Σνόουντεν: Δεν μετανιώνω, έκανα το σωστό - Tι είπε στην πρώτη του εμφάνιση έπειτα από 3 εβδομάδες - iefimerida.gr

Σνόουντεν: Δεν μετανιώνω, έκανα το σωστό - Tι είπε στην πρώτη του εμφάνιση έπειτα από 3 εβδομάδες

O Σνόουντεν υπάρχει - Εμφανίστηκε και ζήτησε προσωρινό άσυλο από τη Ρωσία
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τη στιγμή που ολοένα και περισσότεροι είχαν αρχίσει να αμφισβητούν από το γεγονός ότι όντως βρίσκεται στη Μόσχα, μέχρι και την ίδια του την ύπαρξη, ο Εντουαρντ Σνόουντεν εμφανίστηκε. Ο πρώην σύμβουλος της NSA, που έκανε δημόσια εμφάνιση για πρώτη φορά από τη στιγμή που έφτασε στο αεροδρόμιο Σερεμέτιεβο στις 23 Ιουνίου, συνάντησε εκπροσώπους 13 ανθρωπιστικών οργανώσεων και ζήτησε προσωρινό άσυλο από τη Ρωσία. Τελικός προορισμός του είναι η Λατινική Αμερική. Παράλληλα τόνισε πως δεν μετανιώνει για τις πράξεις του.

Ο πρωταγωνιστής του σύγχρονου κατασκοπικού θρίλερ, από τη στιγμή που αποκάλυψε το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων στις ΗΠΑ, συνάντησε εκπροσώπους της Διεθνούς Αμνηστίας και του Παρατηρητηρίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μεταξύ άλλων οργανώσεων, ενώ στη συνέχεια παραχώρησε συνέντευξη Τύπου, όπου απαγορεύτηκαν οι κάμερες.

Ο Σνόουντεν είπε πως οι συνθήκες ζωής στο αεροδρόμιο Σερεμέτιεβο είναι καλές, νιώθει ασφαλής εκεί, αλλά γνωρίζει ότι δεν μπορεί να παραμείνει εκεί για πάντα. Ακόμη επιβεβαίωσε πως σκοπεύει να ζητήσει προσωρινό άσυλο από τη Ρωσία και μετά να πάει στη Λατινική Αμερική. Επιπλέον ζήτησε τη βοήθεια των διεθνών οργανισμών ώστε να μην παρέμβουν οι ΗΠΑ και η ΕΕ στο ταξίδι του.

«Δεν μετανιώνω για τις πράξεις μου, έκανα το σωστό. Η απόφασή μου είχε μεγάλο κόστος για εμένα. Δεν το έκανα για να πλουτίσω, δεν πούλησα τα μυστικά των ΗΠΑ, δεν συνεργάστηκα με καμία ξένη κυβέρνηση», είπε ο Σνόουντεν.

Προς το παρόν δεν μπορεί να αναχωρήσει από τη Μόσχα γιατί λέει πως οι κυβερνήσεις της δυτικής Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής ενεργούν παράνομα, εμποδίζοντας το ταξίδι του.

Οταν του ανέφεραν τον όρο που είχε θέσει ο Βλαντιμίρ Πούτιν για την παραμονή του στη Ρωσία- να πάψει να βλάπτει τις ΗΠΑ- ο Σνόουντεν απάντησε ότι «Καμία πράξη ή σχέδιό μου δεν είναι σκοπό να βλάψει τις ΗΠΑ. Θέλω να επιτύχουν οι ΗΠΑ».

Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ο Σνόουντεν είχε αποσύρει την αίτηση για άσυλο από τη Ρωσία έπειτα από εκείνη τη δήλωση του Πούτιν. Φαίνεται όμως πως το επανεξέτασε, καταλήγοντας πως ο μόνος τρόπος για να είναι ασφαλής, πριν φύγει από τη Μόσχα, είναι να του χορηγηθεί προσωρινό άσυλο.

Οπως είπε ο Σνόουντεν έχει λάβει προσφορές για άσυλο από τη Βενεζουέλα, τη Ρωσία, τη Βολιβία, τη Νικαράγουα και τον Ισημερινό. Εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για αυτό και πρόσθεσε πως η πρόταση από την Βενεζουέλα είχε γίνει επίσημα αλλά χρειάζεται βοήθεια για να την αποδεχθεί.

Αναλυτικά δήλωση που διάβασε ο Σνόουντεν

«Ονομάζομαι Εντ Σνόουντεν. Πριν από περίπου ένα μήνα είχα οικογένεια, ένα σπίτι στον παράδεισο και ζούσα με μεγάλη άνεση. Επίσης είχα τη δυνατότητα, χωρίς ένταλμα, να διαβάζω τις επικοινωνίες σας. Οποιουδήποτε, ανά πάσα στιγμή. Αυτή είναι η δύναμη να αλλάζεις τις ζωές των ανθρώπων.

Επίσης είναι σοβαρή παραβίαση του νόμου. Το Σύνταγμα των ΗΠΑ, η διεθνής διακήρυξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πολλές ακόμη συνθήκες απαγορεύουν τέτοια συστήματα παρακολούθησης. Σύμφωνα με τον κώδικα της Νυρεμβέργης «Τα άτομα έχουν διεθνή καθήκοντα που υπερβαίνουν τις εθνικές υποχρεώσεις της υπακοής. Ως εκ τούτου οι πολίτες έχουν το καθήκον να παραβιάζουν τους εθνικούς νόμους για την πρόληψη των εγκλημάτων κατά της ειρήνης και της ανθρωπότητας».

Για αυτό, έκανα αυτό που πίστευα ότι είναι σωστό και ξεκίνησα μία καμπάνια για να το διορθώσω. Δεν επιδίωξα να πλουτίσω. Δεν επιδίωξα να πουλήσω τα μυστικά των ΗΠΑ. Δεν συνεργάστηκα με καμία ξένη κυβέρνηση για να εγγυηθεί η ασφάλεια μου. Αντιθέτως, δημοσιοποίησα ότι ήξερα για να συζητηθεί ανοιχτά αυτό που μας επηρεάζει όλους και ζήτησα δικαιοσύνη.

Αυτή η απόφαση είχε μεγάλο κόστος, αλλά ήταν το σωστό πράγμα και δεν το μετανιώνω.

Από τότε η κυβέρνηση των ΗΠΑ προσπαθεί να με κάνει παράδειγμα προς αποφυγή, προειδοποιώντας όλους τους άλλους να μην μιλήσουν όπως έκανα εγώ. Εμεινα δίχως χώρα και κυνηγημένος. Απείλησαν τις χώρες που θα υπερασπίζονταν τα δικαιώματά μου. Εφτασαν στο σημείο να αναγκάσουν να προσγειωθεί το αεροπλάνο του προέδρου της Βενεζουέλας.

Ακόμη και με αυτή την ιστορικά δυσανάλογη επιθετικότητα, υπήρξαν χώρες που μου πρόσφεραν υποστήριξη και άσυλο. Ανάμεσά τους η Ρωσία, η Βενεζουέλα, η Βολιβία, η Νικαράγουα και ο Ισημερινός, που έχουν την ευγνωμοσύνη και το σεβασμό μου γιατί ήταν οι πρώτοι που αντιτάχθηκαν στην παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στόχος μου είναι να πάω σε κάθε μία από αυτές τις χώρες και να εκφράσω την ευχαριστία μου στο λαό και τους ηγέτες τους.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλα, Μαδούρο, μου χορήγησε επίσημα άσυλο και καμία χώρα δεν έχει το δικαίωμα να παρέμβει ή να με εμποδίσει. Αλλά είδαμε από κάποιες κυβερνήσεις της δυτικής Ευρωπης και της βόρειας Αμερικής την προθυμία να δράσουν παράνομα. Και αυτή η απειλή κάνει αδύνατο για μένα να ταξιδέψω στη Λατινική Αμερική. Για αυτό ζητάω τη βοήθεια των οργανώσεων ώστε να καταφέρω να αναχωρήσω με ασφάλεια και την παρέμβασή τους για να μου χορηγηθεί προσωρινό άσυλο στη Ρωσία».

Επιμένουν οι Ρώσοι

Λίγο αργότερα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου επανέλαβε τους όρους που είχε θέσει ο Πούτιν προκειμένου να επιτραπεί στον Σνόουντεν να παραμείνει στη Ρωσία. «Ο Σνόουντεν θα μπορούσε θεωρητικά να παραμείνει στην Ρωσία εάν, πρώτον, παραιτηθεί πλήρως από τις δραστηριότητές του που βλάπτουν τους Αμερικανούς εταίρους μας και, δεύτερον, εάν το ζητήσει ο ίδιος», δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ