Συχνά πιστεύουμε ότι χρειαζόμαστε ακριβές κρέμες, σέρουμ και ρουτίνες πολλών βημάτων για να διατηρήσουμε τη νεανική λάμψη της επιδερμίδας μας.
Ωστόσο, ειδικοί λένε ότι το πραγματικό μυστικό για τέλεια επιδερμίδα κρύβεται στο ντουλάπι μας.
Η Όλγα Σκίνταν, αισθητικός και δερματολόγος face yoga, αναφέρει στη NY Post ότι «το μέλι είναι πραγματική μαγεία».
Τι μπορεί να κάνει το μέλι στο πρόσωπο
«Είναι ένας φυσικός υγραντικός παράγοντας, που σημαίνει ότι τραβά την υγρασία από τον αέρα προς το δέρμα σας και βοηθά να τη διατηρήσει εκεί», προσθέτει.
«Επιπλέον, το μέλι είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά που υποστηρίζουν την επιδερμίδα, όπως αμινοξέα, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ψευδάργυρο και ιχνοένζυμα, βασικά συστατικά για την επούλωση και την ενίσχυση του δερματικού φραγμού», πρόσθεσε.
«Έχει επίσης ήπιες απολεπιστικές ιδιότητες, οπότε μπορεί να κάνει το δέρμα πιο λείο και πιο λαμπερό».
Το ωμό μέλι διαθέτει επίσης φυσικές αντιβακτηριδιακές ιδιότητες χάρη στην περιεκτικότητά του σε υπεροξείδιο του υδρογόνου, γεγονός που το καθιστά έναν απρόσμενο σύμμαχο στη μάχη κατά της ακμής.
«Οι αντιβακτηριδιακές ιδιότητες του μελιού είναι εξαιρετικά χρήσιμες αν έχεις τάση για ακμή ή αν αντιμετωπίζεις σπυράκια που δεν ανταποκρίνονται καλά στη συνήθη φροντίδα του δέρματος» είπε η Σκίνταν. «Με αυτό κατά νου, μπορείς να το χρησιμοποιήσεις ως τοπική θεραπεία ή ως προληπτική μάσκα».

Επιπλέον, τα αντιοξειδωτικά που περιέχει αυτή η «χρυσή ουσία» βοηθούν στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και θαμπάδα.
«Προστατεύουν το δέρμα σου από τους καθημερινούς στρεσογόνους παράγοντες» είπε.
«Οι ελεύθερες ρίζες βλάπτουν τα κύτταρα και επιταχύνουν τη γήρανση, ενώ τα αντιοξειδωτικά του μελιού βοηθούν στην εξουδετέρωση αυτών των ελεύθερων ριζών πριν προκαλέσουν μακροχρόνια ζημιά στο δέρμα».
Ποιο μέλι πρέπει να βάλεις στο πρόσωπό σου
Όμως, πριν απλώσεις όποιο μέλι βρεις στο σούπερ μάρκετ, πρέπει να ξέρεις ότι μόνο το ωμό, μη παστεριωμένο μέλι είναι κατάλληλο.
«Το ωμό μέλι είναι μη παστεριωμένο, ή, πιο απλά, δεν έχει υποστεί υπερβολική επεξεργασία, και αυτός είναι ακριβώς ο λόγος που λειτουργεί καλύτερα για το δέρμα» είπε η Σκίνταν.
«Όταν το μέλι θερμαίνεται, χάνει ένα μεγάλο ποσοστό από τα ωφέλιμα ένζυμα και τα φυσικά οξέα του» συνέχισε. «Το ωμό μέλι, από την άλλη, διατηρεί όλα αυτά τα ενεργά στοιχεία. Τείνει επίσης να έχει πιο παχύρρευστη υφή, γεγονός που το καθιστά πιο εύκολο στη χρήση σε DIY μάσκες ή scrub, χωρίς να στάζει παντού».

Αν και η Σκίνταν σημείωσε ότι το μέλι είναι γενικά ασφαλές για τους περισσότερους τύπους δέρματος, υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις, όπως άτομα με αλλεργία στις μέλισσες ή στα προϊόντα τους.
Αν έχεις πολύ ευαίσθητη επιδερμίδα, συνιστά να το δοκιμάσεις πρώτα σε μια μικρή περιοχή του δέρματος πριν το εφαρμόσεις στο πρόσωπο.
«Ένας καλός τρόπος για να ελέγξετε την αντίδραση του δέρματός σας είναι να απλώσετε λίγο μέλι στο εσωτερικό του καρπού ή του πήχη και να το αφήσετε για 24 ώρες» είπε.
«Αν δεν υπάρχει ερυθρότητα ή ερεθισμός, πιθανότατα είναι ασφαλές για το πρόσωπο. Και πάντα να αποφεύγετε να τοποθετείτε μέλι σε ανοιχτές πληγές, καθώς μπορεί να παγιδεύσει βακτήρια ή να καθυστερήσει την επούλωση»
Τέλος, πρέπει να έχετε υπόψη ότι το ωμό μέλι είναι αρκετά παχύρρευστο και κολλώδες από μόνο του, επομένως είναι καλύτερο να το αναμειγνύετε με άλλα προϊόντα.
«Όταν το αναμειγνύεις με γιαούρτι, η υφή του γίνεται πιο λεπτόρρευστη και προσθέτει μια ήπια απολέπιση, που βοηθά στη διάλυση των νεκρών κυττάρων του δέρματος και φωτίζει την επιδερμίδα» εξήγησε η Σκίνταν.
«Έπειτα, αν προσθέσεις μερικές σταγόνες χυμό λεμονιού, εισάγει βιταμίνη C και στυπτικές ιδιότητες, ιδανικές για όσους αντιμετωπίζουν σκούρες κηλίδες ή λιπαρό δέρμα. Αν και αυτό πρέπει να χρησιμοποιείται με προσοχή σε ευαίσθητο δέρμα».