Το βασιλικό ανάκτορο του Ψυχικού όπου γεννήθηκε ο Κωνσταντίνος -Το αγόρασε επιχειρηματίας, αλλάζει όψη [εικόνες] - iefimerida.gr

Το βασιλικό ανάκτορο του Ψυχικού όπου γεννήθηκε ο Κωνσταντίνος -Το αγόρασε επιχειρηματίας, αλλάζει όψη [εικόνες]

Το ανάκτορο της Φρειδερίκης στο Παλαιό Ψυχικό
Το ανάκτορο της Φρειδερίκης στο Παλαιό Ψυχικό

Τη σφραγίδα της τελευταίας βασιλικής οικογένειας της Ελλάδας έχει το εντυπωσιακό αρχοντικό που ανακατασκευάζεται στην οδό Διαμαντίδου στο Παλαιό Ψυχικό.

Στο διώροφο ανάκτορο των 1.200 τετραγωνικών μέτρων που έχει και δυο βοηθητικά κτίρια, ο τότε Βασιλιάς Παύλος και η βασίλισσα Φρειδερίκη, έφεραν στη ζωή τον πρίγκηπα διάδοχο Κωνσταντίνο το 1940. Δυο χρόνια νωρίτερα, το 1938, είχε γεννηθεί στο ίδιο σπίτι η μεγαλύτερη αδερφή του πριγκίπισσα Σοφία . Η πριγκίπισσα Ειρήνη, γεννήθηκε το 1942 στο Κέιπ Τάουν καθώς εκείνη την περίοδο η οικογένεια είχε φύγει στην Αφρική εξ αιτίας του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά έχει κι εκείνη μνήμες από το σπίτι καθώς επέστρεψαν αργότερα. Μετά τον θάνατο του Παύλου, το 1964, στο σπίτι του Ψυχικού έμεινε η βασιλομήτωρ για αυτό έχει επικρατήσει να αποκαλείται «Το ανάκτορο της Φρειδερίκης».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από τον Σινιόσογλου στον διάδοχο Παύλο

Αρχικά ήταν κατοικία του βαθύπλουτου βιομήχανου Σινιόσογλου, ο οποίος είχε μετακομίσει στο Παλαιό Ψυχικό από την Κωνσταντινούπολη. Το 1937, το σπίτι αγοράστηκε από τον Γεώργιο Β’ για να στεγάσει το μελλόνυμφο τότε ζευγάρι, τον διάδοχο Παύλο και την Φρειδερίκη που παντρεύτηκαν έναν χρόνο αργότερα. Σύμφωνα με το βιβλίο «Ψυχικό» της Δημοτικής Αναπτυξιακής Επιχείρησης Δήμου Ψυχικού, η χαρά των κατοίκων που το πριγκιπικό ζευγάρι εγκαταστάθηκε στην περιοχή τους ήταν τέτοια που οι τοπικοί άρχοντες ενέκριναν πίστωση 75.000 δραχμών για την αγορά γαμήλιου δώρου.

Μέχρι τη δήμευση της Βασιλικής περιουσίας, το 1968, στο κεντρικό κτίριο της οδού Διαμαντίδου κατοικούσαν οι βασιλείς και στο βοηθητικό της οδού Υμηττού – μετέπειτα Σισμάνογλου- το προσωπικό του ανακτόρου. Σύμφωνα με το ίδιο βιβλίο, στους κατοίκους του Ψυχικού είχε εντυπωθεί «η λεπτή φιγούρα της Φρειδερίκης με μακριά μαύρη εσθήτα να στέκει πάνω στο βελούδινο χαλί, το στρωμένο από τα σκαλιά του της εισόδου του παλατιού μέχρι την έξοδο στο δρόμο», κάθε Μεγάλη Παρασκευή που γινόταν η περιφορά του επιταφίου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι προσπάθειες της Ισπανικής Βασιλικής οικογένειας να το αγοράσει

Μετά το 1982 έγιναν προσπάθειες να παραχωρηθεί το ακίνητο στην τοπική αυτοδιοίκηση ώστε να στεγάσει το Δημαρχείο, ωστόσο το 1987 βγήκε προς πώληση από το Δημόσιο. Το ανάκτορο διεκδίκησε τότε σύμφωνα με πληροφορίες και η Ισπανική Βασιλική οικογένεια καθώς η βασίλισσα Σοφία ένιωθε δεμένη με το σπίτι που γεννήθηκε και μεγάλωσε. Σε κάποια από τα ταξίδια της η βασιλομήτωρ σήμερα Σοφία επισκεπτόταν το σπίτι. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες της εκπομπής T-live το επισκέφθηκε και μια ημέρα πριν τον θάνατο του αδερφού της.

Από ένα βανδαλισμένο κτίριο σε υπερσύγχρονη έπαυλη

Το ακίνητο που διαχειριζόταν η Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου πουλήθηκε στον γνωστό επιχειρηματία Πόλυ Χατζηιωάννου. Έμεινε όμως για πολλά χρόνια εγκαταλελειμμένο και τελικά το 2012 εκδόθηκε άδεια οικοδομής. Τότε ξεκίνησε και ο «πόλεμος» με τον Σύλλογο Περιβαλλοντικής Προστασίας Ψυχικού που προσέφυγε στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών παγώνοντας τα έργα. Στο μεταξύ το ακίνητο βρισκόταν στο έλεος του χρόνου και των βανδάλων, που είχαν λεηλατήσει και καταστρέψει τα πάντα στο εσωτερικό, σβήνοντας κάθε ανάμνηση από την άλλοτε πολυτελή βασιλική κατοικία. Πλέον, το «Ανάκτορο της Φρειδερίκης» έχει αλλάξει όψη και έχει μετατραπεί σε μια πολυτελή, υπερσύγχρονη έπαυλη, που βρίσκεται στο τελικό στάδιο της ανακατασκευής.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ