«Ωχ θεέ μου τι συνέβη;»: Οι τελευταίες στιγμές και το τρομακτικό τροχαίο της Νταϊάνα στο Παρίσι -Οι περιγραφές του πυροσβέστη και του γιατρού που έφτασαν αμέσως

Οι τελευταίες στιγμές της πριγκίπισσας Νταϊάνας/Φωτογραφία: AP

Τις τελευταίες στιγμές της πριγκίπισσας Νταϊάνα, τις καρδιακές ανακοπές που έπαθε στο σημείο του δυστυχήματος, αλλά και τις προσπάθειες των γιατρών για να τη σώσουν μοιράζεται η Daily Mail, καθώς την 1η Ιουλίου θα γινόταν 60 ετών εάν επιζούσε.

Η Daily Mail μοιράζεται την ιστορία τού τι προηγήθηκε του δυστυχήματος, τον γιατρό που έτυχε να περνά από το σημείο της πρόσκρουσης και προσπάθησε να της παράσχει τις πρώτες βοήθειες χωρίς να γνωρίζει καν ποια είναι, αλλά και την αποτυχημένη προσπάθεια να σωθεί, παραλείποντας λεπτομέρειες για τους τραυματισμούς που υπέστη.

Λεπτό προς λεπτό οι τελευταίες ώρες της πριγκίπισσας Νταϊάνα

Κυριακή 31 Αυγούστου.
Μεσάνυχτα στο Παρίσι: Ο ταξίαρχος Τσαρλς Ρίτσι, στρατιωτικός επικεφαλής της βρετανικής πρεσβείας, περπατά έξω από το Ritz όταν βλέπει ένα πλήθος φωτογράφων και άλλων ατόμων στην είσοδο του ξενοδοχείου. Ο ταξίαρχος σταματά για να μιλήσει σε έναν από αυτούς. Του λένε ότι έχουν μαζευτεί εκεί επειδή η «λαίδη Ντι» βρίσκεται εντός του ξενοδοχείου. Ως εκ τούτου, ο Ρίτσι γίνεται ο πρώτος Βρετανός αξιωματούχος στην πόλη που μαθαίνει για την παρουσία της εκεί.

Αργότερα, θα πει στην έρευνα της αστυνομίας πως σκόπευε να ενημερώσει τον πρέσβη του, αλλά δεν βρήκε κάποιο λόγο να το κάνει μέσα στη νύχτα. Ο μπάτλερ της πριγκίπισσας Νταϊάνα, Πολ Πάρελ, θα πει επίσης πως ενώ ήταν υποχρεωμένη να ενημερώσει τον υπουργό Εσωτερικών όταν ταξίδευε στο εξωτερικό, στην ουσία το έκανε μόνο για επίσημες επισκέψεις. Η ιστορία της με τον Ντόντι ήταν αυστηρά ανεπίσημη. Κι έτσι ο Ρίτσι συνέχισε για το σπίτι του. Είχε δει δύο Range Rover και οδηγούς έξω από το μπροστινό μέρος του ξενοδοχείου, αλλά υπέθεσε ότι η Νταϊάνα δεν θα έφευγε σύντομα από το Ritz. Μια λανθασμένη υπόθεση.

Το Ritz Hotel στο Παρίσι

12:01 π.μ.: Ο Ντόντι «βγαίνει» από τη σουίτα Imperial και ενημερώνει τους δύο Βρετανούς σωματοφύλακές του, Τρέβορ Ρις Τζόουνς και Κεζ Γουίνγκφιλντ, ότι υπήρξε ακόμη μία αλλαγή σχεδίου. Το ζευγάρι δεν θα έφευγε από την μπροστινή έξοδο του Ritz για να επιστρέψει στο διαμέρισμά του με τα αυτοκίνητα που χρησιμοποιήθηκαν νωρίτερα το απόγευμα, ούτε με τη συνοδεία των δύο σωματοφυλάκων και των αφοσιωμένων σοφέρ. Αντ’ αυτού, τους λέει ο Ντόντι, αυτός και η Νταϊάνα θα έφευγαν από την πίσω έξοδο με τον αναπληρωτή διευθυντή του Ritz, Χένρι Πολ, με μία άλλη Mercedes.

Οι σωματοφύλακες θα βγουν κανονικά από την μπροστινή έξοδο και θα ενεργήσουν ως δολώματα, ενώ το ζευγάρι και ο Πολ θα αποδράσουν από πίσω. Οι δύο σωματοφύλακες φοβούνται το «κακό αυτό σχέδιο». Υπάρχει μια έντονη συζήτηση κατά τη διάρκεια της οποίας ο Ντόντι λέει στους άνδρες του: «Είναι σύμφωνος ο MF (Μοχάμεντ αλ Φαγιέντ), είναι σύμφωνος ο πατέρας μου». Τελικά συμβιβάστηκαν. Ο Ρις Τζόουνς θα πάει με το ζευγάρι και τον Πολ. Κανένας σωματοφύλακας δεν είναι ικανοποιημένος με αυτό, αλλά ο Ντόντι έχει πει την τελευταία του λέξη.

Η πριγκίπισσα Νταϊάνα και ο Ντόντι αλ Φαγιέντ βγαίνουν από το Ritz Hotel μία ημέρα πριν από το θάνατό τους/Φωτογραφία: Splash News

12:06 π.μ.: Το ζευγάρι φεύγει από τη σουίτα του και μαζί με τον Πολ και τον Ρις Τζόουνς κατεβαίνουν στο ισόγειο με το ασανσέρ για το προσωπικό. Παρκαρισμένη έξω είναι μια μαύρη Mercedes S280. Ο Ρις Τζόουνς μπαίνει στο κάθισμα του συνοδηγού. Η Νταϊάνα κάθεται πίσω του, με τον Ντόντι πίσω από τον Πολ. Κανείς τους δεν φορά ζώνη ασφαλείας. Η τραγωδία απέχει μόλις λίγα λεπτά.

12:18 π.μ.: Το κόλπο αποτυγχάνει παταγωδώς. Η Mercedes περικυκλώνεται από παπαράτσι προτού προλάβει να φύγει. Μία από τις τελευταίες φωτογραφίες της πριγκίπισσας Νταϊάνα είναι από εκεί. Ο Ρις Τζόουνς φαίνεται αγχωμένος, ενώ ο Πολ μπερδεμένος. Σύμφωνα με έναν αυτόπτη μάρτυρα, καθώς μπαίνει στο αυτοκίνητο, ο Πολ λέει στους φωτογράφους: «Μην προσπαθήσετε να μας ακολουθήσετε, σε κάθε περίπτωση δεν θα μας πιάσετε».

12:20 π.μ.: Ακολουθούν τη Rue Cambon στη διασταύρωση με τη Rue de Rivoli, όπου ο Πολ στρίβει δεξιά στην Place de la Concorde. Στη συνέχεια, μπαίνουν στην Cours la Reine, επιταχύνοντας. Τώρα περνούν κάτω από την προσέγγιση για την Pont Alexandre III, αλλά η επιταχυνόμενη Mercedes αποτυγχάνει -ή και δεν μπορεί- να στρίψει στην έξοδο που προσφέρει την πιο άμεση διαδρομή προς τον προορισμό τους. Συνεχίζει λοιπόν κατά μήκος της όχθης του ποταμού, ενώ ακολουθείται από παπαράτσι, προς την επόμενη γέφυρα, την Pont de l’Alma. Σε αυτό το σημείο συναντώνται διάφοροι αμφισβητούμενοι παράγοντες που θα ξεκινήσουν πολλές θεωρίες και έρευνες.

Κοντά στην είσοδο της υπόγειας σήραγγας, η επιταχυνόμενη Mercedes βρίσκεται μόλις λίγα εκατοστά από ένα λευκό Fiat Uno. Ο Πολ χάνει τον έλεγχο και το αυτοκίνητο προσκρούει στον 13ο πυλώνα της σήραγγας, με εκτιμώμενη ταχύτητα 104 χιλιομέτρων. Στριφογυρίζει και σταματά με μέτωπο προς την αντίθετη κατεύθυνση. Από την πρόσκρουση σκοτώνονται ακαριαία ο Ντόντι και ο Πολ. Ο Ρις Τζόουνς και η πριγκίπισσα Νταϊάνα τραυματίζονται σοβαρά. Δευτερόλεπτα αργότερα, το Peugeot του γιατρού Φρεντερίκ Μελιέζ μπαίνει στη σήραγγα από την άλλη κατεύθυνση. Αυτός και ο φίλος του Μαρκ επιστρέφουν στο σπίτι τους από ένα πάρτι γενεθλίων. «Έφυγα νωρίς, έκοψα ταχύτητα, οδήγησα και αργότερα είδα τη Mercedes», λέει στην Daily Mail. «Ο καπνός προερχόταν από τον κινητήρα του αυτοκινήτου, ο οποίος σχεδόν κόπηκε στα δύο. Δεν υπήρχε κανείς γύρω από τα συντρίμμια».

Η είσοδος του τούνελ όπου σκοτώθηκε η πριγκίπισσα Νταϊάνα/Φωτογραφία: Wikipedia

Δύο νεκροί και δύο τραυματίες

Σταματά το αυτοκίνητό του και τρέχει προς το σημείο. «Μέσα στη Mercedes, δύο ήταν προφανώς νεκροί και δύο σοβαρά τραυματισμένοι, αλλά ήταν ακόμα ζωντανοί. Έτσι έκανα μια πολύ γρήγορη αξιολόγηση. Τότε επέστρεψα στο αυτοκίνητό μου για να πάρω ό,τι ιατρικό εξοπλισμό είχα. Πήρα μία μάσκα και επέστρεψα στη Mercedes για να βοηθήσω τη νεαρή γυναίκα. Ήταν στο πάτωμα και διαπίστωσα ότι ήταν μια πολύ όμορφη γυναίκα και πως δεν είχε σοβαρούς τραυματισμούς στο πρόσωπό της. Δεν αιμορραγούσε τότε, αλλά ήταν σχεδόν αναίσθητη και είχε δυσκολία στην αναπνοή. Ο στόχος μου ήταν να τη βοηθήσω να αναπνεύσει πιο εύκολα. Ήταν μια πολύ δύσκολη κατάσταση για μένα. Ήμουν μόνος μου, είχα λίγο εξοπλισμό. Φαινόταν καλά για τα πρώτα λεπτά, αλλά το ατύχημα ήταν πολύ υψηλής δύναμης και πάντα υποψιάζεσαι σοβαρούς εσωτερικούς τραυματισμούς σε τέτοιου είδους καταστάσεις».

Η Mercedes στην οποία επέβαιναν η Νταϊάνα και ο σύντροφός της Ντόντι αλ Φαγιέντ

Ο δρ Μελιέζ κάλεσε τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης στο κινητό του τηλέφωνο. Στη συνέχεια επέστρεψε πάλι στη Mercedes. Δεν έχει ιδέα ότι η τραυματισμένη γυναίκα που προσπαθεί να βοηθήσει είναι η Νταϊάνα, η πριγκίπισσα της Ουαλίας.

Το μόνο που έχει σημασία είναι ότι ο παλμός της είναι αδύναμος και γρήγορος. Αλλά σύντομα συνειδητοποιεί πως άρχισαν να συγκεντρώνονται και άλλοι γύρω από το σημείο, καθώς προσπαθεί να βάλει την αναπνευστική σακούλα στο πρόσωπό της. Τα φλας των καμερών αστράφτουν πίσω του. «Συχνά οι άνθρωποι τραβούν φωτογραφίες σε ένα ατύχημα επειδή είναι περίεργοι», λέει. «Αλλά εκείνη τη στιγμή είχαν μαζευτεί πάρα πολλοί, κάτι που με παραξένεψε, αλλά δεν με απέτρεψαν από το να κάνω τη δουλειά μου». Προσπαθεί να παρηγορήσει την Νταϊάνα στα γαλλικά. Δεν ξέρει ότι είναι ξένη. Τότε κάποιος πίσω του λέει ότι η νεαρή γυναίκα μιλάει αγγλικά.

«Αρχίζω λοιπόν να της μιλάω στα αγγλικά, λέγοντας ότι ήμουν γιατρός και ότι το ασθενοφόρο έρχεται και όλα θα πάνε καλά. Τέτοια πράγματα λες για να ηρεμήσεις έναν ασθενή». Δεν ξέρει ακόμη ποια είναι.

12:30 πμ.: Ο πρώτος ένστολος αστυνομικός φτάνει στο σημείο. Ο Σεμπάστιαν Ντορζέ αναγνωρίζει αμέσως την πριγκίπισσα.

Η Νταϊάνα συνέρχεται και ρωτά να μάθει τι συνέβη

12:32 π.μ.: Ο λοχίας Xavier Gourmelon φτάνει με δύο οχήματα από τον πυροσβεστικό σταθμό Marlar. Γνωρίζει ήδη ότι θα είναι σοβαρό γιατί μια πλήρης ιατρική ομάδα έχει αποσταλεί στη σκηνή. Βλέπει τον άνδρα που είναι ο Τρέβορ Ρις Τζόουνς. «Ήταν πολύ ταραγμένος, προσπαθούσε να γυρίσει, μουρμούριζε στα αγγλικά. Δεν μπορούσα να τον καταλάβω, αλλά έστειλα αμέσως μία ομάδα εκεί», λέει στην Daily Mail. Ο λοχίας βλέπει μια φιγούρα να παλεύει με ένα άλλο από τα θύματα. Είναι ο δρ Μεγιέζ και η Νταϊάνα που «κινείται και μιλάει».

Η ομάδα του Gourmelon βγάζει τον Ντόντι από το αυτοκίνητο για να του κάνει τεχνητή αναπνοή. «Μόλις βγήκε, έμεινα με τη γυναίκα επιβάτη», λέει. «Μιλούσε αγγλικά και έλεγε: "Ω θεέ μου, τι έγινε;".’ Αυτό μπορούσα να το καταλάβω και προσπάθησα να την ηρεμήσω. Της κράτησα το χέρι. Μετά ανέλαβαν άλλοι. Όλα αυτά έγιναν μέσα σε 2 ή 3 λεπτά».

Ο συνάδελφός του από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Φιλίπ Μπογιέρ της φορά ένα κολάρο στον αυχένα και της δίνει μια αναπνευστική μάσκα. Στη συνέχεια, τη σκεπάζει με μια ισοθερμική κουβέρτα. Η αναπνοή της είναι φυσιολογική, ο παλμός της «αρκετά δυνατός». Ελπιδοφόρα σημάδια.

12:40 π.μ.: Φτάνει το πρώτο ασθενοφόρο. Με υπεύθυνο τον γιατρό Ζαν Μαρκ Μαρτινό. Όλα τα ασθενοφόρα του Παρισιού μεταφέρουν έναν γιατρό ως μέρος του πληρώματός τους. «Του συστήθηκα, του είπα την εκτίμησή μου και επέστρεψα στο αυτοκίνητό μου για να φύγω», θυμάται ο δρ Μεγιέζ. «Και έτσι έφυγα από το σημείο χωρίς να γνωρίζω ποιον φρόντισα».
Επιστρέφει στο σπίτι του. Ο Φιλίπ Μασόνι, επικεφαλής της αστυνομίας του Παρισιού, ενημερώνεται για το ατύχημα.

12:50-1 π.μ.: Ο Τζορτζ Γιουνς, αξιωματικός ασφαλείας της βρετανικής πρεσβείας στο Παρίσι, λαμβάνει ένα τηλεφώνημα, πιθανώς από τον Νίκολα Μπασέλιερ, βοηθό ιδιωτικό γραμματέα του Μασόνι, που τον ενημερώνει για το ατύχημα. Αμέσως μετά ο Γιουνς λαμβάνει άλλο ένα, από τον αξιωματικό του Μεγάρου των Ηλυσίων που του διαβιβάζει το ίδιο μήνυμα. Ο Γιουνς είναι ο πρώτος Βρετανός αξιωματούχος που μαθαίνει ότι η πριγκίπισσα Νταϊάνα είχε ένα ατύχημα στην πόλη του.

Η πριγκίπισσα Νταϊάνα παθαίνει την πρώτη ανακοπή

1 π.μ.: Ο Μαρτίνο λέει στον Gourmelon ότι πρέπει να βγάλει την Νταϊάνα από το αυτοκίνητο. «Αυτό κάναμε. Τη βγάλαμε και τη βάλαμε πρώτα σε μια ξύλινη σανίδα και μετά… σε ένα στρώμα γεμάτο αέρα. Αλλά όταν τη μεταφέραμε στο στρώμα, η καρδιά της σταμάτησε να χτυπά. Έτσι ξεκινήσαμε να της κάνουμε μασάζ στην καρδιά, δύο από εμάς και η καρδιά της άρχισε πάλι να χτυπά σχεδόν αμέσως. Από εκεί και πέρα η θεραπεία της εξαρτιόταν από τους γιατρούς».

1:10 π.μ.: Ο Γιουνς τηλεφωνεί στον Κιθ Σάνον, αξιωματικό της πρεσβείας και αφήνει ένα μήνυμα στον τηλεφωνητή.

1:15 π.μ.: Ο Σάνον τηλεφωνεί στον Κιθ Μος, τον Βρετανό γενικό πρόξενο στο Παρίσι.

1:18 π.μ.: Ο Gourmelon βοηθά να μπει η Νταϊάνα στο ασθενοφόρο. Όπως ο Μεγιέζ, δεν γνωρίζει ποια είναι. Τότε του το λέει ο αξιωματικός στο σημείο. «Μου λέει ποια είναι και στη συνέχεια την αναγνωρίζω», λέει.
Η αρτηριακή πίεση της πριγκίπισσας Νταϊάνα αρχίζει να πέφτει. Της χορηγούν άλλη μια δόση ντοπαμίνης, αλλά φοβούνται πως τα συμπτώματα δείχνουν εσωτερική βλάβη. Έχουν κάνει ό,τι μπορούν εκεί και τώρα πρέπει να μεταφερθεί στο νοσοκομείο.

1:41 π.μ. Η αρτηριακή της πίεση έχει σταθεροποιηθεί και μεταφέρεται αργά στο Pitié-Salpêtrière στο 13ο Διαμέρισμα.

1:45 π.μ.: Ο Μος τηλεφωνεί στο Hotel de Charost, την υπέροχη κατοικία του Βρετανού πρέσβη στο Παρίσι. Ο Μάικλ Τζέι ενημερώνεται για το ατύχημα.

Το παλάτι του Μπάκιγχαμ είναι άδειο. Αλλά φυλάσσεται και φρουρείται επί 24ώρου βάσεως. Ο αστυνομικός Γκάρι Σμιθ βρίσκεται σε υπηρεσία απόψε. Μόλις πριν από μία εβδομάδα, η πριγκίπισσα Νταϊάνα είχε φωτογραφηθεί μαζί του στο διαμέρισμά της στο παλάτι του Κένσινγκτον.

Μέσω του προσωπικού του ραδιοφώνου, αρχίζει να ακούει ότι «κάτι σημαντικό» έχει συμβεί στο Παρίσι που αφορά την πριγκίπισσα και τον φίλο της. Φεύγει από τη θέση του στον θάλαμο ελέγχου για να παρακολουθήσει τα γεγονότα.

Ο επικεφαλής επιθεωρητής της Σκότλαντ Γιαρντ, Ντάι Ντέιβις, κοιμάται στο σπίτι του στα περίχωρα του Λονδίνου όταν χτυπάει το τηλέφωνο. «Ήταν ο αξιωματικός μου στο παλάτι του Μπάκιγχαμ που μου είπε ότι ο Ντόντι πέθανε και η Νταϊάνα πεθαίνει», λέει στην Daily Mail. «Η άμεση αντίδρασή μου ήταν "ποιος Ντόντι;", επειδή δεν είχα ξυπνήσει καλά ακόμη».

Ο Ντέιβις τηλεφωνεί στον άνθρωπό του στο παλάτι. Ρωτά εάν έχει ενημερωθεί ο ανώτερος υπεύθυνος προστασίας του στο Μπαλμόραλ. «Το έχει πει κάποιος στον πρίγκιπα Κάρολο; Στη βασίλισσα;». Όλες αυτές οι ερωτήσεις περνούν από το μυαλό του, καθώς ετοιμάζεται για να φύγει.

2 π.μ.: Το ασθενοφόρο πλησιάζει το νοσοκομείο όταν η αρτηριακή πίεση της Νταϊάνα πέφτει ξανά. Ο Μαρτίνο διατάζει τον οδηγό να σταματήσει για να δει τι μπορεί να κάνει. Αυξάνει τη δόση της ντοπαμίνης. Η πρόγνωση δεν είναι καλή. Ετοιμάζονται για το χειρότερο.

Καλείται ο ιερέας για να πάει στο νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται η Νταϊάνα

Στο διαμέρισμά του κοντά στο νοσοκομείο, ο ιερέας Yves-Marie Clochard-Bossuet ξυπνά από το τηλέφωνο. Είναι ο θυρωρός του νοσοκομείου. «Μου είπε: "Μπορείτε να μου δώσετε τη διεύθυνση ενός από τους Αγγλικανούς συναδέλφους σας;"», θυμάται ο ιερέας. «Τους είπα ότι δεν είχα κάποιον και πως λυπάμαι και το έκλεισα». Το νοσοκομείο δεν εξηγεί γιατί ένας Αγγλικανός κληρικός απαιτείται αυτή την ώρα και ο ιερέας δεν σκέφτεται να ρωτήσει.

2:02-2:03 π.μ.: Το τηλέφωνο του ιερέα χτυπά ξανά. «Με κάλεσαν πάλι και μου είπαν εάν μπορώ να πάω εγώ. "Ναι", τους είπα, "αλλά γιατί;" και μου απάντησαν ότι δεν μπορούν να μου πουν. Είπα λοιπόν: "Είναι πολύ αστείο που δεν μπορείς να μου πεις ποιος είναι, αλλά εάν πρόκειται να δω κάποιον στις 2 το πρωί, θα ήθελα να μάθω ποιος είναι"». Ο ιερέας άρχισε να πιστεύει ότι ο καλών ήταν μεθυσμένος. Του λέει: «Αν δεν μπορείς να μου δώσεις ένα όνομα ή τον λόγο στις 2 το πρωί, τότε μου κάνεις πλάκα. Κι έτσι μου είπε: "Λοιπόν, θα σου πω τότε. Είναι η πριγκίπισσα της Ουαλίας"». Ο ιερέας τώρα είναι που πιστεύει ότι ο θυρωρός είναι μεθυσμένος και κλείνει το τηλέφωνο. Ωστόσο, ανησυχεί ελαφρώς.

2:05 π.μ.: Η αρτηριακή πίεση της Νταϊάνα έχει σταθεροποιηθεί. Η διακομιδή της με το ασθενοφόρο συνεχίζεται.

Ο σωματοφύλακας της πριγκίπισσας Νταϊάνα Τρέβορ Ρις Τζόουνς με τον οδηγό της Χένρι Πολ και στο πίσω μέρος η πριγκίπισσα της Ουαλίας

Με εσωτερική αιμορραγία η πριγκίπισσα Νταϊάνα

2:06 π.μ.: Το ασθενοφόρο φτάνει επιτέλους στο νοσοκομείο. Η πριγκίπισσα βρίσκεται σε κατάσταση τραυματικού σοκ. Ο εφημερεύων καρδιοθωρακικός χειρουργός, δρ Bruno Riou, είναι παρών και λαμβάνονται δύο ακτινογραφίες. Δείχνουν ότι έχει εσωτερική αιμορραγία. Η προσπάθεια να τη σώσουν αρχίζει αμέσως, αλλά ο γιατρός είναι απαισιόδοξος.

2:07 π.μ.: Το τηλέφωνο του ιερέα χτυπά ξανά. «Πατέρα, λυπάμαι πολύ, αλλά είναι αλήθεια αυτό που σου είπα», λέει ο θυρωρός. «Σας περιμένει ο Βρετανός πρέσβης που είναι ήδη εκεί. Πρόκειται για μια πολύ σοβαρή ιατρική κατάσταση». Ο ιερέας σηκώνεται από το κρεβάτι.

2:15 π.μ.: Ο Μάικλ Κόουλ, πρώην βασιλικός ανταποκριτής του BBC και τώρα επικεφαλής εκπρόσωπος του Μοχάμεντ αλ Φαγιέντ, κοιμάται στο σπίτι του στο Σάφολκ όταν χτυπά το τηλέφωνο. Είναι ο Κλάιβ Γκούντμαν, ο βασιλικός συντάκτης της εφημερίδας News οf the World. «Μου είπε ότι είχε συμβεί ατύχημα στο Παρίσι και η Νταϊάνα είναι τραυματισμένη ενώ ο Ντόντι έχει σκοτωθεί», θυμάται. «Μου ζήτησε ένα σχόλιο. Η εφημερίδα του ήταν μία από τις πιο αδίστακτες με τον Ντόντι και την Νταϊάνα εκείνο το καλοκαίρι, οπότε του έκλεισα το τηλέφωνο».

Ο Κόουλ τηλεφωνεί στον Μοχάμεντ αλ Φαγιέντ στο κτήμα του. «Απάντησε, αλλά την ίδια στιγμή μιλούσε σε άλλη γραμμή με τον κυβερνήτη του ελικοπτέρου του, για το πώς να πετάξουν για Παρίσι. Του είπα αυτό που μόλις μου είχαν πει και μου είπε ήρεμα: "Μάικλ, ας ελπίσουμε ότι δεν είναι αλήθεια. Ας προσευχηθούμε ότι δεν είναι αλήθεια"».

2:16-2:21 π.μ.: Η Νταϊάνα παθαίνει νέα ανακοπή. Της κάνουν μαλάξεις στην καρδιά και της χορηγούν αδρεναλίνη. Αλλά η μάχη δείχνει να χάνεται. Ο γενικός χειρουργός δρ Μονσέφ Νταχμάν καλείται για να κάνει χειρουργική επέμβαση προκειμένου να εντοπίσει και να σταματήσει την εσωτερική αιμορραγία.

2:30 π.μ.: Φτάνει ο καθηγητής Alain Pavie, διακεκριμένος καρδιοχειρουργός της Γαλλίας. Εντοπίζει την πηγή της αιμορραγίας. Το σημείο ράβεται και η αιμορραγία τίθεται υπό έλεγχο, αλλά η καρδιά της Νταϊάνα δεν χτυπά. Η χειρουργική ομάδα ξέρει τώρα ότι δεν υπάρχει ελπίδα. Ωστόσο, συνεχίζουν τις προσπάθειές τους για να τη σώσουν.

3 π.μ. (9 π.μ. ώρα Μανίλα): Ο υπουργός Εξωτερικών Ρόμπιν Κουκ βρίσκεται στις Φιλιππίνες και αναμένεται να φύγει για τη Σιγκαπούρη σε μερικές ώρες. Αλλά έχουν φτάσει τα νέα για το ατύχημα στο Παρίσι. Λόγω της χρονικής διαφοράς, είναι ο μόνος ανώτερος Βρετανός πολιτικός που ξυπνά και εργάζεται.
Στο λόμπι του ξενοδοχείου περιμένουν δημοσιογράφοι που τον ρωτούν. Δηλώνει ότι η Νταϊάνα είναι τραυματισμένη αλλά ζωντανή και προβλέπει ότι θα είναι «διπλά τραγικό» εάν προκύψει ότι το ατύχημα οφείλεται στο κυνηγητό των παπαράτσι.

3-3:30 π.μ.: Ο Κόλιν Τεμπούτ φτάνει στο ιδιωτικό γραφείο της Νταϊάνα στο παλάτι του Κένσινγκτον. Διαπιστώνει ότι ο ιδιωτικός γραμματέας της Μάικλ Γκπίμπινς, ο μπάτλερ Πολ Μπάρελ και τρεις γυναίκες γραμματείς βρίσκονται ήδη εκεί. Όλοι παρακολουθούν τη live κάλυψη, η οποία αναφέρει ότι η πριγκίπισσα τραυματίστηκε αλλά είναι ζωντανή.

Η πριγκίπισσα Νταϊάνα είναι επίσημα νεκρή

4 π.μ.: Κανένα αποτέλεσμα. Η ιατρική ομάδα της Νταϊάνα παίρνει την απόφαση να σταματήσει τις προσπάθειες ανάνηψης, οι οποίες για τουλάχιστον μία ώρα, ίσως, δεν είχαν καμία πραγματική ελπίδα επιτυχίας. Έχουν εξαντλήσει την παροχή αδρεναλίνης. Έκαναν ό,τι μπορούσαν περισσότερο, αλλά τα τραύματά της νίκησαν.

Η πιο διάσημη, πιο φωτογραφημένη γυναίκα στον κόσμο κηρύσσεται επίσημα νεκρή. Έξω από το χειρουργείο, ο ιερέας προσεγγίζεται από ένα μέλος της ιατρικής ομάδας που του λέει: «Τελείωσε». Πότε θα ειπωθεί στον κόσμο; Προς το παρόν υπάρχει επίσημος αποκλεισμός ειδήσεων. Αλλά έξω από τα επείγοντα κάποιοι μαθαίνουν τα άσχημα νέα.

Ο Μάικλ Κόουλ τηλεφωνεί στη θετή μητέρα της πριγκίπισσας Νταϊάνα, τη Ράιν, η οποία βρισκόταν στη Βενετία για το Σαββατοκύριακο. «Της είπα αυτό που ήξερα, πως η Νταϊάνα είχε τραυματιστεί και της έδωσα το τηλέφωνο του νοσοκομείου στο Παρίσι. Μετά από λίγο με πήρε πίσω και μου είπε ότι είχε μιλήσει με το νοσοκομείο και πως της είχαν πει ότι η πριγκίπισσα Νταϊάνα είναι νεκρή. Έπεσα στα γόνατα και άρχισα να κλαίω».

Ο Κόλι Τεμπούτ θυμάται: «Παρακολουθούσαμε την τηλεόραση και μετέδιδαν τα πλάνα του Ρόμπιν Κουκ που έλεγε ότι η Νταϊάνα τραυματίστηκε αλλά ήταν ζωντανή, όταν χτύπησε το τηλέφωνο. Ο Μάικλ Γκίμπινς απάντησε και μίλησε για λίγο. Στη συνέχεια, έκλεισε την τηλεόραση και μας είπε, πολύ ήρεμα: «Κυρίες και κύριοι, η πριγκίπισσα είναι νεκρή».

4:45 π.μ.: Στο αεροδρόμιο έξω από τη Μανίλα, το αεροπλάνο του υπουργού Εξωτερικών δεν έχει απογειωθεί. Ο Στιβ Ντάουτι, διπλωματικός ανταποκριτής της Daily Mail, είναι ένας από τος δημοσιογράφους στο αεροπλάνο. Και λέει: «Το υπουργείο Εξωτερικών ήταν υπεύθυνο για τη λήψη πληροφοριών για την Νταϊάνα και μετέφερε όλα τα μηνύματα από το Παρίσι στο αφεντικό τους τον Ρόμπιν Κουκ. Κατάλαβα ότι ο Κουκ είχε μάθει κάτι».

Λίγο αργότερα, και ενώ περιμένουν στο αεροπλάνο, «μια γυναίκα τραβά την κουρτίνα στο πίσω μέρος του αεροπλάνου για να αποκαλύψει μια σειρά γυναικών γραμματέων του υπουργείου Εξωτερικών που έκλαιγαν. Και τότε ξέραμε ότι η Νταϊάνα δεν ήταν τραυματισμένη, αλλά νεκρή».

Οι αξιωματούχοι στο αεροπλάνο δεν επιχειρούν να αρνηθούν τα νέα. Οι δημοσιογράφοι με τα κινητά τους που εργάζονταν στη Μανίλα αρχίζουν να καλούν τους συντάκτες τους στο Λονδίνο.

4:41 π.μ.: Η Ένωση Τύπου στο Λονδίνο ανακοινώνει ότι η Νταϊάνα πέθανε στο Παρίσι. Δεν αναφέρει όμως κάποια επίσημη επιβεβαίωση. Πίσω στο νοσοκομείο, ο ιερέας Clochard-Bossuet μεταφέρεται από τον πρέσβη και μια νοσοκόμα στο δωμάτιο στο οποίο βρίσκεται η Νταϊάνα, το σώμα της οποίας καλύπτεται από ένα σεντόνι.

«Την είδα για πρώτη φορά εκεί», θυμάται. «Δεν είχε κανένα σημάδι ή λεκέδες ή μακιγιάζ. Εντελώς φυσική. Και ήταν μια πραγματικά όμορφη γυναίκα και φαινόταν σαν να μπορούσες σχεδόν να της μιλήσεις».

Ο ιερέας είναι τώρα μόνος με την Νταϊάνα. Δεν τη συμπαθούσε ιδιαίτερα διαβάζοντας και βλέποντας όλες τις φωτογραφίες εκείνες από τις διακοπές της. «Ήταν η μητέρα ενός βασιλιά», λέει. Αλλά τότε είχε διαβάσει τη συνέντευξή της στην εφημερίδα Le Monde την Πέμπτη και η γνώμη του άλλαξε. «Έγραφε όλα αυτά τα καλά πράγματα που είχε κάνει. Και σκέφτηκα πως τελικά ήταν μια καλή γυναίκα».

Σκέφτεται τους δύο νεαρούς πρίγκιπες που δεν έχουν μάθει ακόμη τα νέα. «Θα πρέπει να τους ξυπνήσουν και να τους πουν "τέλος". Είναι το χειρότερο πράγμα». Αρχίζει να προσεύχεται για την ψυχή της Νταϊάνα. Στο σκοτάδι, έξω από το νοσοκομείο, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας επιβεβαιώνει στον κόσμο ότι η πριγκίπισσα είναι πράγματι νεκρή.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ