Θύμωσε ο Ομπάμα γιατί άφησαν οι Ρώσοι να δει ο Σνόουντεν τους δημοσιογράφους – Θα μιλήσει στο τηλέφωνο με τον Πούτιν - iefimerida.gr

Θύμωσε ο Ομπάμα γιατί άφησαν οι Ρώσοι να δει ο Σνόουντεν τους δημοσιογράφους – Θα μιλήσει στο τηλέφωνο με τον Πούτιν

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η εμφάνιση του Εντουαρντ Σνόουντεν σίγουρα δεν ήταν το πιο ευχάριστο νέο που έφτασε στην Ουάσιγκτον την Παρασκευή. Το γεγονός ότι οι Ρώσοι επέτρεψαν στον πρώην σύμβουλο της NSA να συναντήσει τους δημοσιογράφους στο αεροδρόμιο Σερεμέτιεβο προκάλεσε εκνευρισμό. Και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ο 30χρονος Αμερικανός θα ζητήσει εκ νέου άσυλο από το Κρεμλίνο, έκανε επιτακτική την ανάγκη της επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Μπαράκ Ομπάμα αναμένεται να επικοινωνήσει εντός των επόμενων ωρών με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, προκειμένου να συζητήσουν το θέμα του Σνόουντεν. Βέβαια ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζέι Κάρνεϊ είπε ότι η τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών ήταν προγραμματισμένη εδώ και πολλές ημέρες. «Δεν νομίζω ότι αυτό θα είναι το μοναδικό θέμα που θα συζητηθεί. Δεν θέλω να κάνω προβλέψεις, ούτε να βάλω στο στόμα του προέδρου λόγια που δεν έχουν ειπωθεί», είπε χαρακτηριστικά.

Παρόλα αυτά, όταν ρωτήθηκε για το τι συνέπειες θα υπάρχουν αν η Μόσχα χορηγήσει άσυλο στον άνθρωπο που αποκάλυψε το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, ο Κάρνεϊ απάντησε πως το να παραχωρείται στον Σνόουντεν μία βάση για να κάνει προπαγάνδα «αντιβαίνει στις προηγούμενες δηλώσεις της ρωσικής κυβέρνησης περί ουδετερότητας της Ρωσίας», ρίχνοντας ένα... καρφί για τη συνάντηση του 30χρονου με τους δημοσιογράφους. Επιπλέον σημείωσε ότι κάτι τέτοιο «είναι ασύμβατο με τις ρωσικές διαβεβαιώσεις ότι δεν επιθυμούν να βλάψει περαιτέρω τα συμφέροντα των ΗΠΑ ο Σνόουντεν».

Δυσαρέσκεια όμως εκφράστηκε και για το γεγονός ότι διευκόλυναν τον πρώην σύμβουλο της NSA να συναντήσει εκπροσώπους οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Καταδικάζει ο ΟΗΕ

Στο μεταξύ, η Υπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Νάβι Πιλάι έκανε το πρώτο της σχόλιο για την υπόθεση, τονίζοντας ότι οι πολίτες πρέπει να αισθάνονται ότι οι επικοινωνίες τους δεν παρακολουθούνται αδικαιολόγητα. Παράλληλα κάλεσε όλες τις χώρες να σέβονται το δικαίωμα οποιουδήποτε να ζητεί πολιτικό άσυλο.

«Αν και οι ανησυχίες όσον αφορά την εθνική ασφάλεια και την εγκληματική δραστηριότητα μπορεί να δικαιολογούν την κατ' εξαίρεση και αυστηρά ελεγχόμενη χρήση προγραμμάτων παρακολούθησης, η παρακολούθηση χωρίς επαρκείς δικλείδες ασφαλείας για την προστασία του δικαιώματος στην ιδιωτική ζωή στην πραγματικότητα δημιουργεί κινδύνους για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες», τόνισε η Πιλάι.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ