To Βρετανικό Μουσείο «αδειάζει» Σούνακ: «Συνεχίζουμε να ψάχνουμε λύση με την Ελλάδα για τα Γλυπτά» - iefimerida.gr

To Βρετανικό Μουσείο «αδειάζει» Σούνακ: «Συνεχίζουμε να ψάχνουμε λύση με την Ελλάδα για τα Γλυπτά»

Γλυπτά του Παρθενώνα στο βρετανικό μουσείο
Γλυπτά του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο / Φωτογραφία: AP/Matt Dunham
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την ώρα που ο Ρίσι Σούνακ δέχεται καταιγισμό επικρίσεων στη χώρα του για την «παιδιάστικη» συμπεριφορά του απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη, το Βρετανικό Μουσείο έρχεται με τη σειρά του να «αδειάσει» τον Βρετανό πρωθυπουργό.

Ο διευθυντής του, Τζορτζ Όσμπορν, μίλησε σε podcast του Political Currency, τονίζοντας πως «δέσμευσή μας είναι να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για μια συμφωνία ανταλλαγής που θα επιτρέψει την έκθεση των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα, ανεξάρτητα από το αν ο Ρίσι Σούνακ συναντήσει τον Έλληνα πρωθυπουργό ή όχι».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Όσμπορν για άλλη μία φορά έδειξε ανοιχτός στο να βρεθεί μια χρυσή τομή ώστε να έρθουν τα Γλυπτά στην Ελλάδα, τονίζοντας πως για να συμβεί αυτό θα πρέπει να υπάρξει «μια ρύθμιση που θα επέτρεπε τα Γλυπτά να εκτεθούν στην Ελλάδα».

Ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου επισήμανε ότι «αναζητούμε με την ελληνική κυβέρνηση, για λογαριασμό του μουσείου, μια ρύθμιση που θα επέτρεπε τα Γλυπτά να εκτεθούν στην Ελλάδα», και πως η προσπάθεια για συμφωνία γίνεται ώστε τα γλυπτά να περνούν χρόνο τόσο στο Λονδίνο όσο και στην Αθήνα, με «ελληνικούς αρχαιολογικούς θησαυρούς να έρχονται σε εμάς ως αντάλλαγμα».

Αν και τις δηλώσεις αυτές τις έχει ξανακάνει ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, έχει πολύ μεγάλη σημασία ότι τις επαναλαμβάνει μετά τη «διπλωματική ένταση» που προκάλεσε ο Ρίσι Σούνακ εις βάρος της Ελλάδας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Μπορούμε να συνεχίσουμε να το κάνουμε είτε ο Ρίσι Σούνακ συναντήσει είτε όχι τον Έλληνα πρωθυπουργό. Στην πραγματικότητα, αν μη τι άλλο, τα πράγματα έχουν ξεκαθαρίσει μάλλον αυτή την εβδομάδα. Προφανώς γνωρίζουμε ότι δεν πρόκειται να λάβουμε ιδιαίτερη υποστήριξη από τη Συντηρητική κυβέρνηση. Ο ηγέτης των Εργατικών, Κιρ Στάρμερ, είπε επίσης ότι, ενώ στηρίζει τις προσπάθειες του Βρετανικού Μουσείου, δεν σχεδιάζει να αλλάξει το νόμο. Και αν δεν αλλάξετε τον νόμο, τότε δεν υπάρχει καμία προοπτική σύντομα να επιστραφούν τα Γλυπτά στην Ελλάδα. Κατά τη γνώμη μου, ως πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, αυτός είναι ένας ακόμη λόγος να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας, να προσπαθήσουμε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία με τους Έλληνες» είπε, μεταξύ άλλων, ο Τζορτζ Όσμπορν.

Χαρακτηρίζει δύσκολες τις διαπραγματεύσεις καθώς, όπως αφήνει να εννοηθεί, ο νόμος δεν του δίνει πολλά περιθώρια, αλλά δηλώνει αισιόδοξος ότι μπορεί να βρεθεί μια λύση. Γι' αυτό, όπως λέει, εργάζεται σκληρά με την ελληνική κυβέρνηση.

Επίσης, ο Τζορτζ Όσμπορν είπε: «Δεν μου είναι σαφές γιατί δεν περίμεναν στο γραφείο του πρωθυπουργού από τον Έλληνα πρωθυπουργό να θέσει το ζήτημα των μαρμάρων. Ο Μητσοτάκης έχει θέσει το ζήτημα κάθε φορά που έχει έρθει στη Βρετανία και στη συνέχεια έχει συναντηθεί με πρωθυπουργούς όπως ο Μπόρις Τζόνσον. [...] Δεν ξέρω τι περίμεναν. Σίγουρα δεν είχα ιδέα ότι θα ακύρωνε τη συνάντηση».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Νωρίτερα σήμερα, ο γενικός διευθυντής του Μουσείου της Ακρόπολης, Νικόλαος Χρ. Σταμπολίδης, απάντησε στην απρέπεια Σούνακ με την εξής αιχμηρή ανακοίνωση:

«Πολιτισμός δεν είναι μόνον οι αρχαιότητες και τα έργα Τέχνης. Πολιτισμός είναι και οι σχέσεις και οι συμπεριφορές των ανθρώπων. Ο Βρετανός πρωθυπουργός, δημιουργώντας παγκόσμιο θόρυβο, δεν κατάφερε και αυτή τη φορά να σπάσει την ενότητα των Γλυπτών του Παρθενώνα. Και ακόμα δεν κατόρθωσε να διαταράξει τη σειρά με τις αρχές και τις αξίες των εξαιρετικών σχέσεων των δύο χωρών και των λαών τους, καθώς επίσης την Απόφαση του 2021, του Παγκόσμιου Οργανισμού, της UNESCO, με την οποία αναγνωρίζεται ότι το ζήτημα της διεκδίκησης, της επιστροφής και επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα, του συμβόλου της αρμονίας, της αισθητικής και της Δημοκρατίας, είναι ορθό, δίκαιο και διακυβερνητικό, καλώντας τις δύο κυβερνήσεις να το λύσουν, σύμφωνα με τα επιχειρήματα, τα δεδομένα και την παγκόσμια βούληση στον 21ο αιώνα».

Υπενθυμίζεται ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στο BBC είπε ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα πρέπει να επιστραφούν, καθώς το να έχεις μερικά από αυτά στο Λονδίνο και τα υπόλοιπα στην Αθήνα ήταν σαν να κόβεις τη Μόνα Λίζα στη μέση.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ