.000 υπάλληλοι αναμένεται να μπουν στο Γολγοθά της εφεδρείας τα επόμενα τρία χρόνια.
  • Εξίσωση Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα πετρέλαια θέρμανσης-κίνησης.

Εκτός από αυτά, υπό συζήτηση είναι και η επιβολή πλαφόν στις συντάξεις στο όριο των 1500-1700 ευρώ καθώς και η αναστολή καταβολής συντάξεων στους συνταξιούχους κάτω των 55 ετών, που ζητά η Τρόικα.

Όπως έχουμε αναφέρει ήδη, η χτεσινή δεύτερη τηλεδιάσκεψη του υπουργού Οικονομικών με τους τεχνοκράτες της Τρόικα κατέληξε σε συμφωνία και όπως όλα δείχνουν η Τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα. Στο μεσοδιάστημα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα συναντηθεί με την Τρόικα και την Κριστίν Λαγκάρντ στην Ουάσινγκτον το ερχόμενο σαββατοκύριακο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ