10ετές ομόλογο: Μεγάλη ζήτηση, πάνω από 11 δισ. οι προσφορές -Επιτόκιο στο 3,90% - iefimerida.gr

10ετές ομόλογο: Μεγάλη ζήτηση, πάνω από 11 δισ. οι προσφορές -Επιτόκιο στο 3,90%

Η ώρα των συναλλαγών σε χρηματιστήριο / Φωτογραφία: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Θετική έκπληξη είναι ακόμα και για το οικονομικό επιτελείο το 10ετές ομόλογο. Η ζήτηση είναι μεγάλη, ξεπερνάει τα 10 δισ. ευρώ και μετά την πρώτη ώρα, λόγω της ισχυρής ζήτησης, το επιτόκιο υποχώρησε στο 3,90% με 4%.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ, το 10ετές ομόλογο θα έχει λήξη 12 Μαρτίου 2029 και υπόκειται στο αγγλικό δίκαιο, ενώ όπως έγινε γνωστό από χθες, ανάδοχοι της έκδοσης ορίστηκαν οι BNP Paribas, Citi, Credit Suisse, Goldman Sachs, HSBC, JP Morgan.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι προσφορές, μία ώρα μετά το άνοιγμα του βιβλίου ξεπερνούσαν τα 10 δισ. ευρώ, ενώ το ποσό που θα αντλήσει το ελληνικό δημόσιο θα διαμορφωθεί κοντά στα επίπεδα της έκδοσης του 5ετούς, στα 2 με 3 δισ. ευρώ, ανάλογα με την ζήτηση.

Όπως επισημαίνουν οι οικονομικοί αναλυτές, η Ελλάδα εκμεταλλεύεται το θετικό μομέντουμ που έχει δημιουργηθεί στην αγορά, καθώς και το «μπόνους» της διπλής αναβάθμισης της Moody's την Παρασκευή, ενώ οι πολιτικές εξελίξεις και η επικείμενη πολιτική αλλαγή βοηθά τα σχέδια του οικονομικού επιτελείου.

Την ικανοποίησή του για την έκδοση του ομολόγου, εξέφρασε με χιούμορ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ευχαριστώντας και την Νέα Δημοκρατία για την συμβολή της.

Ευχαριστούμε τη ΝΔ για τη σημαντική συνεισφορά της στην επιτυχή έκδοση του 10ετούς ομολόγου. Αφού η οικονομία βελτιώνεται και έχουμε πρόσβαση στις αγορές με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και αντιπολίτευση ΝΔ, έχουμε ένα επιτυχημένο σχήμα που πρέπει να διατηρηθεί και μετά τις εκλογές.

10ετές ομόλογο: Μεγάλη ζήτηση, πάνω από 11 δισ. οι προσφορές -Επιτόκιο στο 3,90% | iefimerida.gr 0

Νωρίτερα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας είχε εκφράσει την ελπίδα να επιτύχει η έκδοση του ομολόγου και είχε επισημάνει οτι οι αγορές προεξοφλούν την νίκη του κόμματός του στις εκλογές, γεγονός που βελτιώνει το κλίμα. Είχε ακόμα δεσμευτεί να φέρει τη χώρα σε καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας μέσα σε 18 μήνες, σε περίπτωση που η Νέα Δημοκρατία κερδίσει τις επερχόμενες εκλογές.

«Ελπιζω ειλικρινά το 10ετές ομόλογο να είναι επιτυχές. Γεγονός παραμένει ότι οι αγορές προεξοφλούν πολιτικές αλλαγές στην Ελλάδα. Η προσεχής κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα φέρει τη χώρα σε καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας εντός 18 μηνών», έγραψε στο Twitter.

10ετές ομόλογο: Μεγάλη ζήτηση, πάνω από 11 δισ. οι προσφορές -Επιτόκιο στο 3,90% | iefimerida.gr 1
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ