ΤΟ ΕΣΡ χαρακτήρισε κυβερνητική ανακοίνωση το παραποιημένο βίντεο με τον «τρομοκράτη» βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ - iefimerida.gr

ΤΟ ΕΣΡ χαρακτήρισε κυβερνητική ανακοίνωση το παραποιημένο βίντεο με τον «τρομοκράτη» βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ

ΤΟ ΕΣΡ χαρακτήρισε κυβερνητική ανακοίνωση το παραποιημένο βίντεο με τον «τρομοκρ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Δεχθήκαμε πως πρόκειται για κυβερνητική ανακοίνωση». Με αυτή την αφοπλιστική θέση το ΕΣΡ αποφάσισε να θέσει στο αρχείο την καταγγελία του ΣΥΡΙΖΑ, σε βάρος του Mega για τη μετάδοση του βίντεο με τις δηλώσεις του βουλευτή του Βαγγέλη Διαμαντόπουλου, που διακινούσε η Νέα Δημοκρατία.

Οπως αποδείχθηκε οι δηλώσεις του κατά τη διάρκεια εκδήλωσης ήταν μονταρισμένες με τέτοιο τρόπο ώστε να αλλοιώνεται το νόημα τους και να εμφανίζεται ο βουλευτής να υποστηρίζει την τρομοκρατική επίθεση που είχε εκδηλωθεί εναντίον του εμπορικού κέντρου Mall στο Μαρούσι.

Το ΕΣΡ με ψήφους 5 υπέρ και 2 κατά θεωρεί πως το βίντεο δεν ήταν παραποιημένο με ευθύνη του τηλεοπτικού σταθμού και πως η μετάδοση του ήταν στο πλαίσιο της ειδησεογραφίας κρίνοντας πως δεν υπήρχε υποχρέωση για το Mega να ελέγξει αν είναι αληθινό ή όχι.

Με την άποψη αυτή διαφώνησε η αντιπρόεδρος και επί σειρά ετών διευθυντικό στέλεχος της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ», Λίνα Αλεξίου, η οποία υποστήριξε πως οι ειδήσεις πριν μεταδοθούν πρέπει να διασταυρώνονται προτείνοντας πρόστιμο 50.000 ευρώ.

Αντίθετος επίσης ήταν και ο καθηγητής νεοελληνικής λογοτεχνίας, Γιάννης Παπακώστας οποίος ζήτησε να επιβληθεί πρόστιμο 20.000 ευρώ στον τηλεοπτικό σταθμό.

Με την απόφαση αυτή το ΕΣΡ, που δεν διαθέτει νόμιμη συγκρότηση, σύμφωνα με το Συμβούλιο της Επικρατείας, δείχνει να μην λαμβάνει υπόψη του μια βασική αρχή της δημοσιογραφίας που είναι η εκ των προτέρων διασταύρωση των ειδήσεων και προβλέπεται και στο Προεδρικό Διάταγμα 77 του 2003.

Το άρθρο 8 ορίζει ρητά πως «δεν πρέπει να μεταδίδονται πληροφορίες που δεν έχουν ελεγχθεί», αλλά φαίνεται πως υπερίσχυσε το απολογητικό σημείωμα του Mega, που υποστήριζε πως το (παραποιημένο) βίντεο συνιστούσε είδηση που δεν μπορούσε να λογοκριθεί και να μην μεταδοθεί.

Eτσι το ΕΣΡ εμμέσως αναγνωρίζει πως οι τηλεοπτικοί σταθμοί δεν είχαν υποχρέωση ούτε να ρωτήσουν τον Βασίλη Διαμαντόπουλο, αν το βίντεο που διακινούσε η κυβέρνηση ή όχι ήταν αληθινό, ούτε να αναζητήσουν οι ίδιοι τις επίμαχες τοποθετήσεις. Θεωρεί πως τα Μέσο δεν έχει την υποχρέωση ελέγχου της εξουσίας, με την αρχή ό,τι ήταν... «δήλωση» οπότε έπρεπε να μεταδοθεί, ασχέτως του συκοφαντικού του χαρακτήρα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ