Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν καταληφθεί από μια εμμονή με τα UFO και τα κατασκοπευτικά μπαλόνια τις τελευταίες εβδομάδες.
Οι ΗΠΑ κατέρριψαν για πρώτη φορά ένα κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι στις 4 Φεβρουαρίου, αφού το αερόστατο είχε διασχίσει το μεγαλύτερο μέρος της χώρας -«εισβάλλοντας» πρώτα από την Αλάσκα, ταξιδεύοντας στον Καναδά και μετά κατέβηκε μέσω της Μοντάνα. Από εκεί, το αερόστατο διέσχισε τις ΗΠΑ μέχρι τη Νότια Καρολίνα, προτού καταρριφθεί πάνω από τον Ατλαντικό Ωκεανό.
Πεντάγωνο: Για προληπτικούς λόγους οι καταρρίψεις των τελευταίων ιπτάμενων αντικειμένων
Το 8ήμερο ταξίδι του κινεζικού μπαλονιού στις ΗΠΑ ξεκίνησε μια συζήτηση στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης σχετικά με το ποια θα έπρεπε να ήταν η ενδεδειγμένη πορεία δράσης, με πολλούς να επικρίνουν τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και μερικούς να υποστηρίζουν ότι ο προκάτοχός του, Ντόναλντ Τραμπ, δεν θα επέτρεπε ποτέ κάτι τέτοιο να συμβεί. Μόνο που συνέβη και μάλιστα πολλές φορές.
Αλλά ο Μπάιντεν, φοβούμενος πιθανότατα μήπως φανεί αδύναμος έναντι της Κίνας στα μάτια πολλών που βλέπουν τον Νέο Ψυχρό Πόλεμο ως τη μεγαλύτερη απειλή που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ, υιοθέτησε μια τακτική του στυλ «πρώτα καταρρίπτουμε και μετά κάνουμε ερωτήσεις», αναφορικά με τα αγνώστου ταυτότητας ιπτάμενα αντικείμενα.
ΗΠΑ και Καναδάς έχουν καταρρίψει τρία τέτοια αντικείμενα το τελευταίο τριήμερο, το τελευταίο πάνω από τη λίμνη Χιούρον σήμερα. Στην πραγματικότητα, μια «ανωμαλία στο ραντάρ» που εντοπίστηκε πάνω από τη Μοντάνα το βράδυ του Σαββάτου είναι πιθανώς το ίδιο αντικείμενο που καταρρίφθηκε κοντά στο Μίσιγκαν σήμερα και περιγράφεται ως ένα αντικείμενο σε σχήμα οκταγώνου με «κρεμασμένα σκοινιά», αλλά χωρίς ωφέλιμο φορτίο.
Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, η απόφαση για την κατάρριψη των τριών ιπτάμενων αντικειμένων το τελευταίο διάστημα ελήφθη βάσει απόφασης να παρατηρούνται στενότερα οι ουρανοί στη Βόρεια Αμερική και να υιοθετείται μια πιο επιφυλακτική στάση έναντι εισβολών στον εναέριο χώρο μετά την κατάρριψη του κινεζικού μπαλονιού στις αρχές του μήνα,
Τι είναι τα άγνωστα αντικείμενα; Κατασκοπευτικά μπαλόνια ή... UFO;
Το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας δεν γνωρίζει ακόμη τι είναι τα αντικείμενα αυτά, αλλά πλησίασαν σε ευαίσθητες στρατιωτικές τοποθεσίες και αποτελούσαν πιθανή απειλή για την πολιτική αεροπορία, σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Άμυνας Μελίσα Ντάλτον.
Μετά την κατάρριψη του κινεζικού μπαλονιού «ελέγξαμε πιο προσεκτικά τον εναέριο χώρο μας σε αυτά τα υψόμετρα, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης του ραντάρ μας, κάτι που μπορεί τουλάχιστον εν μέρει να εξηγεί την αύξηση των αντικειμένων που εντοπίσαμε την περασμένη εβδομάδα», είπε η Ντάλτον.
Πρόσθεσε ότι χώρες, εταιρείες και ερευνητικοί οργανισμοί στέλνουν αντικείμενα σε αυτά τα υψόμετρα «για σκοπούς που δεν είναι κακόβουλοι, συμπεριλαμβανομένης της νόμιμης έρευνας», και ότι τα άγνωστα αντικείμενα καταρρίφθηκαν με «πολύ μεγάλη προσοχή».
Ένα αμερικανικό μαχητικό αεροσκάφος F-16 κατέρριψε ένα άγνωστο αντικείμενο πάνω από τη λίμνη Χιούρον στο Μίσιγκαν νωρίτερα την Κυριακή, το τέταρτο μέσα σε οκτώ ημέρες μπαλόνι ή άλλο αντικείμενο που πετούσε ψηλά πάνω από τις ΗΠΑ ή τον Καναδά.
Ο Αμερικανός στρατηγός Γκλεν Βαν Χερκ, διοικητής της Διοίκησης Αεροδιαστημικής Άμυνας της Βόρειας Αμερικής (NORAD), είπε ότι δεν έχει αποκλείσει καμία πιθανότητα για την πηγή των τριών αντικειμένων που καταρρίφθηκαν -ακόμη και να είναι εξωγήινης προέλευσης. «Θα αφήσω τις υπηρεσίες πληροφοριών και αντικατασκοπείας να βγάλουν άκρη», απάντησε όταν ρωτήθηκε την Κυριακή εάν οι ΗΠΑ είχαν αποκλείσει την πιθανότητα να ήταν UFO τα αντικείμενα που κατέρριψαν πάνω από την Αλάσκα, τον Καναδά και το Μίσιγκαν. «Δεν έχω αποκλείσει τίποτα αυτή τη στιγμή», είπε.
Αντίθετα, η κυβέρνηση Μπάιντεν είπε ότι το αντικείμενο που καταρρίφθηκε στις 4 Φεβρουαρίου ήταν ένα κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι, κάτι που η Κίνα αρνείται, λέγοντας ότι ήταν ένα μετεωρολογικό μπαλόνι που παρασύρθηκε από τους ανέμους.
Για δεκάδες κατασκοπευτικά μπαλόνια της Κίνας μιλά και η Ταϊβάν
Οι Αρχές της Ταϊβάν έχουν καταγράψει την είσοδο στον εναέριο χώρο της «δεκάδων» κινεζικών κατασκοπευτικών μπαλονιών τα τελευταία χρόνια, ένα μάλιστα εξ’ αυτών πριν από λίγες εβδομάδες, σύμφωνα με τους Financial Times.
Είναι η πρώτη φορά που η Ταϊβάν παραδέχεται μια τέτοια μεγάλη εισβολή κατασκοπευτικών μπαλονιών στα εδάφη της, ανέφεραν οι FT επικαλούμενοι αξιωματούχο της Ταϊπέι, που δεν κατονομάζουν.
«Προηγουμένως, το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν είχε επιβεβαιώσει μόνο ένα περιστατικό τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους, στο οποίο πολλά κινεζικά μπαλόνια σε τέσσερις ομάδες περιπλανήθηκαν στο βόρειο τμήμα της χώρας», εξηγεί η βρετανική εφημερίδα. Ειδικοί εκφράζουν υποψίες ότι τα κατασκοπευτικά μπαλόνια πάνω από την Ταϊβάν εκτελούν αποστολές αναγνώρισης που είναι απαραίτητες για μια πλήρους κλίμακας εισβολή στη χώρα, κάτι που το Πεκίνο έχει απειλήσει σε διάφορες περιπτώσεις επειδή θεωρεί την αποσχισθείσα από το 1949 Ταϊβάν κινεζικό έδαφος.
Σύμφωνα με τους FT, ειδικοί πιστεύουν ότι τα μπαλόνια που έχουν εμφανιστεί πάνω από την Ταϊβάν αναπτύχθηκαν από το Τμήμα Ανάπτυξης Εξοπλισμού, το οποίο ελέγχεται από την Κεντρική Στρατιωτική Επιτροπή της Κίνας.