Οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι έλυσαν το μυστήριο για το πώς χτίστηκε η Μεγάλη Σφίγγα στην Αίγυπτο - iefimerida.gr

Οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι έλυσαν το μυστήριο για το πώς χτίστηκε η Μεγάλη Σφίγγα στην Αίγυπτο

Η Μεγάλη Σφίγγα στην Αίγυπτο
Η Μεγάλη Σφίγγα στην Αίγυπτο / Φωτογραφία: Suhtterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την «ιστορία προέλευσης» της Μεγάλης Σφίγγας της Αιγύπτου στην Γκίζα, ισχυρίζονται ότι έλυσαν οι επιστήμονες.

Οι ιστορικοί συμφωνούν ότι το πρόσωπο του γλυπτού σκαλίστηκε από αρχαίους λιθοξόους, αλλά οι ειδικοί έχουν υποστηρίξει από τη δεκαετία του 1980 ότι οι άνεμοι της ερήμου σχημάτιζαν το συνολικό περίγραμμα της σφίγγας.

Μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης εξέτασε αυτή τη θεωρία δημιουργώντας μικροσκοπικά γλυπτά που μοιάζουν με λιοντάρια από πηλό χρησιμοποιώντας δυναμική ρευστότητας. Διαπίστωσαν ότι είναι πιθανό το φυσικό σχήμα του βράχου να ενέπνευσε τους Αιγύπτιους να δημιουργήσουν τη σφίγγα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο επικεφαλής συγγραφέας καθηγητής Leif Ristroph είπε: «Τα ευρήματά μας προσφέρουν μια πιθανή "ιστορία προέλευσης" για το πώς μπορούν να προκύψουν σχηματισμοί που μοιάζουν με Σφίγγα από τη διάβρωση.

Τι έδειξαν τα πειράματα των επιστημόνων

«Τα εργαστηριακά μας πειράματα έδειξαν ότι παραδόξως σχήματα που μοιάζουν με Σφίγγα μπορούν, στην πραγματικότητα, να προέρχονται από υλικά που διαβρώνονται από γρήγορες ροές».

Η ομάδα χρησιμοποίησε μια θεωρία που προτάθηκε από τον γεωλόγο Farouk El-Baz το 1981, ο οποίος πρότεινε ότι ο σχηματισμός της Σφίγγας ήταν αρχικά ένα σχήμα με επίπεδη κορυφή, που σταδιακά διαβρώθηκε από τον άνεμο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο πρώην επιστήμονας της NASA υπέθεσε ότι οι κατασκευαστές των πυραμίδων γνώριζαν αυτές τις φυσικές διαδικασίες και έχτισαν τις μυτερές πέτρινες κατασκευές τους για να διαρκέσουν, όπως οι λόφοι.

«Σήμερα, οι πυραμίδες της Γκίζας υπάρχουν σε τέλεια αρμονία με το ανεμοδαρμένο περιβάλλον τους», δήλωσε ο El-Baz σε μια δήλωση του 2011. «Αν οι αρχαίοι είχαν χτίσει τα μνημεία τους σε σχήμα κύβου, ορθογωνίου ή ακόμα και σταδίου, θα είχαν διαγραφεί από τις καταστροφές της αιολικής διάβρωσης εδώ και πολύ καιρό».

Θεώρησε επίσης ότι ένα yardang, ασυνήθιστοι βραχώδεις σχηματισμοί που βρέθηκαν σε ερήμους που προέρχονται από τη σκόνη και την άμμο που φυσάει ο άνεμος, φυσικά λαξευμένες από τον άνεμο, μπορεί να έχουν υψωθεί στο οροπέδιο της Γκίζας.

Η Μεγάλη Σφίγγα της Αιγύπτου
Η Μεγάλη Σφίγγα / Φωτογραφία: Shutterstock
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Οι αρχαίοι μηχανικοί μπορεί να επέλεξαν να αναδιαμορφώσουν το κεφάλι του σύμφωνα με την εικόνα του βασιλιά τους», δήλωσε ο El-Baz.

«Του έδωσαν επίσης ένα πειστικό σώμα που έμοιαζε με λιοντάρι, εμπνευσμένο από μορφές που συναντούσαν στην έρημο. Για να το κάνουν αυτό, έπρεπε να σκάψουν μια τάφρο γύρω από τη φυσική προεξοχή». Η νέα μελέτη αναπαρήγαγε τις γιάρδες.

Για να το επιτύχει αυτό, η ομάδα χρησιμοποίησε αναχώματα από μαλακό πηλό με πιο σκληρά, λιγότερο διαβρώσιμα υλικά αναμεμειγμένα και μαζί, οι σχηματισμοί αποτύπωσαν το πώς ήταν κάποτε το τοπίο στην ανατολική Αίγυπτο.

Στη συνέχεια ξέπλυναν αυτούς τους σχηματισμούς με ένα γρήγορο ρεύμα νερού -για να αναπαραστήσουν τον άνεμο- που τους χάραξε και τους αναδιαμόρφωσε, φτάνοντας τελικά σε μια εμφάνιση που μοιάζει με Σφίγγα.

Η νέα μελέτη αναπαρήγαγε τα yardangs.Για να το πετύχει αυτό, η ομάδα χρησιμοποίησε αναχώματα από μαλακό πηλό με σκληρότερα, λιγότερο διαβρωτικά υλικά αναμεμειγμένα και όλοι μαζί, οι σχηματισμοί αποτύπωσαν το τοπίο που ήταν κάποτε στην ανατολική Αίγυπτο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στη συνέχεια ξέπλυναν αυτούς τους σχηματισμούς με ένα γρήγορο ρεύμα νερού -για να αναπαραστήσουν τον άνεμο- που τους χάραξε και τους αναδιαμόρφωσε, φτάνοντας τελικά σε μια εμφάνιση που μοιάζει με Σφίγγα.

Το σκληρότερο ή πιο ανθεκτικό υλικό έγινε το «κεφάλι» του λιονταριού, και αναπτύχθηκαν πολλά άλλα χαρακτηριστικά - όπως ένας υποσκαμμένος «λαιμός», «πόδια» τοποθετημένα μπροστά στο έδαφος και τοξωτή «πλάτη».

«Τα αποτελέσματά μας, παρέχουν μια απλή θεωρία προέλευσης για το πώς οι σχηματισμοί που μοιάζουν με Σφίγγα μπορούν να προκύψουν από τη διάβρωση», δήλωσε ο Ristroph.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Στην πραγματικότητα, υπάρχουν σήμερα yardangs που μοιάζουν με καθιστά ή ξαπλωμένα ζώα, γεγονός που ενισχύει τα συμπεράσματά μας».

«Η εργασία μπορεί επίσης να είναι χρήσιμη στους γεωλόγους, καθώς αποκαλύπτει παράγοντες που επηρεάζουν τους σχηματισμούς πετρωμάτων -δηλαδή ότι δεν είναι ομοιογενείς ή ομοιόμορφοι ως προς τη σύνθεσή τους.

«Τα απροσδόκητα σχήματα προέρχονται από το πώς οι ροές εκτρέπονται γύρω από τα σκληρότερα ή λιγότερο διαβρώσιμα μέρη».

Τι αναπαριστά η Μεγάλη Σφίγγα

Η Μεγάλη Σφίγγα θεωρείται από τους περισσότερους αιγυπτιολόγους ότι αναπαριστά το ομοίωμα του βασιλιά Khafra.

Άλλοι πιστεύουν επίσης ότι ο Djadefre, ο μεγαλύτερος αδελφός του Khafra, κατασκεύασε τη Σφίγγα για να τιμήσει τον πατέρα του, Khufu. Αυτό θα τοποθετούσε τον χρόνο κατασκευής κάπου μεταξύ του 2550 π.Χ. και του 2450 π.Χ. Ωστόσο, τα περιορισμένα στοιχεία που συνδέουν τη Σφίγγα με τον Khafra είναι περιστασιακά και κάπως διφορούμενα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Μεγάλη Σφίγγα παρέμεινε κρυμμένη μέχρι το 1817, όταν μια ανασκαφική ομάδα με επικεφαλής τον Ιταλό αρχαιολόγο Giovanni Battista Caviglia αποκάλυψε το στήθος του θηρίου. Και μόλις το 1887 το στήθος, τα πόδια, οι πατούσες και το υψίπεδο έγιναν πλήρως ορατά.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ