Μετσόλα: Η πραγματική ισχύς της ΕΕ βρίσκεται στο να μετασχηματίζει χώρες και να αλλάζει ζωές - iefimerida.gr

Μετσόλα: Η πραγματική ισχύς της ΕΕ βρίσκεται στο να μετασχηματίζει χώρες και να αλλάζει ζωές

H Ρομπέρτα Μετσόλα πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου
H Ρομπέρτα Μετσόλα,πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου/ Φωτογραφία AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Η ελπίδα να δούμε τις ελευθερίες μας να κυριαρχούν», είπε σε μια εμπνευσμένη ομιλία της η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα, αναφερόμενη στην αξία της ΕΕ.

«Το ειρηνευτικό μας έργο ενέπνευσε και πέτυχε αλλαγή που πολλοί θεωρούσαν αδύνατη. Η Ευρώπη είναι ελπίδα. Ελπίδα στο μέλλον. Η ελπίδα να δούμε τις ελευθερίες μας να κυριαρχούν. Ελπίζω να προχωρήσουμε και να εμπνεύσουμε την αλλαγή».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτό ήταν το μήνυμα της Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης Ζακ Ντελόρ στο Παρίσι με θέμα «Οι δημοκρατικές αξίες στην ΕΕ και η υπόσχεση για ειρήνη- κεντρικής σημασίας για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση».

Η Διάσκεψη φέρει το όνομα του επιφανούς Γάλλου πολιτικού, ενός εκ των πρωτεργατών της ευρωπαϊκής ενοποίησης.

«Ο πόλεμος του Πούτιν στην Ουκρανία ήταν μια κλήση αφύπνισης για την αποτυχία της συλλογικής μας μνήμης»

Όπως σημείωσε η Μετσόλα: «Τα τανκς του Πούτιν που μπήκαν στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου άλλαξαν όλο το πλαίσιο της σχετικής συζήτησης».

«Στέκομαι εδώ εκπροσωπώντας την τελευταία γενιά στην Ευρωπαϊκή Ένωση που θυμάται αμυδρά έναν κόσμο όπου η δημοκρατία βρισκόταν συνεχώς υπό διαρκή απειλή. Όποιος νεότερος από εμένα ξέρει μόνο την ειρήνη», επεσήμανε η Μετσόλα, αναφερόμενη στον βίο της γενιάς της σε ένα διάστημα της ψυχροπολεμικής περιόδου και συνέχισε: «Ο πόλεμος του Πούτιν στην Ουκρανία ήταν μια κλήση αφύπνισης για την αποτυχία της συλλογικής μας μνήμης. Είχαμε βολευτεί τόσο πολύ με την ιδέα μιας ελεύθερης και δημοκρατικής Ευρώπης που είχαμε ξεχάσει ότι υπάρχουν κάποιοι -συμπεριλαμβανομένων και εντός των συνόρων μας- που πιστεύουν ότι δεν θα έπρεπε να υπάρχει καθόλου μέλλον για τη δημοκρατία».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Μαλτέζα πολιτικός παραδέχθηκε ότι η Ευρώπη έκανε λάθος, υπερτιμώντας την καλή πίστη των γειτόνων της και αντιμετώπισε με αφέλεια τις σχέσεις της με «εχθρικούς γείτονες».

«Τα προειδοποιητικά σημάδια ήταν εκεί»είπε χαρακτηριστικά.« Η Βαλτική, η Φινλανδία, η Πολωνία μας προειδοποιούν εδώ και χρόνια», επεσήμανε. «Είδαμε την οπισθοδρόμηση της δημοκρατίας στη Ρωσία, υβριδικές επιθέσεις στις δημοκρατικές μας διαδικασίες, τι συνέβη στην Κριμαία, τι έκαναν στον Ναβάλνι, πώς προσπάθησαν να συντρίψουν τη δημοκρατία στη Λευκορωσία, και όμως όταν η ρεβιζιονιστική ιδεολογία του Πούτιν συνδυάστηκε με τον στρατό του, το αφήσαμε να μας εκπλήξει».

Δεν θα έπρεπε να είναι έκπληξη

Η Μετσόλα μίλησε για έναν παράνομο και βάναυσο πόλεμο 129 ημερών, ο οποίος διεξάγεται στην Ουκρανία και υπενθύμισε ότι η Ουκρανία έχει στραφεί στην Ευρώπη για βοήθεια και στήριξη. Ανέφερε, δε, ότι ο αγώνας των Ουκρανών δεν είναι απλά για την πατρίδα τους και τα σπίτια τους, αλλά για τις αξίες της Ευρώπης.

Καθώς οι ρωσικές βόμβες συνεχίζουν να σκοτώνουν αδιακρίτως, καθώς ο ρωσικός στρατός συνεχίζει να βιάζει Ουκρανές, καθώς εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τους και θα συνεχίσουν να το κάνουν, είπε η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.\

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Στις 24 Φεβρουαρίου, ξυπνήσαμε καθυστερημένα και συνειδητοποιήσαμε ότι ο αγώνας της Ουκρανίας είναι ο αγώνας της Ευρώπης»

«Την περασμένη εβδομάδα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έλαβε μια άνευ προηγουμένου απόφαση να χορηγήσει το καθεστώς υποψήφιας χώρας στην ΕΕ στην Ουκρανία και στη Μολδαβία, σε μια στιγμή που έχει γίνει ορόσημο για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση», τόνισε με περηφάνια η Μετσόλα.

Σε μια γλαφυρή αποτύπωση της διαδικασίας της ιστορικής απόφασης η Μετσόλα αναπόλησε: «Ήμουν γύρω από αυτό το τραπέζι την περασμένη εβδομάδα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Νομίζω ότι ήταν κάτι πολύ δύσκολο να ξεπεραστεί, αλλά στο τέλος υπήρξε μια καταληκτική κατανόηση που έπρεπε να αποδείξουμε στην Ουκρανία, στην Ευρώπη, στους πολίτες μας, ως εκλεγμένοι αντιπρόσωποι και στον κόσμο, ότι καμία απόφαση δεν είναι δύσκολο να παρθεί όταν αμφισβητούνται οι αξίες μας».

Αυτή η επίδειξη ενότητας, μας ενίσχυσε όσον αφορά τη γεωπολιτική μας κατάσταση ασφάλειας, και ενίσχυσε επίσης την Ουκρανία και κάθε χώρα που βλέπει την Ευρώπη ως το προπύργιο προστασίας και δημοκρατίας που ήταν πάντα.

Τα κρίσιμα και πολύ δύσκολα επόμενα βήματα

Η Ευρωπαία αξιωματούχος παραδέχθηκε ότι η κούραση του πολέμου θα βαραίνει αναπόφευκτα και θα προκαλεί κλίμα εφησυχασμού και συμβιβασμού. Γι αυτό προειδοποίησε ότι η ΕΕ θα πρέπει να «διπλασιάσει»τις προσπάθειές της στην υποστήριξη προς την Ουκρανία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μιλώντας για την σημαντική παρακαταθήκη των πατέρων και των μητέρων της Ένωσης, η Μετσόλα είπε: «Εργάστηκαν πάρα πολύ σκληρά για να σφυρηλατήσουν ένα σύστημα ώστε να καταστήσουν αδύνατη οποιαδήποτε επιστροφή στη φρίκη του πολέμου».

«Εναπόκειται σε εμάς να υπερασπιστούμε τους κανόνες και τις αξίες που υποστηρίζουμε. Πρέπει να εδραιώσουμε μια αλληλοεξαρτώμενη σχέση μεταξύ εθνών και ανθρώπων που είναι περήφανοι για τις διαφορές τους, αλλά που καταλαβαίνουν ότι σε αυτόν τον νέο κόσμο, το μέλλον μπορεί να είναι μόνο μαζί. Και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να καταλάβουμε ότι η αλληλεξάρτηση είναι αναπόφευκτη, πρέπει επίσης να αντιληφθούμε τις ευθύνες μας στα διεθνή φόρα. Η ευθύνη είναι δική μας, δεν μπορούμε πλέον σαν Ευρώπη να λέμε να το κάνει κάποιος άλλος» είπε, μεταξύ άλλων, κλείνοντας η Ρομπέρτα Μετσόλα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΕ ευρώπη OCEAN Ρομπέρτα Μέτσολα ισχύς
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ