Κατρούγκαλος: Η Τουρκία έχει δικαιώματα στην Ανατολική Μεσόγειο - iefimerida.gr

Κατρούγκαλος: Η Τουρκία έχει δικαιώματα στην Ανατολική Μεσόγειο

Γιώργος Κατρούγκαλος
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι δύο χώρες μπορούν να δώσουν ένα παράδειγμα ειρηνικής συνύπαρξης με σεβασμό των κανόνων του διεθνούς δικαίου, είπε ο Γιώργος Κατρούγκαλος στις κοινές δηλώσεις του με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μετά τη συνάντησή τους στην Αττάλεια.

«Θελήσαμε να προχωρήσουμε τη θετική ατζέντα», τόνισε.

«Θα πρέπει να ξεπεράσουμε μαζί τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε και να αξιοποιήσουμε μαζί τις ευκαιρίες στην περιοχή», είπε, από την πλευρά του, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση στην Αττάλεια

Το tweet του ελληνικού ΥΠΕΞ:

Κατρούγκαλος: Η Τουρκία έχει δικαιώματα στην Ανατολική Μεσόγειο | iefimerida.gr 1

#Antalya: FM G. Katrougalos @gkatr meets w/ #Turkey FM @MevlutCavusoglu / Συνάντηση ΥΠΕΞ Γ. Κατρούγκαλου με ομόλογό του Τουρκίας M. Çavuşoğlu στην Αττάλεια pic.twitter.com/DmLlSTJPuX

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον Γιώργο Κατρούγκαλο για όσα είπε σχετικά με το ότι η Τουρκία δεν θα πρέπει να αποκλειστεί στο θέμα της αξιοποίησης των υδρογαναθράκων στη νοτιοανατολική Μεσόγειο.

«Όσον αφορά το θέμα των υδρογονανθράκων, ο Γιώργος είπε ότι δεν θα πρέπει να αποκλειστεί η Τουρκία. Τον ευχαριστούμε για το θετικό μήνυμά του», είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, στέλνοντας επίσης μήνυμα ότι «κανένα πρότζεκτ στο οποίο δεν συμπεριλαμβάνεται η Τουρκία δεν είναι ρεαλιστικό». «Η Τουρκία έχει δικαιώματα που βασίζονται στο διεθνές δίκαιο, δεν μπορούν να φτάσουν κάπου αποκλείοντας την Τουρκία», πρόσθεσε ο κ. Τσαβούσογλου.

«Έχουμε δικαίωμα να κάνουμε γεωτρήσεις στα πεδία της υφαλοκρηπίδας μας, οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαιώματα, εξαρχής λέμε ότι θα τεθούν υπό εγγύηση τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων είτε με ΕΕ είτε μέσω ιδιωτών, ο Αναστασιάδης όμως είπε όχι, γι’ αυτό ξεκινήσαμε σεισμικές έρευνες όπου μας έδωσαν αδειοδότηση οι Τουρκοκύπριοι, σύντομα και γεωτρήσεις θα κάνουμε. Η Τουρκία στα δικά της πεδία θα προστατεύει τα δικαιώματά της και αυτά των Τουρκοκυπρίων», πρόσθεσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Αναφερόμενος στο ίδιο θέμα, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «στην ανατολική Μεσόγειο έχει η Τουρκία δικαιώματα που της αναγνωρίζει το δίκαιο της θάλασσας που εμείς θέλουμε να διέπει τις μεταξύ μας διαφορές», προσθέτοντας ότι η Ελλάδα στο θέμα της ενέργειας έχει υπερασπιστεί τα δικαιώματα της Κύπρου. Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Anadolu ο Γιώργος Κατρούγκαλος είχε δηλώσει ότι «δεν μπορεί κάποιος να αποκλείσει από αυτή την περιοχή την Τουρκία, η οποία έχει τόσα χιλιόμετρα ακτή στη Μεσόγειο. Κανείς δεν ισχυρίζεται το αντίθετο από αυτό».

Γραφείο Τύπου ΥΠΕΞ : Να μπει τέλος στα μικροκομματικά παιχνίδια με την εξωτερική πολιτική

«Ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο γενικότερα και το δίκαιο της θάλασσας ειδικότερα αποτελούν πάγια δεδομένα της εθνικής μας εξωτερικής πολιτικής, που θεμελιώνουν, δεν αμφισβητούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου με αφορμή ανακοινώσεις κομμάτων της αντιπολίτευσης.

«Τα αυτονόητα αυτά δεν θα έπρεπε να τίθενται σε αμφιβολία με ανακοινώσεις όπως η πρόσφατη της Νέας Δημοκρατίας, που απηχεί ανάλογη της Ένωσης Κεντρώων, η οποία προηγήθηκε», επισημαίνεται στην ανακοίνωση και σημειώνεται πως «ακόμη πιο επιπόλαιη είναι η αμφισβήτηση της πάγιας συναντίληψης και κοινής δράσης που έχουν η Ελλάδα και η Κύπρος ως προς το Κυπριακό και όχι μόνον. Συντονίζουμε πάντα το βηματισμό μας με την Κυπριακή Δημοκρατία».

Καταληκτικά, το γραφείο Τύπου του υπουργού Εξωτερικών τονίζει πως «τα μικροκομματικά παιχνίδια με την εξωτερική πολιτική πρέπει να πάρουν κάποια στιγμή τέλος».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ