Διαρροή ΥΠΟΙΚ: Δεν είπε ο Τσακαλώτος ότι η ΝΔ θα κερδίσει τις εκλογές - iefimerida.gr

Διαρροή ΥΠΟΙΚ: Δεν είπε ο Τσακαλώτος ότι η ΝΔ θα κερδίσει τις εκλογές

Ο ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος / Φωτογραφία: Nick Paleologos / SOOC
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Διαψεύδει το περιβάλλον του Ευκλείδη Τσακαλώτου ότι απαντώντας σε ερώτηση του τηλεοπτικού δυκτύου CNBC για τα πρωτογενή πλεονάσματα, αρχικά δήλωσε ότι είναι πολύ πιθανό η Νέα Δημοκρατία να κερδίσει τις εκλογές.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών κυκλοφόρησαν πριν από λίγο σε γραπτή μορφή, το απόσπασμα της συνέντευξης του Ευκλείδη Τσακαλώτου στο αμερικανικό δίκτυο, υποστηρίζοντας ότι τα ακριβή του λόγια είναι «δεν νομίζω ότι είναι πιθανό να κερδίσει η Νέα Δημοκρατία τις εκλογές».

Ο κ. Τσακαλώτος, όπως λέει το περιβάλλον του, δήλωσε ότι στην απίθανη και ατυχή περίπτωση που κάτι τέτοιο θα συνέβαινε, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα άλλαζε τη θέση του μόνο και μόνο επειδή στην εξουσία θα βρισκόταν η ΝΔ. Και θα στήριζε το αίτημά της για μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε ότι δεν διαφωνεί καθόλου με τον πρόεδρο της ΝΔ «πως πρέπει να το κάνουμε και θα ήταν καλό η ΝΔ να είχε λιγότερο συγκρουσιακή στάση, ώστε πράγματι να μπορέσουμε να έχουμε κοινή θέση στο θέμα αυτό».

«Υπάρχει ομοφωνία σε όλο το πολιτικό φάσμα για το ζήτημα αυτό. Εχω πει εδώ και πολύ καιρό ότι το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% για πολύ χρονικό διάστημα είναι υπερβολικά υψηλό, ιδιαίτερα για μια χώρα που έχασε το 27% του ΑΕΠ. Δεν νομίζω πως αυτό είναι κάτι στο οποίο θα πρέπει να διαφωνήσουμε. Θα πρέπει να πάμε μαζί σε μια Ευρώπη που έχει πάρει το μάθημα από την άνοδο της ακροδεξιάς και των λαϊκιστικών δυνάμεων, πως οι τόσο υψηλοί πρωτογενείς στόχοι απλώς τροφοδοτούν τη δυσαρέσκεια όχι μόνο στα κόμματα αλλά και στην ίδια την πολιτική διαδικασία», υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών.

Σημείωσε ότι «δεν θα τους στηρίζαμε όμως σε πολλούς άλλους τομείς, ιδιαίτερα αφού δεν γνωρίζουμε ποιο είναι το πρόγραμμά τους». Ο κ. Τσακαλώτος υπολόγισε το κόστος των ανακοινώσεων της ΝΔ στα 5 δισ. μόνο το πρώτο έτος και άλλα 4 δισ. τα επόμενα τέσσερα χρόνια. «Δεν έχουμε κάποια σοβαρή απάντηση από τη ΝΔ από πού θα βρεθούν αυτά τα χρήματα», είπε.

Ερωτηθείς πώς θωρακίζεται η Ελλάδα από τις εξωτερικές πιέσεις, ο υπουργός τόνισε ότι «πρώτη στρατηγική είναι να υπάρχει το "μαξιλάρι" ρευστότητας. Το ελληνικό χρέος είναι εξασφαλισμένο για τα επόμενα δύο χρόνια λόγω του "μαξιλαριού", έχουμε μια συμφωνία για το χρέος, που σημαίνει πως έχουμε χαμηλότερα προγράμματα αποπληρωμής απ’ ό,τι χώρες όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία, τα επόμενα 15 χρόνια, και αυτό μας δίνει το περιθώριο να μπορέσουμε να έχουμε σοβαρές συζητήσεις με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με τους κοινωνικούς εταίρους, για μια στρατηγική ανάπτυξης που θα αρχίσει να μειώνει το χρέος».

«Προσπαθήσαμε να προστατεύσουμε την Ελλάδα στις αγορές με το να είμαστε πολύ ανοικτοί επί των πολιτικών μας για την ανάπτυξη, είναι δημόσια τα έγγραφα, προϋπολογισμένα, και γι' αυτό οι αγορές μάς βλέπουν διαφορετικά. Η αντιπολίτευση θα πει πως έχουμε υψηλότερα επιτόκια από την Πορτογαλία. Φυσικά και έχουμε υψηλότερα επιτόκια από την Πορτογαλία, διότι η Πορτογαλία βγήκε από το πρόγραμμα πριν από αρκετά χρόνια και εμείς μόλις τώρα. Όμως το θέμα είναι πως πάμε προς τη σωστή κατεύθυνση, μας αναβαθμίζουν οι οίκοι αξιολόγησης, άρα έχουμε κάθε λόγο να είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον», σημείωσε ο κ. Τσακαλώτος.

Ευχαριστώ απο την Νέα Δημοκρατία

Μόλις έγινε γνωστό το περιεχόμενο της συνέντεξης του ΥΠΟΙΚ, η ΝΔ εξέδωσε μια ειρωνική ανακοίνωση ευχαριστώντας τον για την πρόβλεψη!

«Η Νέα Δημοκρατία οφείλει να ευχαριστήσει δημοσίως τον υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Όχι τόσο για την αυτονόητη πρόβλεψή του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ηττηθεί στις εκλογές, όσο κυρίως για την διαβεβαίωσή του ότι το κόμμα του ως αντιπολίτευση θα στηρίξει το αίτημά της Νέας Δημοκρατίας για τη μείωση των υψηλότατων δημοσιονομικών πλεονασμάτων που εκείνος υπέγραψε.

Είναι αξιέπαινο να αναγνωρίζει κανείς, έστω και καθυστερημένα, τα λάθη του».

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών κυκλοφόρησαν πριν από λίγο σε γραπτή μορφή, το απόσπασμα της συνέντευξης του Ευκλείδη Τσακαλώτου στο αμερικανικό δίκτυο, υποστηρίζοντας ότι τα ακριβή του λόγια είναι «δεν νομίζω ότι είναι πιθανό να κερδίσει η Νέα Δημοκρατία τις εκλογές».

Investors are confident in our economy: Greek finance minister from CNBC.

Greek finance minister: High surplus target feeds populists from CNBC.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ