Θρήνος και οργή στη Μύκονο για το θάνατο του 10χρονου -Οι ευθύνες που καταλογίζονται στους υπεύθυνους των θαλάσσιων σπορ της παραλίας - iefimerida.gr

Θρήνος και οργή στη Μύκονο για το θάνατο του 10χρονου -Οι ευθύνες που καταλογίζονται στους υπεύθυνους των θαλάσσιων σπορ της παραλίας

Θρήνος και οργή στη Μύκονου -Ποιες ευθύνες καταλογίζουν στους υπεύθυνους των θαλ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Πολλοί ήταν αυτοί που φοβόντουσαν πως στην παραλία Καλό Λιβάδι της Μυκόνου κάποια στιγμή θα σημειωνόταν κάποιο δυσάρεστο περιστατικό, αφού σκάφη, τζετ σκι και λουόμενοι βρισκόταν στο ίδιο σημείο, με τα μηχανοκίνητα να κινούνται με μεγάλες ταχύτητες ανάμεσα στον κόσμο. Τελικά η τραγωδία ήρθε την Δευτέρα το απόγευμα όταν ένας 10χρονος έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια ενός θαλάσσιου παιχνιδιού.

Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία ο 10χρονος βρισκόταν στο φουσκωτό παιχνίδι, το οποίο το τραβούσε το ταχύπλοο σκάφος της εταιρείας θαλάσσιων σπορ και ξαφνικά βρέθηκε στη θάλασσα. Οταν ο χειριστής του ταχύπλοου κατάλαβε πως το παιδί ήταν στο νερό επέστρεψε για να το εντοπίσει, ωστόσο άγνωστο πως δεν το είδε και το χτύπησε θανάσιμα με την προπέλα του σκάφους.

Αμέσως μετά το τραγικό περιστατικό ξεκίνησε η αναζήτηση ευθυνών, ενώ στη δημοσιότητα έρχονται και καταγγελίες για τον τρόπο λειτουργίας της εταιρείας θαλάσσιων σπορ στην περιοχή και για το κατά πόσο πληρούν και ακόμα περισσότερο τηρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις ασφαλείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες από κατοίκους και επισκέπτες της Μυκόνου και της συγκεκριμένης παραλίας πολλές φορές είχαν εκφραστεί παράπονα για τον τρόπο λειτουργίας της εταιρείας θαλάσσιων σπορ στο Καλό Λιβάδι. Συγκεκριμένα δεν ήταν λίγες οι φορές που ο χειριστής του ταχύπλοου που χρησιμοποιούσαν οι αρμόδιοι για τα θαλασσιά σπορ επέστρεφε στην παραλία με μεγάλη ταχύτητα προκαλώντας φόβο στους λουόμενους, οι οποίοι προσπαθούσαν να προστατευθούν.

Σκηνικό τρόμου για τους λουόμενους στο Καλό Λιβάδι

Παράλληλα στη θαλάσσια περιοχή στο Καλό Λιβάδι μεταβαίνουν πολλοί με σκάφη φουσκωτά, πολυεστερικά, με τζετ σκι, δυσκολεύοντας πάρα πολύ την πρόσβαση των λουόμενων στη θάλασσα. Οι υψηλές ταχύτητες που αναπτύσσουν τα μηχανοκίνητα σε συνδυασμό με τα κύματα που σηκώνει ο αέρας που συνήθως χτυπάει το νησί της Μυκόνου δημιουργούν ένα σκηνικού τρόμου, αφού όσοι κολυμπούν πολλές φορές δεν γίνονται αντιληπτοί οπού τους χειριστές των σκαφών με αποτέλεσμα να υπάρχει συνεχώς ο κίνδυνος τραυματισμών. Και μέσα σε αυτό το σκηνικό, για το οποίο προφανώς φέρει ευθύνη το Λιμενικό, αφού ο νόμος προβλέπει συγκεκριμένες αποστάσεις που θα πρέπει να έχουν τα σκάφη και τα τζετ σκι από τις παραλίες που βρίσκονται λουόμενοι, έρχονται και τα επικίνδυνα θαλάσσια σπορ με φουσκωτά παιχνίδια.

Στις μπανάνες και τις φουσκωτές σαμπρέλες σχεδόν πάντα οι συμμετέχοντες καταλήγουν στη θάλασσα, αφού αυτό προβλέπει, άτυπα βέβαια, το παιχνίδι, για το οποίο υπεύθυνος είναι ο χειριστής του ταχύπλοου. Εκμεταλλευόμενος τα κύματα, τα απόνερα που κάνει η μηχανή και φυσικά την ταχύτητα του σκάφους μπορεί να ανατρέψει τα φουσκωτά παιχνίδια και οι συμμετέχοντες στο παιχνίδι να βρεθούν στη θάλασσα. Σε ένα σκηνικό όμως όπου σκάφη, τζετ σκι και λουόμενοι είναι ο ένας πάνω στον άλλο τότε ένα τέτοιο παιχνίδι δεν μπορεί να πληρεί τα όρια ασφαλείας.

Μετά την τραγική κατάληξη που είχε χθες το παιχνίδι συνελήφθησαν ο υπεύθυνος για τα θαλάσσια σπορ στη συγκεκριμένη παραλία καθώς και ο χειριστής του ταχυπλόου. Και οι δύο υποστήριξαν πως έχουν τις απαραίτητες άδειες, ωστόσο τώρα έχει ξεκινήσει έρευνα, καθώς πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες για το θάνατο του μικρού παιδιού. Μάλιστα ανεπιβεβαίωτες πηγές μιλούν και φορολογικές ατασθαλίες της εταιρείας που εκμεταλλεύεται το συγκεκριμένο σημείο της παραλίας, κάτι που όμως δεν έχει αποδειχθεί και σε καμία περίπτωση δεν συνδέεται με το τραγικό περιστατικό του θανάτου του 10χρονου.

Αγνωστο αν τα μέτρα ασφαλείας που προβλέπει ο νόμος είχαν ληφθεί

Υπενθυμίζεται πως ο νόμος για τα θαλάσσια σπορ είναι σαφής και το Λιμενικό Σώμα είναι υπεύθυνο για την αυστηρή τήρηση τους, κάτι που όπως αναφέρουν λουόμενοι και κάτοικοι της Μυκόνου δεν ισχύει στο Καλό Λιβάδι.

Οι υπεύθυνοι των λουτρικών εγκαταστάσεων είναι υποχρεωμένοι να επισημαίνουν τα όρια μέχρι τα οποία φτάνουν συνήθως κολυμπώντας οι λουόμενοι με την τοποθέτηση, κατά τις υποδείξεις της Λιμενικής Αρχής, σειράς ευδιάκριτων πλωτών σημαντήρων χρώματος κίτρινου, σχήματος σφαιρικού.

Για την προστασία των λουομένων οι εκμισθωτές των μηχανοκίνητων θαλάσσιων μέσων αναψυχής είναι υποχρεωμένοι να οριοθετούν δίαυλο (διάδρομο) πλάτους 7 μέχρι 15 μέτρων και μήκους σύμφωνα με τις ιδιαιτερότητες και ιδιομορφίες κάθε περιοχής.

Οι αποστάσεις που πρέπει να τηρούν τα μηχανοκίνητα από τις παραλίες

Τα θαλάσσια μοτοποδήλατα (jet ski, surf jet, sea beetle, sea bike), τα όρια αντιστοιχούν ως εξής : 100 μέτρα από τους σημαντήρες, 300 μέτρα από το σύνηθες σημείο των κολυμβητών αν δεν υπάρχουν σημαντήρες και 500 μέτρα από την ακτή, αν δεν υπάρχουν κολυμβητές. Επιπλέον η κυκλοφορία τους απαγορεύεται κατά τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο, Σεπτέμβριο μεταξύ των ωρών 14:00 και 17:00. Τέλος, δεν επιτρέπεται να φέρουν εξωτερικούς έλικες.

Τα wind surf πρέπει να κινούνται έξω από τους σημαντήρες ή 200 μέτρα από το σύνηθες σημείο των κολυμβητών. Κατά την είσοδο και έξοδο προς και από την θάλασσα, οι επιβαίνοντες είναι υποχρεωμένοι να τηρούν την πρέπουσα επιμέλεια και προσοχή ώστε να αποφεύγεται η παρενόχληση των λουομένων.

Η εκκίνηση και η επιστροφή μηχανοκίνητων γενικά μέσων αναψυχής επιτρέπεται από και προς τον αιγιαλό εφόσον δεν υπάρχουν λουόμενοι σε απόσταση 100 μέτρων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ